Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni razvoj u Zagorju

Sedam zagorskih općina dobivat će državnu potporu

Grčić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
13.11.2014.
u 12:04

Najnerazvijenija zagorska općina je Desinić na 145. mjestu sa 61,75 hrvatskog prosjeka, slijedi Petrovsko sa 69,55 posto, Budinščina ima 70,90 posto, Lobor 72,13 posto, Zagorska Sela 72,86 posto, Gornja Stubica 73,38 posto te Mihovljan sa 74,55 posto

Novi Zakon o regionalnom razvoju, ako se on prihvati, za neke će zagorske općine, što se proračunskog novca tiče, predstavljati pomak na bolje, dok će neke biti na gubitku. Naime, od iduće godine ukidaju se povlastice za općine koje su imale brdsko - planinski status te općine sa statusom posebne državne skrbi, a jedini kriterij hoće li neki grad ili općina biti u sustavu državne pomoći bit će indeks njihove razvijenosti, odnosno pomoć će dobivati oni s indeksom manjim od 75 posto. Indeks razvijenosti koji se mijenja svake tri godine dobiva se na temelju stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda po glavi stanovnika, opsega kretanja stanovništva i stope obrazovanosti. Po tim kriterijima pomoć će dobivati 264 hrvatskih gradova i općina, od kojih je i sedam zagorskih općina.

Desinić najnerazvijeniji

Najnerazvijenija zagorska općina je Desinić na 145. mjestu sa 61,75 hrvatskog prosjeka, slijedi Petrovsko sa 69,55 posto, Budinščina ima 70,90 posto, Lobor 72,13 posto, Zagorska Sela 72,86 posto, Gornja Stubica 73,38 posto te Mihovljan sa 74,55 posto. Povlastice više neće imati “brdske općine” Stubičke Toplice, Novi Golubovec, Radoboj, Đurmanec i Jesenje te od posebne skrbi Kraljevec na Sutli, no i one bi u narednom trogodišnjem razdoblju trebale dobivati pomoć kako bi se izbjegao šok za njihov proračun. Najviše će biti pogođene Stubičke Toplice, koje uz Zabok po stupnju razvijenosti jedine prelaze hrvatski prosjek.

- Ovom ćemo odlukom izgubiti najmanje milijun i pol kuna te dodatni milijun kuna zbog izmjena Zakona poreza na dohodak. Tako predviđamo da će proračun umjesto 14,4 milijuna iznositi oko 12 milijuna kuna. Time će biti i puno manje novca za komunalnu infrastrukturu - kaže Bosnar.

Kvartet na dobitku

Najviše bi trebali profitirati Gornja Stubica, Desinić, Petrovsko i Mihovljan.

- Nije mi drago da je Gornja Stubica ispod 75 posto prosjeka, no veći proračun zasigurno će doprinijeti da se više napravi i da oživimo gospodarstvo - rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. Načelnik Desinića Zvonko Škreblin kaže kako zbog rasta broja nezaposlenih još ne zna hoće li im novosti pomoći, no vjeruje da će biti bolje.

Prvi čovjek Zagorskih Sela Željko Kodrnja pak veli kako bi kod njih i po novom sve trebalo biti po istom, jer su pomoć dobivali ranije, a dobivat će je i ubuduće. Naime i dalje će im, kao i do sad ostajati 89 posto od poreza na dohodak te cjelokupni iznos poreza na dobit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije