Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bosanske delicije

Sarajevski burek i ćevapi hit u Berlinu: Dolaze ljudi s područja cijele bivše Jugoslavije

Ćevapi
tomislav miletić/pixsell
09.01.2022.
u 12:46

Hajrudin Jusufi prva iskustva u gastronomiji sakupljao u "Saču" na Baščaršiji, radi kod oca i u Ohridu. 2015. godine odlučuje sreću potražiti na Zapadu i dolazi u Berlin

Imbis "Sarajevo" je u berlinskoj četvrti Wedding za vrijeme proteklih praznika jedva savladao sve narudžbe. Hajrudin Jusufi nadgleda rad radnika u svom malom imbis-restoranu, ali u zadnje vrijeme je svaka ruka, pa i šefova, posebno dragocjena. Red je podugačak, a i telefon neprestano zvoni. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje dolaze iz cijelog grada da pokupe naručene pite, ćevape, pljeskavice, baklave.

"Sasvim slučajno sam pročitao članak u novini "Berliner Zeitung", u kojem su jako hvalili jelo u ovom restoranu i od tada redovno dolazim, uvijek kad imam želju da jedem nešto autentično. Puno više volim bosanske ćevape od turskog ili arapskog kebaba", priča  jedan od Nijemaca i žali što ne može naručiti pivo ili šljivovicu. U "Sarajevu" se naime alkohol ne prodaje, piše Deutsche Welle.

54-godišnji Hajrudin Jusufi je rođeni Sarajlija. Do rata je živio u gradu i radio u buregdžinici "Sač" na Baščaršiji, koja je pripadala njegovom, kako kaže, rahmetli-ocu koji je bio porijeklom iz Makedonije. S njegovom majkom Bosankom, rođenoj u Janji pored Bijeljine, osnovao je obitelj i dobio djecu. Početkom rata u BiH, otac se odlučio vratiti u Makedoniju. Na Ohridskom jezeru otvara buregdžinicu po uzoru na sarajevsku.

Hajrudin, koji je prva iskustva u gastronomiji sakupljao u "Saču" na Baščaršiji, radi kod oca i u Ohridu. 2015. godine odlučuje sreću potražiti na Zapadu i dolazi u Berlin. "Radio sam prvo po hrvatskim i talijanskim restoranima, znam kuhati, no shvatio sam da ipak najbolje znam kako se prave pite i ćevapi. Ovdje, osim toga, ima jako puno talijanskih i hrvatskih restorana, a bosanskih tek nekoliko. Za vrijeme korone sam uz to, ostao bez posla i prije nešto više od godinu dana sam se odlučio na rizik i otvoriti vlastiti restoran. Rizik se isplatio, evo me sad, skoro se ne mogu obraniti od mušterija", priča.

U vreloj kuhinji vrijedno i bez pauze radi nekoliko drugih članova obitelji. "Ovakav biznis može uspjeti samo uz pomoć obitelji", objašnjava Hajrudin. "Moraš biti spreman puno raditi, i to sa srcem. A i znati što radiš. Ta tehnika razvlačenja jufki, pravljenje smjese mesa, krumpira, sira, buće, to se prenosi s koljena na koljeno."

Na karti, između ostalog, burek, sirnica, krompiruša, zeljanica. Ispod sača, mirisne i hrskave kao u u Sarajevu. Ćevapi su nešto drugačiji. Hajrudin objašnjava da je recept prilagođen njemačkom ukusu.

Hajrudin Jusufi ima gomilu planova za ovu godinu koja je tek počela. Upravo traži, kaže, novi prostor za veći restoran."Ove prostorije sam našao jer je prethodni vlasnik morao zatvoriti zbog korone. Svidjele su mi se, iako su male, jer su u Weddingu, berlinskoj četvrti koja je jako multikulti. Mene posebno raduje što mi dolaze ljudi s područja cijele bivše Jugoslavije, ali i svi drugi. Za ovakav restoran to mora biti jedna od takvih četvrti da bi bilo dovoljno gostiju. Mada profitiramo i od usmene propagande, od preporuka onih koji vole našu hranu", dodaje.

Obitelj Jusufi profitira i od dolaska ljudi iz bivše Jugoslavije, koji u potrazi za boljom budućnošću sve više napuštaju svoje domovine i nalaze novu u Berlinu. "Oni naručuju ćevape i pite za rođendane i partije, nekad za 50 osoba. Mi smo onda u velikoj frci, ne znamo kako da to sve postignemo. Stoga se moramo  proširiti, da mogu zaposliti više radnika.", kaže.

Ključne riječi

Komentara 4

AF
afer
12:50 09.01.2022.

Čevap delicija?

NO
nogogaz
16:55 09.01.2022.

Cevapi su muslimanska "delicija" nalik bureka, baklava, jufke, kebaba....i taj đank food je kao europsko bogastvo!? Nema bolje pleskavice od one u McDonaldsu!

AF
AfganistanskiHrvat
13:46 09.01.2022.

Kada budeš primao nove ljude pazi da budu cijepljeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije