Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S VELEDROGERIJAMA

Zasad bez rješenja, čeka li nas štednja na lijekovima?

Zagreb: Izjave nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima veledrogerija
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
06.04.2021.
u 21:16

Ivan Klobučar iz Oktal Pharme rekao je kako su ministri bili iznenađeni dinamikom nastajanja duga

Ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić sastali su se jučer s predstavnicima veledrogerija, no sastanak najavljen kao pokušaj pronalaska rješenja za dug veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima završio je bez konkretnih pomaka. Unatoč tome, obje su ga strane ocijenile konstruktivnim, a iz izvora bliskih Vladi moglo se čuti kako će se situacija vjerojatno nastojati prevladati novom izvanrednom injekcijom iz državnog proračuna do ljeta. U međuvremenu, zahtjevima banaka i dobavljača pritisnutim veledrogerijama osigurat će se redoviti priljevi iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Povijesna nelikvidnost

Pred novinare su nakon sastanka prvi izišli predstavnici veledrogerija, šefica HUP-ove koordinacije Dijana Percač i predsjednik uprave Oktalpharme Ivan Klobučar, no nisu znali reći kada će se nastaviti normalna opskrba bolnica lijekovima.

– Nelikvidnost je velika, takva u povijesti nije bila. Do rješenja za dug možda dođemo na novom sastanku koji je za desetak dana. Što će biti u međuvremenu, ne mogu reći, svaka kuća će odlučiti za sebe – rekla je Percač, uz napomenu kako su zalihe lijekova ograničene.

Veledrogerije već dulje vrijeme upozoravaju kako ih nelikvidnost u zdravstvu može koštati povjerenja dobavljača i banaka te kako bi sve moglo završiti u scenariju sličnom Agrokorovu. Percač zato ističe da je veledrogerijama ključna buduća dinamika plaćanja duga, koja je i bila glavna tema jučerašnjeg sastanka.

– Nama je izuzetno bitna daljnja dinamika plaćanja kako bismo svoje poslovanje mogli prilagoditi prema njoj – rekla je Percač, što je i na tragu izjava iz Vlade pa se čini kako su obje strane uvjerene u dogovor za 10 dana.

Klobučar je, pak, izvijestio kako Oktalpharma ima ograničenu isporuku prema 33 bolnice, a lijekove neograničeno isporučuju samo bolnicama koje plaćaju u rokovima kraćim od 240 dana. Takvih je, napominje Klobučar, jako malo. S druge strane, Ministar Marić pojasnio je kako na današnji sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer je sastanak sazvan tek kako bi se razmijenila mišljenja.

Marić ponavlja da se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom, već su nužna dugoročna rješenja. A u tu je svrhu, kaže, na razini Vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava, pri čemu je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

“Optimalne liste”

Ministar financija, dakle, još jednom upozorava na nužnost reformskih zahvata u zdravstvu, koje Hrvatska nije uspjela napraviti u “normalnim” okolnostima, a sada ih je prisiljena provoditi u uvjetima povećanih troškova uslijed izbijanja pandemije COVID-19. Ta je teška zadaća na ministru Berošu, koji nakon sastanka nije izišao pred novinare.

No, dan prije iz njegova je ministarstva odaslano priopćenje u kojem, među ostalim, stoji kako “HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga, te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna”, što bi značilo da je Ministarstvo uočilo neracionalnosti u potrošnji lijekova te da bi uštede mogle krenuti upravo od ovog segmenta. 

>> VIDEO Capak i Beroš: Čekat ćemo službeno mišljenje EMA-e pa odlučiti što s AstraZenecom

Komentara 19

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
21:25 06.04.2021.

Kad vidim ovog nesposobnog ćatu iz Agrokora, muka mi dođe tko upravlja našim financijama

Avatar southman
southman
13:35 06.04.2021.

Smijeniti sve ravnatelje koji gomilaju dug a sa druge strane promijeniti sve dobavljače i sve će krenuti na bolje.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
14:16 06.04.2021.

Postoji li učinkovita kontrola distribucije lijekova? Svaki pacijent bi trebao moći provjeriti da li se na njegovo ime vodi podizanje lijeka, koji možda nije uzeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije