Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razorno podrhtavanje

Seizmologinja Ivančić: Turski potres je otpustio 5600 puta više energije od zagrebačkog

Potres u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.02.2023.
u 10:35

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić potvrdila je da su turski potres zabilježili i naši instrumenti

U potresu magnitude 7,8 po Richteru koji je u ponedjeljak pogodio središnju Tursku i sjeverozapadni dio Sirije veliki je broj mrtvih i ozlijeđenih. Brojne zgrade su sravnjene sa zemljom, a spasilačke službe su na terenu i traže preživjele ispod ruševina. Nakon ovog jakog potresa uslijedio je niz naknadnih. Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić potvrdila je da su turski potres zabilježili i naši instrumenti. 

"Tursku je nakon razornog potresa kroz nekoliko sati pogodilo još jako puno naknadnih podrhtavanja koji variraju od jačine 5,5 do 6,6 Richtera. Za usporedbu, Turski potres je otpustio 5600 puta više energije od zagrebačkog i 125 više energije od petrinjskog potresa - kazala je Ivančić za 24sata.

Od prije je poznato da se Hrvatska nalazi na trusnom području.

"Na području Petrinje i okolice očekivana maksimalna magnituda je 6,5 Richtera dok je aktivno i obalno područje prema jugu Hrvatske. Tamo se mogu dogoditi potresi magnitude 7,0 stupnjeva po Richteru. Potres u Turskoj se osjetio na širem području zemlje, a zabilježili su ga i naši instrumenti", zaključila je Ivančić.

Video: Snimljen trenutak urušavanja zgrade u Turskoj

Seizmolog Krešimir Kuk za Večernji list kazao je da su se naknadni potresi nakon ovog jutarnjeg i očekivali. Broj mrtvih i ozlijeđenih bit će nažalost puno veći, dodao je Kuk. Kako su prenijeli strani mediji, ovaj današnji potres u Turskoj je jačine kao onaj iz 1939. godine. 

"Zasad tako izgleda, da je to najveći potres od 1939. godine, makar današnji potres turski kolege su malo smanjili. Prvo izvješće je bilo od USGS-a, američkih kolega, oni su stavili 7,8 i ta vrijednost je najviša, a koju su i mediji prenijeli. Turski kolege su magnitudu smanjili na 7,4. 7, 5  po zadnjim informacijama, dakle govorimo o lokalnoj magnitudi. To je u svakom slučaju razoran potres", kazao je Kuk.

Potres u Turskoj
1/35

Cijelo područje Turske, objasnio je Kuk za Večernji list je izrazito seizmički aktivno s vrlo izraženom tektonikom i čestim i jakim potresima kao posljedica toga. "Tamo već imamo relativno već dobro poznatu veliku zonu rasjeda, sjeverni anatolijski rasjed, sjeveroistočni rasjed, a na toj rasjednoj zoni se i prije bilježio najveći broj potresa", kazao je Kuk za Večernji list. 

Kuk je objasnio da aktivnost traje i to je normalno. "Slijedi aktivnost koja nije zanemariva. Znalo se da će nakon ovog jačeg uslijediti još naknadnih", dodao je. 

Ključne riječi

Komentara 2

AB
Abdalonim
11:31 06.02.2023.

5600 puta više energije, ali duplo manje prijava "uznemirenih ljudi" na EMSC i Volcano Discovery...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije