Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ronko brži od keruma

SDP-ovac Tuđmanu podigao spomenik, a sada gradi i križ

tuđmanov spomenik (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
11.04.2013.
u 07:47

Da parafraziram Keruma; da su desni bili na vlasti u Požegi, nikad ne bismo vidjeli križ ni spomenik Tuđmanu, kaže Ronko

Strah splitskog gradonačelnika Željka Keruma da Splićani neće vidjeti križ na Marjanu ako ga ne postavi on ili netko od desnih ako kojim slučajem dođu na vlast, odnosno da ga nikako neće vidjeti ako komunisti dođu vlast, možda je i opravdana što se tiče Splita. Na drugom kraju države, odnosno u Požegi, ovih dana gotovo desetmetarski križ s 23-karatnom pozlatom upravo postavlja SDP-ov gradonačelnik Zdravko Ronko. 

Pozlaćeni križ, visine devet i pol metara, bit će postavljen na požeško groblje Krista Kralja koje je otvoreno prije osam godina. Iako su radovi na centralnom polju, što uključuje i postavljanje križa i klupa te sadnju drveća, bili predviđeni za 2015. godinu zbog njegova bržeg popunjava odlučeno je da se ti radovi u vrijednosti 1,4 milijuna kuna obave ove godine. Sam križ, kako ističe, gradonačelnik Ronko stoji 180.000 kuna, a sve će biti gotovo do izbora, odnosno 12. svibnja kada se slavi sv. Leopold Mandić, zaštitnik župe u sklopu koje se nalazi ovo groblje. Djelo to inače arhitekta Andrije Rusana koji je za njega dobio nekoliko nagrada, a jedno je od šest građevina iz Hrvatske koja su uvrštena u Phaidonov atlas arhitekture 21.stoljeća. 

–  Parafrazirajući Keruma, ja sam spomenik Tuđmanu već napravio. Isto tako sam se pobrinuo da legendarni zapovjednik 123. brigade general Miljenko Crnjac bude počasni građanin, a do izbora ću napraviti 10-metarski križ i to u pozlati jer kad bi, ne daj Bože, kojim slučajem desni došli na vlast, Požežani ne bi vidjeli križ, kao što ne bi u našem gradu bilo ni spomenika Tuđmanu niti bi general Crnjac postao počasni građanin da su oni bili na vlasti – poručio je Ronko. Spomen bistu Tuđmanu kao prvi i za sada jedini SDP-ov gradonačelnik Ronko je postavio u rujnu 2010.godine.

– Sadašnji premijer Zoran Milanović tada je bio saborski zastupnik i ja sam mu rekao kako ću u Požegi podići spomenik Tuđmanu, a on me je odgovorio: “To ti je dobra stvar, on je prvi predsjednik.“ Na svečanosti otvaranja bili su Miroslav i Ankica Tuđman,  a ona je spomenik otkrila – kazao je gradonačelnik Ronko napominjući da je Tuđman dobio spomenik zato što je bio naš prvi predsjednik. Postavljen je u ulici koja nosi njegovo ime, ispred zgrade Veleučilišta, a u blizini gimnazije, vrtića i osnovne škole te bivšeg atletskog stadiona, gdje je 1990. održao povijesni govor.

– Na tom stadionu Tuđman je pozvao sve Hrvate na pomirbu. A rezultat te i takve pomirbe je Lijepa naša država Hrvatska – kazao je tada Ronko. Drugi dan predsjednik Josipović bio je prvi hrvatski predsjednik koji je položio cvijeće kraj jednog Tuđmanovog spomenika. Naime, on je taj dan bio u Požegi povodom sportskih susreta dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Tom prigodom Ronku se za postavljanje Tuđmanova spomenika zahvalio i general Đuro Dečak. Iako se čelnici desnih stranaka nisu javno bunili zbog postavljanja Tuđmanova spomenika, ovaj Ronkov potez nisu dočekali s oduševljenjem.

– Grad Požega zaslužuje spomenik Tuđmanu i nama je drago što on postoji. Mi smo kao ŽO HDZ-a raspravljali o podizanju toga spomenika u Požegi, ali Ronko nas je preduhitrio i to iz čistog licemjerja i cinizma. On ne poštuje i nije mu stalo do Tuđmana, ali to je napravio da bi nama napakostio – ocjenjuje Ronkov postupak Franjo Lucić, čelnik županijskog HDZ-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Pleternice u kojem također, kao i u Pakracu i Lipiku, postoji Tuđmanov spomenik. Pozlaćeni križ na groblju nije jedini za koji je grad izdvojio novac. Ronko je dao novac i za višemetarski drveni križ Šime Vulasa koji je postavljen u voćinskom svetištu, ali i za neke druge liturgijske predmete u toj crkvi. Svake godine daje određenu svotu i za uređenje pravoslavne crkve u Požegi. Uredio je i židovsko groblje, a novac se izdvaja i za druge crkve.

>>Ronko: Gradu treba još rotora jer imamo puno prometnih zastoja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije