Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološko otkriće

Senzacija u Vinkovcima: Pronašli prsten iz 3. stoljeća!

Arheološko nalazište u Vinkovcima (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/9
13.08.2013.
u 14:27

U deset dana istraživanja na dubini od dva metra pronađeno je oko 400 kilograma ulomaka keramike i više od 200 posebnih predmeta, otpadne jame za smeće i tri bunara, a sve datira iz razdoblja od 1. do 6. stoljeća.

Pravilo kako se svakim kopanjem dubljim od metra u središtu Vinkovaca može pronaći nešto zanimljivo što svjedoči o dugom kontinuitetu života na prostoru današnjih Vinkovaca, dokazalo je i arheološko iskapanje na gradilištu geodetskog zavoda u Glagoljaškoj, gdje je pronađen niz vrijednih predmeta iz rimske Cibalije. Voditeljica istraživanja, kustosica vinkovačkog muzeja, Anita Rapan-Papeša kaže kako su u deset dana istraživanja na dubini od dva metra pronašli oko 400 kilograma ulomaka keramike i više od 200 posebnih predmeta, otpadne jame za smeće i tri bunara, a sve datira iz razdoblja od 1. do 6. stoljeća.

– Očekivali smo da ćemo ovdje pronaći vrijedne predmete jer tu je zapadni obod nekadašnje Cibalije. Arhitektonskih ostataka nismo pronašli, osim dijela zida za koji još moramo utvrditi o čemu se točno radi – kaže Anita Rapan-Papeša, a kustos vinkovačkog muzeja i voditelj antičke zbirke Hrvoje Vulić podsjeća kako je gotovo cijeli grad Vinkovci arheološki zaštićena zona i svako građevinsko iskopavanje moraju pratiti arheolozi i gradilište istražiti pa su i na ovoj lokaciji pronašli kvalitetne i bogate nalaze.

Izdvaja se zlatni ženski prsten iz 3. stoljeća

Istraživanje detektorom metala višestruko ubrzava istraživanja. – Pronašli smo predmete od stakla, keramike, mnoštvo novčića, a izdvaja se zlatni ženski prsten koji datira iz 3. stoljeća. Prsten je ukrašen ili staklom ili dragim kamenom, to još moramo utvrditi, a prikazuje miša kako gricka grožđe, što je u rimskoj mitologiji simbol sreće, a "urokljivo oko" koje je također prikazano, štiti od onih koji žele oduzeti sreću. Novčići su iz 1. do 5. stoljeća i vrlo su kvalitetni iako ne i vrhunski, a uz sve ostale pronađene predmete, svjedoče o kvaliteti života u nekadašnjoj Cibaliji.

Zanimljiv je i nalaz izmeta, ne znamo je li ljudski ili životinjski, koji je dobro očuvan i moći ćemo ga analizirati te pronaći odgovore čime su se hranili i općenito kako su živjeli stanovnici rimskog grada – objašnjava kustos Hrvoje Vulić dodajući kako je prsten, za današnja mjerila, mali, ali nije pripadao djetetu nego odrasloj ženi jer ljudi su u tom vremenu bili sitniji nego danas. Svi pronađeni predmeti bit će predstavljeni na plakatima koji će biti izloženi u predvorju Centra za pohranjivanje digitalnih podataka Geodetske uprave, prilikom čije gradnje ovaj je bogat nalaz i pronađen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije