Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Savjet za branitelje traži obustavljanje sudskog postupka protiv Marijana Živkovića

Dragovoljci i branitelji nisu obranili Hrvatsku kako bi imali povlašteni položaj, nego zato da bi u njoj bili poštivani hrvatski zakoni i Ustav, poručuju iz Savjeta.
30. rujna 2019. u 14:27 13 komentara 620 prikaza
Marijan Živković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Povodom ponovljenog suđenja Marijanu Živkoviću (80), Vukovarcu koji je tijekom Domovinskog rata izgubio dva sina, a sada mu se sudi zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi PP Vukovar u rujnu 2013. godine, priopćenjem za javnost oglasio se i savjet za branitelje Vukovarsko – srijemske županije.

Tomislav Josić Tomislav Josić: 'Život branitelja vrijedi koliko i jedna plastična dvojezična ploča. To je sramotno'

Podsjećajući na ulogu Vlade Zorana Milanovića kod postavljanja dvojezičnih ploča iz savjeta navode kako se „dragovoljci i branitelji nisu obranili Hrvatsku kako bi imali povlašteni položaj, nego zato da bi u njoj bili poštivani hrvatski zakoni i Ustav“. Današnjim priopćenjem oni pozivaju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zakonodavnu i sudbenu vlast da po hitnom postupku donesu i provedu odluke sukladne članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i time osiguraju:

Marijan Živković | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

1. Zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića i suspenziju svih optužbi protiv njega jer su, sukladno navedenom članku 8 Ustavnog zakona, sporne ćirilične ploče bile protuzakonito i protuustavno postavljene. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina protuzakonito i protuustavno su postupile hrvatske vlasti. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne postoji ni prekršajno ni kazneno djelo Marijana Živkovića zbog čega bi se protiv njega mogao voditi bilo kakav sudski postupak.

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar - Kitarović: 'Duboko žalim zbog osobne tragedije gospodina Marijana Živkovića'

2. Isplata naknade štete Marijanu Živkoviću zbog pretrpljenih poniženja, stresova, financijskih izdataka za sudske sporove i nanesene duševne boli.

3. Retroaktivno poništenje svih 30-ak presuda hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su optuženi i osuđeni za isto nepostojeće prekršajno ili kazneno djelo uklanjanja protuzakonito i protuustavno postavljenih ćiriličnih ploča kao naš suborac Marijan Živković, te isplatu naknade za sve parnične troškove i plaćene kazne.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Avatar navijač
  navijač:

  Doći će sve na svoje vremenom , ali i ovoga puta se potvrdila stara trza da "revolucija jede svoju djecu" , na žalost. I ovi dinosauri na vlasti će izumrijeti za kojih 10 - 20 godina do tada čuvajmo Hrvatsku.

 • cromak:

  U Croacija se pise latinicon i to je sveto slovo za sviju tu nema iznimke za nikoga ni za Cetnike iz pasaluka a Sabornici da se izjasne kojm jezkom pricaju i kako se potpisuju.

 • tramontana:

  ne razumin kako oni znaju nešto što suci ne znaju. Evo recimo, da su tražili pomilovanje od predsjednice , ako bi bija osuđen, to bi razumija, ..... da tražu i novac za trošak i to bi razumija....... ali ovako. Zakone ... prikaži još! tumače, a to nije njihov posa. Razumin i iman empatije za čovika, ali niko ne smi biti iznad Zakona.