Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Seljaci : Prometnice ćemo blokirati, ali još nećemo odati mjesto i vrijeme

Granica
Zvonko Živković
27.02.2010.
u 12:42

Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, kazao je kako država seljacima po raznim osnovama duguje 2,5 milijarde kuna " i s ovom milijardom koju su nam sada oduzeli, to je lijepi proračun".

RETKOVCI - Za dan,dva ćemo blokirati prometnice, ali za sada tajimo gdje će biti prosvjed i točno vrijeme jer imamo loše iskustvo s prošlogodišnjeg prosvjeda kada nas je policija preduhitrila i onemogućila blokadu važnijih prometnica. Pozivamo sve seljake, ali i sve one koji su zakinuti od države kao mi, neka nam se pridruže. Od 2008. duguju nam 205 milijuna kuna, a sada nam smanjuju poticaje za 40 posto i opet nam oduzimaju milijardu kuna - kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije na okupljanju ogorčenih poljoprivrednika u Retkovcima.

Pokrovac je dodao kako država seljacima po raznim osnovama duguje 2,5 milijarde kuna " i s ovom milijardom koju su nam sada oduzeli, to je lijepi proračun".

HSS-u je poručio neka "nam prestane podbacivati klipove pod noge ako nam već ne žele pomoći" aludirajući na prošlogodišnji prosvjed kada nisu imali potporu od stranke kojoj pripada većina poljoprivrednika.

- Prošle godine su nas izdali neki politički i državni dužnosnici kojima smo vjerovali, ali tu grešku nećemo ponoviti na ovogodišem prosvjedu - rekao je Pokrovac, a slično razmišljaju o drugi seljaci iz Retkovaca koji su se okupili u središtu sela kada su čuli za dolazak novinara.

Pokrovčev zamjenik Mato Kunić poziva ministra Čobankovića neka "shvati do kuda je doveo hrvatskog seljaka dok se država zaduživala i nije ulagala u poljoprivredu".

- U ovih šest godina ova Vlada se zaduživala i trošila novac, da su ulagali u poljoprivredu danas nam ne bi bilo ovako - kaže Kunić, a Ivica Prkić drži kako poticaji nisu najveći problem.

- Neka potpuno ukinu poticaje, ali neka smanje cijenu repromaterijalu i ja ću biti zadovoljan. Danas nam daju gnojivo koje, kada bih ga kupio u trgovini bilo 10 posto jeftinije, a u Sloveniji je za 27 posto jeftinije to isto kutinsko gnojivio - kaže Prkić.

Franjo Živković se bavi proizvodnjom sjemenskog materijala, ali ga je ugušio Agrokor.

- Danas kada je Todorić pokupovao sve proizvođače sjemena, ja nemam kome prodati svoje sjeme i mogu prstati s tom proizvodnjom i prijaviti se za socijalnu pomoć - kaže Živković.

Komentara 22

ZH
zhgfrfz
22:10 28.02.2010.

ha ha baća45 , pa imate pljoprivrednu komoru , što se bunite???

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
11:41 28.02.2010.

baca45 nisi u pravu ! H.S.S. Dr.Stjepan Radc je u prvu samo oni ki su u njemu nevode utem Dr.Stjepana Radica jer dozvole da se stranka voi krivom stazom a zasto ?. Pitajmo se zasto 0ni koji toliko kritikuju nisutoliko kritikuju nisu zauzeli kormilo H.S.S-a.?????????!. Pozivanje dase osnuju nove stranke kojoih vec ima toliko dase im nezna broja je glupa politika neznalica i klimavaca nazalost. baco 45 promisli prije nego dajes upute koje nisu zdrave za Hrvatskog Seljaka.

BA
baća45
17:31 28.02.2010.

Zašto ministar poiljoprivrede nije u isto vrijeme predložio vladi i svojoj stranci, te svom prethodniku i njegovoj stranci smanjenje svojih plaća za 40% i svih primanja stranaka iz državnog proračuna za 100 %. Kaže, država ne uzima nego daje manjee !!!!!! Neka onda i dužnosnicima i strankama daje manje. Neka se stranke financiraju članarinom, jer ja ne želim financirati njihov rad - ili bolje reći nerad, a vjerujem i većina Hrvatskog puka. Ja ću financirat rad stranke, a vjerujem i svi seljaci - odnosno plaćati ćemo članarinu onoj stranci koja će se otvoreno i nedvosmisleno boriti za interese sela i seljaka, a proračunska sredstva trebaju služiti socijali, zdrvstvu,razvoju itd. , a ne njihovom financiranju bez obzira što uništavaju tu istu državu. Za H.S.S. -Seljačka Buna Vi niste u pravu jer učlanjenje u HSS je davanje podrške mafijašima u toj stranci da nas nastave j...bati u zdrav mozak i dalje i provoditi politiku Todorića, Mavrovića i nekolicine odabranih po cijenu uništenja sela i seljaka i daljnju devastaciju ruralnih prostora Hrvatske kako bi što lakše priostali postati njihovo roblje - gladnoi kore kruha koji sami proizvodimo. Izbacite Vi prvo go...vna iz HSS-a pa ćete dobiti članstvo poštenih ljudi. Krenite ponovo kako Amerikanci kažu \'\'down to up\'\' jer u svim strankama je stvorena infrasttruktura i lobisti da se mimo toga ništa ne može ni čutii , a kamo li uraditi. (primjer upozorenje saborskoj zastupnici Pankretića da ne smije iznosaiti svoje stavove nego samo stavove HSS-a). U HSS-u se više ne smije ni misliti, a kamoli iznositi mišljenja, a nedaj Bože da neki HSS-ovac smije dići glas za seljka sada kad je vlada odlučila dokrajčiti ono što je još na selu ostalo. ZATO ZAJEBI HSS, AJDEMO OD POČETKA OD MJESNIH ODBORA; OPĆINA, ŽUPANIJA DO DRŽAVNOG NIVOA OSNOVATI INTERESNU STRANKU POLJOPRIVREDNIKA KOJA ĆE ZASTUPATI NAŠE INTERSE - NEMA NAM DRUGE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije