Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAT ĆE SPORAZUM

Prvi puta u više od 40 godina: Američke podmornice s nuklearnim oružjem pristat će u J. Koreji

U.S. President Joe Biden hosts South Korea's President Yoon Suk Yeol at the White House
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/6
26.04.2023.
u 17:05

Sporazum nastoji ublažiti strahove Južne Koreje zbog sjevernokorejskog agresivnog programa nuklearnog oružja i odvratiti zemlju od ponovnog pokretanja vlastitog nuklearnog programa, od kojeg je odustala prije gotovo 50 godina kada je potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja

Predsjednici Joe Biden i Yoon Suk Yeol potpisat će sporazum koji uključuje planove da američke podmornice s nuklearnim oružjem pristanu u Južnoj Koreji po prvi put u više od 40 godina, što je uočljiv znak podrške Seulu usred rastuća zabrinutost zbog nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje, saznaje se od dužnosnika Bidenove administracije. Otkriveno je to dok Biden prima Yoona u državni posjet u trenutku pojačane napetosti zbog povećanog tempa testiranja balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Trojica visokih dužnosnika Bidenove administracije, koji su prije službene objave obavijestili novinare pod uvjetom anonimnosti, rekli su da Bidenovi i Yoonovi suradnici mjesecima rade na detaljima plana i složili su se da bi "povremene" i "vrlo jasne demonstracije snaga” američkih proširenih sposobnosti odvraćanja trebala biti bitan aspekt sporazuma SAD i Južne Koreje.

U.S. President Joe Biden hosts South Korea's President Yoon Suk Yeol at the White House
1/6

Sporazum nastoji ublažiti strahove Južne Koreje zbog sjevernokorejskog agresivnog programa nuklearnog oružja i odvratiti zemlju od ponovnog pokretanja vlastitog nuklearnog programa, od kojeg je odustala prije gotovo 50 godina kada je potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. SAD i Južna Koreja također bi dublje koordinirale strategiju nuklearnog odgovora u slučaju da Sjever napadne Jug - ali operativna kontrola nad takvim oružjem ostala bi pod kontrolom SAD-a, dok se nuklearno oružje ne raspoređuje na obalama Južne Koreje.

Sporazum također poziva američke i južnokorejske vojske da ojačaju zajedničku obuku i bolje integriraju vojna sredstva Južne Koreje u zajedničke napore strateškog odvraćanja. Kao dio deklaracije, Južna Koreja će ponovno potvrditi svoju predanost Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja, kojeg je potpisalo nekoliko velikih nuklearnih i nenuklearnih sila koje su obećale svoju suradnju u zaustavljanju širenja nuklearne tehnologije, rekli su dužnosnici.

Prošle je godine, u kampanji za izbor predsjednika, Yoon rekao da će pozvati na pojačano raspoređivanje američkih bombardera, nosača zrakoplova i nuklearnih podmornica u Južnoj Koreji jer je želio ponuditi čvršći odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje nego njegov prethodnik Moon Jae-in.

Usred Hladnog rata u kasnim 1970-ima, američke podmornice s nuklearnim balističkim projektilima često su posjećivale luke Južne Koreje, ponekad dva do tri posjeta mjesečno. Bilo je to razdoblje kada su SAD imale stotine nuklearnih bojevih glava smještenih u Južnoj Koreji. Ali 1991. godine Sjedinjene Države povukle su svo svoje nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, a sljedeće su godine Seul i Pjongjang potpisali zajedničku deklaraciju kojom su se obvezali da niti jedan neće “testirati, proizvoditi, proizvoditi, primati, posjedovati, skladištiti, postavljati ili koristiti nuklearno oružje". Ali kako je Sjever više puta prekršio zajedničku deklaraciju tijekom godina, u Južnoj Koreji povećana je podrška Sjedinjenim Državama da vrate nuklearno oružje u zemlju.

Jedan dužnosnik Bidenove administracije upozorio je da je "kristalno jasno" da administracija ne planira "vratiti taktičko ili bilo koju drugu vrstu nuklearnog oružja na Korejski poluotok". Umjesto toga, dužnosnici administracije rekli su kako predviđaju da će nakon posjeta podmornica s balističkim projektilima američka vojska redovitije raspoređivati ​​sredstva poput bombardera ili nosača zrakoplova u Južnoj Koreji.

Osim o nuklearnom odvraćanju, očekuje se da će Biden i Yoon razgovarati i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Administracija je pohvalila Južnu Koreju za slanje oko 230 milijuna dolara humanitarne pomoći Kijevu, ali Biden bi pozdravio da Seul preuzme još veću ulogu u pomaganju Ukrajincima u odbijanju Rusije. Tu se prvenstveno misli na američki zahtjev da Južna Koreja dostavi Ukrajini neophodno topničko streljivo.

VIDEO Biden najavio kandidaturu za drugi predsjednički mandat

Komentara 2

FU
Fulir555
21:45 26.04.2023.

Da nema SAD-a zločinački režimi bi preuzeli naš planet, uništili demokraciju, ljudska prava... Za sada su ograničeni da najveće zlo, zločine čine nad svojim narodima poput ruskog, Sj.korejskog..

DU
Deleted user
21:15 26.04.2023.

neka neka, samo sto dalje od moje kuce, ha ha ha bit ce ih i u jadranu ali ne i u mexickom zaljevu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije