Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: 'Rješenje nije u povećanju doprinosa za zdravstveno osiguranje, već u rashodima'

Marić je otklonio mogućnost da će zbog podmirivanja tih dugova idućih mjesec-dva biti potreban rebalans proračuna
31. ožujka 2021. u 16:54 1 komentara 1154 prikaza
Zagreb: Brnjac i Marić dali izjave uoči početka sjednice Užeg kabineta Vlade
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je u povodu spominjanja povećanja zdravstvenog doprinosa radi financijske sanacije zdravstvenog sustava, rekao da se u Vladi o tome ne raspravlja, ali i istaknuo da rješenja za financijsku stabilizaciju zdravstva treba tražiti prije svega u rashodnoj strani toga sustava.

Ministar Beroš NEZADOVOLJNI NAKON SASTANKA Veledrogerijama 900 mil. kuna, Beroš: pacijenti nisu ugroženi

Upitan hoće li nakon lokalnih izbora biti povećan doprinos za zdravstveno osiguranje, odgovorio je da "to nije tema koja je na stolu" i da se u Vladi o tome nije razgovaralo, kao što je rekao i premijer Plenković.

"U programu Vlade i izbornom programu HDZ-a nigdje ne piše išta vezano uz doprinose", rekao je Marić.

Ministar financija je istaknuo da Vlada u fiskalnom području provodi aktivnosti na smanjenju poreznog opterećenja građana i gospodarstva. Najavio je da će tako i nastaviti, ali i ponovio već nekoliko puta svoj stav da rješenje za financijsku održivost zdravstvenog sustava ne treba zasnivati na njegovoj prihodnoj strani.

"Prihodna strana davala je i davat će svoj doprinos, ali ne može biti rješenje problema, što se već i pokazalo", rekao je Marić.

Osijek: Andrej Plenković sudjelovao na otvorenju pristaništa za putničke brodove DUGOVI U ZDRAVSTVU Plenković: Veledrogerijama će biti isplaćena dio sredstava u sljedećim danima

Podsjetio je pritom da je država 2019. godine povećala stopu doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15,5 na 16,5 posto, uz istovremeno ukidanje doprinosa za nezaposlene i ozljede na radu, što je rezultiralo ukupnim poreznim rasterećenjem od 900 milijuna kuna i povećanjem prihoda zdravstva od 1,4 milijarde kuna godišnje i sve to na teret državnog proračuna.

No to nije riješilo financijske probleme zdravstva i rješenje treba tražiti i na rashodnoj strani, smatra Marić.

Upitan može li se onda iz proračuna namaknuti tri i pol milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, odgovorio je da "država mora i platit će svoje obveze".

"Bilo bi sjajno da su ti dugovi vezani uz prošlost, ali zdravstveni sustav generira i nove dugove. Treba učiniti sve da ne dolazi do generiranja novih dugova", rekao je Marić.

"Kako bismo imali sadašnju kakvoću i dostupnost zdravstvenog sustava on mora biti financijski održiv", dodao je.

Zagreb: Stožer nezadovoljan te nakon 1. travnja donosi nove mjere Dug 6,5 milijardi kuna Beroš o rješavanju dugova bolnica: Iz plaća bi se moglo povećati izdvajanje za zdravstvo

Što se tiče kratkoročnih mjera, najavio je da će država "napraviti ubrzani transfer prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i jednokratno pokriti dio dugova bolnica i ljekarni te da će istovremeno raditi "na iznalaženju ušteda".

Marić je otklonio da će zbog podmirivanja tih dugova idućih mjesec-dva biti potreban rebalans proračuna

"To se neće dogoditi u kratkom roku", rekao je i napomenuo da će prva prilika za razmatranje makroekonomskih i fiskalnih projekcija biti krajem travanja, kada bi na Vladi trebao biti nacionalni program konvergencije.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • senijor121:

    Rješenje je u privatizaciji zdravstva po uzoru kao u SAD-u, jer naše zdravstvo nitko ne može izliječiti, to je mastodont prekobrojnih parazita. Više od polovice liječnika ne radi ništa a mnogi su u lancu faramceutske mafije, veledrogerija...