Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijeljeni zbog konvencije

Desetak zastupnika SDP-a protiv stava vodstva o glasovanju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
21.03.2018.
u 13:37

Glasat ću za konvenciju pa kome pravo, kome krivo napisala je na Facebooku Sabina Glasovac, a isto je poručio i Mirando Mrsić

Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju.

Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija, kako je zamišljaju vladajući, ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je nemir koji osjećaju zbog Istanbulske – bezrazložan i besmislen.

Stop politikantstvu

Stav je to vodstva SDP-a o Istanbulskoj konvenciji koji bi, kako stvari stoje, mogao izazvati veće probleme šefu SDP-a Davoru Bernardiću nego premijeru Andreju Plenkoviću. Prema neslužbenim izvorima, protiv ovakvog stava stranke navodno je barem desetak zastupnika SDP-a koji bi u slučaju da zakon o ratifikaciji dođe na dnevni red zajedno s interpretativnom izjavom ipak glasali za ratifikaciju. Od spomenutog službenog stava stranke jučer su se tijekom dana i javno ogradili neki zastupnici SDP-a. Među prvima Sabina Glasovac, koja je na svom Facebook profilu jasno poručila da će ona glasati za Istanbulsku konvenciju

– Pa kome pravo, kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikantstvo – poručila je Glasovac.

“Neka ga spasi Saucha”

I saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić, gostujući u TV emisiji Večernjeg lista, poručio je da će on svakako glasati za ratifikaciju bez obzira na izjavu. A poziva cijelu stranku da učini isto.

– Cijeli bi SDP trebao podržati Istanbulsku konvenciju bez obzira na sve izjave i ograde koje služe sa smirivanje situacije unutar HDZ-a. SDP se ne bi trebao upletati u te unutarstranačke borbe u HDZ-u – kaže Mrsić.

Ipak, vodstvo SDP-a stvari vidi drugačije. Poručuju kako je premijer zakomplicirao cijelu stvar.

– Svako mu malo zbog Istanbulske konvencije iskoči neki novi visoki dužnosnik, NGO udruge se dižu na noge, šatoraši... Uz sve to, Plenković je u situaciji da više ne može odstupiti. Ako odstupi mrtav je, on jednostavno mora ići do kraja unatoč tome što će protiv ratifikacije biti pet do deset zastupnika HDZ-a. I zašto bi u toj situaciji SDP glasao za konvenciju uz koju bi išla nekakva suluda izjava. Zna se što je rod, ne vidimo da se u izjavama to treba objašnjavati. Neka se Plenković sam izvuče iz situacije u kojoj se našao – kaže nam bliski suradnik predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

A dodao je i kako se nada da neće Plenkovića i HDZ spašavati neki bivši ministar Zorana Milanovića, kao što ih spašava bivši Milanovićev predstojnik ureda. Međutim, kakva je trenutačna situacija, teško da će samo jedan bivši Milanovićev ministar otkazati poslušnost šefu stranke po ovom pitanju. Zanimljivo je i da je stav stranke i odabrana taktika podijelila i samo članstvo, što se vidi po Facebook korespondenciji. 

Pogledajte i raspravu Ilčića i Richemberha o Ist. konvenciji:

Komentara 22

IN
inot
13:46 21.03.2018.

sdp=hdz pa si ti misli

SF
Sv Franjo
14:19 21.03.2018.

Mengeleov Sdp se vrača korijenima.

Avatar jest
jest
13:41 21.03.2018.

Draga naša vlado možda vam se ova situacija visokih pritisaka sa strane EU čini već unaprijed izgubljenom bitkom ali bitka nije izgubljena i imamo još vremena. Raspišite referendum i demokratski legimitet cijelog naroda suprostavite EU birokraciji i njihovim pritiscima, koliko god ti pritisci bili jaki nitko pa ni EU ne može si dozvoliti osporavati demokratsku volju cijelog naroda suverene zemlje članice EU i NATO. Pa ako na referendumu narod kaže "Da" konvenciji možete je posve mirno poslati u Sabor i ratificirati ali ako rezultat bude "Ne" možete unaprijed imatu u pripremi zakon koji je gotovo posve prepisan tekst Istambulske konvencije iz kojeg bi se samo uklonili sporni dijelovi. Ne postoji inteligentniji način da se ušutkaju svi pritisci EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije