Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razbijanje dvojezičnih ploča

Savjet za branitelje traži obustavljanje sudskog postupka protiv Marijana Živkovića

Marijan Živković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
30.09.2019.
u 14:27

Dragovoljci i branitelji nisu obranili Hrvatsku kako bi imali povlašteni položaj, nego zato da bi u njoj bili poštivani hrvatski zakoni i Ustav, poručuju iz Savjeta.

Povodom ponovljenog suđenja Marijanu Živkoviću (80), Vukovarcu koji je tijekom Domovinskog rata izgubio dva sina, a sada mu se sudi zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi PP Vukovar u rujnu 2013. godine, priopćenjem za javnost oglasio se i savjet za branitelje Vukovarsko – srijemske županije.

Podsjećajući na ulogu Vlade Zorana Milanovića kod postavljanja dvojezičnih ploča iz savjeta navode kako se „dragovoljci i branitelji nisu obranili Hrvatsku kako bi imali povlašteni položaj, nego zato da bi u njoj bili poštivani hrvatski zakoni i Ustav“. Današnjim priopćenjem oni pozivaju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zakonodavnu i sudbenu vlast da po hitnom postupku donesu i provedu odluke sukladne članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i time osiguraju:

Foto: Branimir Bradarić

1. Zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića i suspenziju svih optužbi protiv njega jer su, sukladno navedenom članku 8 Ustavnog zakona, sporne ćirilične ploče bile protuzakonito i protuustavno postavljene. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina protuzakonito i protuustavno su postupile hrvatske vlasti. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne postoji ni prekršajno ni kazneno djelo Marijana Živkovića zbog čega bi se protiv njega mogao voditi bilo kakav sudski postupak.

2. Isplata naknade štete Marijanu Živkoviću zbog pretrpljenih poniženja, stresova, financijskih izdataka za sudske sporove i nanesene duševne boli.

3. Retroaktivno poništenje svih 30-ak presuda hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su optuženi i osuđeni za isto nepostojeće prekršajno ili kazneno djelo uklanjanja protuzakonito i protuustavno postavljenih ćiriličnih ploča kao naš suborac Marijan Živković, te isplatu naknade za sve parnične troškove i plaćene kazne.

Komentara 13

Avatar navijač
navijač
16:03 30.09.2019.

Doći će sve na svoje vremenom , ali i ovoga puta se potvrdila stara trza da "revolucija jede svoju djecu" , na žalost. I ovi dinosauri na vlasti će izumrijeti za kojih 10 - 20 godina do tada čuvajmo Hrvatsku.

CR
cromak
17:41 30.09.2019.

U Croacija se pise latinicon i to je sveto slovo za sviju tu nema iznimke za nikoga ni za Cetnike iz pasaluka a Sabornici da se izjasne kojm jezkom pricaju i kako se potpisuju.

TR
tramontana
15:37 30.09.2019.

ne razumin kako oni znaju nešto što suci ne znaju. Evo recimo, da su tražili pomilovanje od predsjednice , ako bi bija osuđen, to bi razumija, ..... da tražu i novac za trošak i to bi razumija....... ali ovako. Zakone tumače, a to nije njihov posa. Razumin i iman empatije za čovika, ali niko ne smi biti iznad Zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije