Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Šimonović: Osudi li Srbija agresiju na Hrvatsku, trebali bismo povući tužbu

šimonović
Mišo Lišanin/Vecernji list
17.01.2010.
u 21:37

Ministar pravosuđa progovara o detaljima srbijanske protutužbe, sukobu s Mesićem oko Petračeva pomilovanja te dugogodišnjoj suradnji s novim predsjednikom Josipovićem

Da ne bi dolijevao ulje na vatru Ivan Šimonović, ministar pravosuđa RH i zastupnik RH pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu posljednjih je nekoliko mjeseci izbjegavao govoriti o srbijanskim zahtjevima da Hrvatska povuče tužbu za genocid. Do sada nije komentirao ni srbijansku protutužbu. Šimonovićev savjetnik i suzastupnik RH pred Međunarodnim sudom pravde bio je i Ivo Josipović, koji je prije 2,5 godina napustio hrvatski tim jer je smatrao da mu Vlada RH nije davala dovoljnu potporu. Šimonović sada napokon progovara o pozadini te otkriva dijelove sadržaja srbijanske protutužbe.

Srbija je podnijela protutužbu na hrvatsku tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Kako tumačite forsiranje srbijanske protutužbe?

- Premda se u Srbiji na riječima zauzimaju za izvansudsko rješavanje spora, ipak su požurili s protutužbom. Pripisao bih to pokušaju izjednačavanja država u sporu, pri čemu se nije vodilo računa o tome da se rat vodio u Hrvatskoj.

Što znate o sadržaju srbijanske protutužbe?

- Hrvatski pravni tim pomno je proučava. Kako sami podnositelji o njenu sadržaju još ne govore za javnost, neću ni ja.

Dodatak je srbijanskoj protutužbi i tužba za genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu?

- Nema tužbe za genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Uostalom, takva tužba ne bi imala ni elementarne pravne logike. Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida donesena je poslije Drugoga svjetskog rata. Također, iz preambule hrvatskoga Ustava jasno je da nema kontinuiteta između NDH i današnje Hrvatske.

Kakve veze imaju događaji iz Drugoga svjetskog rata sa srpskom agresijom nad Hrvatskom?

- U osnovnom tekstu srbijanske tužbe jedno se poglavlje od desetak stranica bavi Nezavisnom Državom Hrvatskom, ali toj je temi posvećen čak jedan cijeli svezak od 230 stranica dokumenata. U tužbi se pokušava sugerirati da su se hrvatski Srbi 90-ih bojali stradavanja kao u doba NDH, ali se i priznaje da su Miloševićevi mediji takav strah potpirivali.

Kada bi i pod kojim uvjetima RH pristala na povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije i zašto bi je povlačila?

- Vlada nikada o tome nije donijela odluku. Osobno smatram da bi na to svakako utjecala spremnost Srbije da nedvosmisleno osudi agresiju na Hrvatsku i zločine Miloševića i njegovih supomagača, dosljedno kazni sve počinitelje ratnih zločina, omogući doznavanje pune istine o nestalima te da vrati sve odneseno kulturno blago.

Ivo Josipović kao jedan od uvjeta povlačenja tužbe spomenuo je i izručenje i suđenje Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. Zar je vaš prijatelj Josipović politički toliko naivan i misli da će Srbija na to pristati?!

- Jedan od završnih zahtjeva u našoj tužbi bio je da se Miloševića izruči Haagu. Tada se to činilo nevjerojatnim, ali on je vrlo skoro doista bio izručen. Vjerujem da će i Mladić i Hadžić biti uhićeni i izručeni. To ne traži od Srbije samo Hrvatska nego i Europa kojoj i Srbija želi pripadati.

Koliko se zna, tužbu protiv Srbije pisali ste vi i novi hrvatski predsjednik Josipović. Ako RH povuče tužbu, znači li to da ste je slabo napisali?!

- Mislim da je hrvatska tužba u stručnom smislu dobro sastavljena. Za razliku od bosanske tužbe i srbijanske protutužbe, hrvatska uključuje mnogo izvornog materijala poput izjava žrtava i svjedoka i zaplijenjene dokumentacije. Postupovna pravila suda tijekom postupka zabranjuju njezino objavljivanje, ali poslije završetka spora moguće ju je objaviti. Svatko može provjeriti kvalitetu naših argumenata, a nešto govori i da smo usprkos suprotnim očekivanjima srbijanskih stručnjaka i javnosti pred Međunarodnim sudom pravde uspješno dokazali mjerodavnost za našu tužbu.

Kako tumačite izjavu glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića, koji je u završnici predsjedničke utrke lamentirao o istragama protiv M. Bandića? Hoće li snositi posljedice zbog toga?

- To doista nije bilo dobro vrijeme za takvu izjavu. Ali reagiranje na nju u mjerodavnosti je predsjednika Povjerenstva za praćenje izbora Hrvatina i državnog odvjetnika Bajića koji je Đuričiću šef. Koliko znam, Bajić je na ovu izjavu već javno reagirao te pokrenuo postupak za utvrđivanje moguće Đuričićeve odgovornosti. Mnogi precjenjuju moje ovlasti oko Državnog odvjetništva. Jer, iako je u nekim državama ministar pravosuđa nadređen Državnom odvjetništvu, u Hrvatskoj nije.

Komentara 187

OB
-obrisani-
21:57 17.01.2010.

Ima li kraja bezobrazluku članova nametnute vlade u Hrvatskoj?

OB
-obrisani-
12:06 18.01.2010.

Pitanje je vremena kad će se tužba povući, a ne da li će se povući...

OB
-obrisani-
22:26 18.01.2010.

Pa, ja se tad nisam bio rodio. A i da jesam ponasao bih se verovatno kao i ostali rodjaci - sve je prepusteno vlastima, komunistickim, i nije bilo predvidjeno da se pojedinacno tuzi (a i koga bi tužili?) Vlasti su proglasile bratstvo i jedinstvo a to je značilo da su podjednako krivi četnici i ustaše a da su pobedili zbratimljeni antičetnici i antiustaše. Srbi koji su preživeli u NDH taj rat dobili su, kao satisfakciju, položaj konstitutivnog naroda u SR Hrvatskoj. To je trebalo da bude i neka garancija da se genocid neće ponoviti. Mi onda znamo šta se dogodilo: hrvatski teroristički pokret, sabazama u Australiji, Americi, ali i u Evropi, bio je stalna pretnja bratskoj i jedinstvenoj Jugoslaviji, masovni nacionalistički politički pokret 1971. godine ponovo je Srbe trgao i rekao im da, ako im je život mio, nikako ne smeju da se uspavaju, i na kraju dolazi HDZ na vlast, ustaškom ikonografijom i parola biva izabran od većine hrvatskog naroda, i jednim potezom pera briše konstitutivnost Srba u Hrvatskoj! Gde smo bili, nigde, šta smo radili, ništa. Međunarodni faktor ponovo nije bio naklonjen Srbima jer se hrvatski nacionalni interesi poklapaju sa interesima nekim međunarodnih sila, ali ima ipak jedna svetla tačka: Srbi su ovaj put koliko toliko spremni. Ako ništa drugo, naoružani su pa mogu bar da se brane a ne da kao ovce budu vodjeni na klanje, kao pre 50 godina. Eto tako izgleda, otprilike, istorija srpsko-hrvatskih odnosa u 20. veku. Ja apsolutno ne priznajem da je Srbija izvršila bilo kakvu agresiju na Hrvatsku. Naprotiv, Hrvatska je svesno povela rat da bi u ratnom metežu dobila priznanje od njoj naklonjenih sila. Dakle, isključivi krivac za početak rata, to jest isključivi krivac za zločin protiv mira, jeste Hrvatska (i Slovenija i BiH Alije Izetbegovića, ali ovde govorim samo o delu koji se tiče Hrvatske). Ratni zločini su druga stvar. Njih je bilo na svim stranama i ja ne vidim da se neko, neka etnička grupa, u tome naročito isticala. Sve te krimanalce treba osuditi medjutim i tu Srbija prednjači, to jest uubedljivo najviše ratnih zločina procesuirala je upravo Srbija dok je Hrvatska ta koja najčešće govori o \"svojim\" zločinima i koje će procesuirati, eventualno, ako precene da postoji dovoljan paritet sa srpske strane. I to je sramno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije