Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče sretnoga kraja

Sara i Dea spašene su s lanca, a Arka je vraćena u svoj dom

Sara
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/16
21.12.2016.
u 20:31

Večernji list cijele je godine objavljivao fotografije napuštenih pasa i mačaka, a naši su ih humani čitatelji spasili pruživši im smještaj

Kad je na stranicama Večernjeg lista ugledao sliku šteneta zavezanog lancem u podrumu, Igor Matijaca ostao je zapanjen da netko tako može mučiti životinju. I odmah je odlučio da mora pomoći.

– Ionako smo se Sanja i ja već i prije dogovarali da udomimo još jednog psa. Javio sam se gospođi iz SUZA-e i dogovorili smo upoznavanje. I čim smo je vidjeli, znali smo da će biti naša – kaže Igor Matijaca, jedan od udomitelja životinja koje su na našim stranicama tražile dom.

Uvukla mi se pod kožu

Sophia Bella, kako su kujicu nazvali u SUZA-i, dobila je dom, ali i novo ime, postala je Sara. I danas u njezinoj putovnici umjesto slike stoji tekst izrezan iz novina.

– Puno je veća nego što smo mislili da će biti, zapravo smo htjeli malog psa kao što je Điđi. Ali sad to više nije važno jer je nikome ne damo – ističe Igor. A njegova partnerica Sanja Varat dodaje kako je Saru nosila u rukama kad je stigla k njima, a sad je jedva podigne. Jako je poslušna i umiljata i sa svima se dobro slaže. Boravak u šupi, sve što je doživjela i prazna zdjelica pokraj koje je sjedila ipak su ostavili traga, Sara se još boji da će ostati gladna. I zato kod njih uvijek dobije ono najbolje, baš kao i devetogodišnja Điđi. Jer, njima su njihovi psi članovi obitelji.

Priča o Adori Kaji, kujici koju su djelatnici SUZA-e spasili iz jednog dvorišta u Svetoj Nedelji, gdje je živjela na lancu i u smeću, potaknula je našu čitateljicu (podaci u uredništvu) da joj pomogne.

Lina, Šiljo, Snupix, Kiki, As... Pomogli smo im pronaći dom

– Ponudila sam prvo privremeni smještaj, nisam drugo mogla. Samo sam htjela da je što prije maknu iz tog groznog dvorišta, iz smeća, da je puste s lanca. Bila je u užasnom stanju kad je došla k meni, bojala se svega, nije htjela ni hodati. Danas je vesela, zaigrana i izvrsno se slaže s ostalom ekipom. Imam sad šest pasa, ali uvukla mi se pod kožu i ostaje kod mene. Promijenili smo joj jedino ime, sad se zove Dea – kaže Večernjakova čitateljica.

Objavljivali smo životinje koje nemaju dom, pse i mačke koje su volonteri pronašli i spasili s ulica grada. Odazvali smo se i pozivima volontera za pomoć psima kojima se približavao 60. dan boravka u skloništima u kojima životinje nakon toga ubijaju. I nestrpljivo, zajedno s volonterima, čekali i veselili se svakoj dobroj vijesti, svakom pronalasku doma i spašavanju života. Iz Skloništa za životinje Pokupsko Cerje tako su spašeni Lina, koju je udomio Berislav Šipuš, Blacky, Šiljo, Snupix, Kai, Bess. Njihove slike i priče udomitelji su vidjeli na našim stranicama.

Pisali smo i o izgubljenim kućnim ljubimcima, poput Mickeya koji se uz asistenciju infocentra SUZA-e vratio u Švicarsku

Malena maca Kiki pronađena je na ulici, a ostala je živa zahvaljujući dobrim ljudima koji su je privremeno smjestili. Udomljena je nakon što smo na našim stranicama objavili njezinu priču. Zahvaljujući našim objavama udomljeni su i As, Campi, Gazela, Laky, Smješka, neki od njih iz skloništa, a drugi iz privremenih smještaja. Sreću da ih na našim stranicama ugledaju njihovi ljudi imali su i Freddy, Medeni i Šarko.

I nema odustajanja

Objavljivali smo i nestale i izgubljene životinje i sretne priče nakon njihova pronalaska. Jedna od njih bila je i priča o Mickeyu, psu koji se izgubio u Zagrebu, a vlasnik iz Švicarske pronađen je uz pomoć infocentra SUZA-e. Prema broju čipa uspjeli su doći do imena vlasnika, a onda su se u priču uključili i zagrebački i švicarski volonteri. Kad je doznao da je njegov Mickey pronađen, nije mu bilo teško sjesti u vlak i odmah doći u Zagreb. Ne zna se tko je bio sretniji kad su se ponovno vidjeli.

Izgubljenu Arku naš je čitatelj prepoznao na stranicama Večernjaka i javio vlasniku gdje se nalazi. Spašena je iz dvorišta u kojem je bila na lancu, vratila se u svoj dom i ponovno uživa na toplom krevetiću.

Svaki uspjeh daje nam nadu da se nešto mijenja, da sudjelujemo u stvaranju boljeg svijeta u kojem su životinje živa bića koja imaju osjećaje. I zato ne odustajemo.

Komentara 1

UN
una1
16:36 30.12.2016.

Veliko hvala svima onima koji su pomogli na bilo koji način da se nesretne životinje maknu od onih koji nemaju osjećaja za njih. Udomili smo dva psa, i znam kako je teško u početku ih socijalizirati, moj pas još uvijek je bojažljiv i prema strancima nema povjerenja. Boji se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije