Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sarajevo već dva dana na vrhu popisa najzagađenijih gradova svijeta

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.
11. siječnja 2020. u 11:43 1 komentara 641 prikaza
Sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sarajevo je i u subotu, drugi dan za redom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisual-a koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

Dodik, Komšić i Izetbegović PRAZNICI U BIH Samo dva praznika slave se u cijeloj BiH – Nova godina i 1. svibnja

Prema podacima dostupnima u prijepodnevnim satima indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 266 čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

Druga na popisu bila je pakistanska prijestolnica Dhaka gdje je AQI iznosio 225, a treća australska Canberra oko koje danima bjesne golemi požari i AQI je iznosio 206.

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao "vrlo nezdrav".

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Adventski ugođaj na jugu Adventski ugođaj na jugu Split i Dubrovnik omiljeni su gradovi na Jadranu, a evo što nude tijekom blagdana

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji "opasnog po zdravlje" i kada se preporuča da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Mjerna postaja na Skenderiji tako je i subotu bilježila kvalitetu zraka indeksom 505 što je duboko unutar zone "opasne po zdravlje".

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom idućeg tjedna.

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima. 

U SIRIJU DOŠAO 2013. Borac Islamske države iz BiH tvrdi: 'Nisam puno ratovao. Dijelio sam hranu braći'

Zbog dramatučnog pogoršanja kvalitete zraka gradska uprava Sarajeva odlučila je prepoloviti cijene karata za žičaru koja iz središta Sarajeva vodi do Trebevića.

Do kraja veljače građanima je omogućeno da se planine i čistog zraka dokopaju za desetak minuta po cijeni od 12 kuna.

 

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Plavakrava:

    Zar novinari ne moraju osnovnu skolu zavrsit ,Dhaka je gl. grad Bangladesa ,Islamabad je Pakistana ,Sarajlabad je muslimanski gl. grad a vecinom su i zagadene prijestolnice naseljene muslimanima ,(Karachi Kabul Lahore New Delhi Mogadishu ......