Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomozimo

Samohrana majka moli za pomoć. Nema za kruh, a treba kolica

renata radev
Antonio Bronić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
14.07.2011.
u 12:00

Mali se Tomislav tijekom porođaja nagutao plodne vode pa je rođen s cerebralnom paralizom, atrofijom mozga i mišića, a ima i epilepsiju.

Kada se prije pet godina Zagrepčanka Renata Radev (43) iz Dubrave odlučila na treće dijete, nije ni sanjala da će joj se život potpuno promijeniti i da će, kako sama kaže, doći u situaciju da mora ljude moliti za pomoć. Naime, mali se Tomislav tijekom porođaja nagutao plodne vode pa je rođen s cerebralnom paralizom, atrofijom mozga i mišića, a ima i epilepsiju.

Rastava i samoubojstvo

Njezin život, a bila je konditor u Cedeviti, iz temelja se promijenio. No, uz šok zbog bolesti djeteta, nije znala kakve će je još nevolje snaći.

– Dobila sam rodiljski do Tomislavove osme godine i sve što za njegovo liječenje treba, no dogodile su se stvari koje nisam mogla predvidjeti pa sada nemam 1900 kuna, koliko mi treba da djetetu nadoplatim za nova invalidska kolica – otkrila je R. Radev.

Njezin je suprug također bio zaposlen u Cedeviti, no počeo je raditi probleme, a sve je rezultiralo rastavom braka prije dvije godine.

– Na žalost, ne može mi pomoći oko skrbi za naše troje djece jer se ubrzo nakon razvoda objesio – otkrila je mlada žena. Ostala je, kaže, sama s troje djece, bolesnim Tomislavom, tada 19-godišnjom Marijom i 17-godišnjim sinom na ulici.

– Mjesečno smo i preživljavali s tri i pol tisuće kuna, a treba plaćati i podstanarstvo koje stoji barem pola tog iznosa – nastavila je.

Borila se, ali su životne nedaće učinile svoje pa je prije dvije godine doživjela i srčani udar.

– Ugradili su mi stent, a vodila sam borbu i s rakom na grliću maternice – kaže sa suzama u očima, jer pomoći niotkuda.

Iako su joj, kaže, i majka i svekrva žive, nijedna joj ne želi olakšati situaciju u kojoj se nalazi.

– Svekrvin stan zjapi prazan, a majka želi u stan primiti samo mene i Tomislava jer ima multiplu sklerozu i kaže da želi mir. Pa kakva bih ja majka bila da ostavim drugo dvoje djece koja su bez posla na ulici? – zapitala je rodbinu. Djeca se trude i pomažu joj, no svi poslovi koje dobiju brzo zbog krize i izgube.

– Anamarija je radila u nekoliko butika i bili smo dobro, ali sve u državi propada pa nije uspjela dobiti stalan posao – požalila se R. Radev. Ima, priznaje, dobru gazdaricu koja razumije da nema 1500 kuna za stanarinu, no i to ne može trajati dovijeka.

– Mogu vas ponuditi jedino vodom – priznala nam je nemoćno.

Stalno u minusu

Kada joj na račun sjedne nekoliko tisuća kuna svaki mjesec, plati režije i ode u neki od velikih robnih lanaca napuniti hladnjak

– Stalno smo u minusu, a ja više ne znam što da radim. Da se barem djeca zaposle – u velikim očima opet smo ugledali suze i nemoć.

– Dokad više tako? Kod liječnika nisam bila jer ionako nemam novca za participacije u ljekarni, a neki dan mi je stigla i tužba jer nisam platila račun za mobitel – otkrila nam je.

Unatoč svemu što ju je snašlo, ističe, ne traži za sebe ništa.

– Neka mi samo netko pomogne da kupim ta kolica za Tomislava. On nije ništa kriv – zamolila je R. Radev.

Borit će se, kaže, i dalje, ali ne može gledati da njeno bolesno dijete nema sve što mu je potrebno.

Svi koji žele pomoći Renati Radev novac mogu uplatiti na račun u Zagrebačkoj banci br. 3212925587.

Komentara 63

MI
Mirel
14:25 14.07.2011.

Da je Tito živ odavno bi Hrvatsko politički LOPOVI bili na Golom Otoku. Tamo bi im bio godišnji tucat kamen, pa da se opameti. A Ne LOPOV pokrade tudžu imovinu - novac , malo u zatvor, i to mu plate što je u zatvoru, poslje ga puste kao da ništa nije ni bilo. 90% HR. političara su LOPUŽE.

Avatar tiktak
tiktak
12:08 14.07.2011.

Ljudi pomagajte ženi jer teško je biti takav roditelj jer niko nezna ko ne proba ne dao bog nikom ja znam jer imam djete sa posebnim potrebama ja ću joj poslat 100 kn ma da sam u minusu do dna!

KA
karambita
15:08 15.07.2011.

I ja radim svaki dan, a isto u minusu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije