Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mural izazvao reakcije

SDSS: Je li Hrvatska nasljednica fašističke NDH ili antifašistička

Vukovar - navijački mural s oznakom HOS-a
Foto: Branimir Bradarić
1/2
07.05.2020.
u 08:24

– Mural s ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina napravljeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u Vukovaru – poručuju iz SDSS-a.

Na iscrtavanje murala HOS-a, na kojem je i pozdrav “za dom spremni”, a koji je nastao proteklog vikenda na jednoj trafostanici u Vukovaru, reagirao je i SDSS, odakle navode kako je ovakav mural “za svakoga tko iole drži do suvremenih civilizacijskih normi apsolutno neprihvatljiv i zaslužuje svaku vrstu osude i to one najžešće kategorije.

– Mural s ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina napravljeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je, prema informacijama dostupnima javnosti, mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije “kreativnog” uljepšavanja grada – stoji u priopćenju SDSS-a, dodajući kako je ustaški pozdrav trebao, izgleda, biti kruna ljepšeg grada i blistav završetak akcije.

Posebno sporno im je što je mural oslikan u gradskoj četvrti Budžak, dijelu grada koji vodi prema Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a ubili četveročlanu obitelj Olujić.

Foto: Branimir Bradarić

– Simptomatično je, što je i na fotografiji jasno vidljivo, da policija ne čini ništa na sprečavanju ovog čina, već ispada da osigurava nesmetan rad “umjetnicima”. Doduše, u državi u kojoj je zakonski nešto “istodobno i kažnjivo i dopušteno”, teško je i čuvarima zakona zauzeti jasan stav – kažu iz SDSS-a.

Podsjećaju kako je SDSS i do sada jasno i glasno upozoravao na “nedopustive pojave, poput državnog grba RH u gradskoj upravi koji se sa zida 'smiješi' s prvim bijelim poljem kakav je bio i ustaški grb NDH-a".

– Upozoravali smo i na štetnost i na opasnost prije nekoliko mjeseci oslikanog murala u centru Vukovara, također s ustaškim grbom. Ali on takav i dalje stoji. Tračak nade vidimo u činjenici da je, u međuvremenu, ipak netko od savjesnijih građana precrtao pojedine poruke koje opasno “klikću” s objekta u vlasništvu državne firme HEP-a! Apeliramo na gradske i na državne upravne strukture, posebno na državne, da se konačno odrede je li ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, nasljednica fašističke NDH ili antifašistička, kako i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivamo da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne – zaključuju iz SDSS-a. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije