Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Samo 39 posto zaraženih HIV-om u Hrvatskoj prijavljuje diskriminaciju

01.12.2008.
u 12:03

U povodu Svjetskog dana borbe protiv side 1. prosinca predstavljen je prvi izvještaj o stanju ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om u Hrvatskoj. Iz izvještaja sugestivno nazvanog "Znate li kako je živjeti u sjeni?" proizlazi da se osobe zaražene virusom HIV-a i dalje bore s diskriminacijom i stigmom u društvu, naročito na radnom mjestu te u pristupu određenim zdravstvenim uslugama poput stomatoloških.

Poražavajući je i podatak da mnoge osobe koje žive s HIV-om pojedina kršenja svojih ljudskih oprava smatraju očekivanim ponašanjem zajednice te su naučeni skrivati svoj seropozitivni status. Naime, njih tek 39 posto prijavilo je neki oblik diskriminacije.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj živi 714 osoba zaraženih HIV-om od čega je 285 oboljelo od side. Rizične skupine su prije svega intravenozni ovisnici, homoseksualci i prostitutke. Trendovi pokazuju da sve češće od HIV-a obolijevaju homoseksualci.

Istraživanje je proveo program UN-a za razvoj u suradnji s nevladnim organizacijama iz Kutine, Rijeke, Splita, Zadra i Zagreba te Centrom za ljudska prava.

(A.Be.)/(M.Mik.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije