Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

SAD donirao Hrvatskoj vojnu opremu vrijednu 5,5 mil. dolara

sporazum
MORH
16.02.2011.
u 12:38

Ova će se vozila koristiti u Središtu za obuku u Požegi za obuku naših pripadnika, a čime će se podići standard obuke naših snaga

Ministar obrane Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH James B. Foley potpisali su danas ugovor o donaciji vojnih vozila i vojne opreme vlade SAD-a Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama RH, u vrijednosti oko 5,52 milijuna američkih dolara.

Riječ je o donaciji 13 oklopnih vozila tipa „HMMWV“ s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom.

Po potpisivanju ugovora u izjavi za medije ministar Božinović istaknuo je da navedena vozila već koriste naši vojnici u Afganistanu, a ovih 13 vozila koristit će se u Republici Hrvatskoj u sklopu obuke naših pripadnika za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

– Ova će se vozila koristiti u Središtu za obuku u Požegi za obuku naših pripadnika, a čime će se podići standard obuke naših snaga, ali i pojednostaviti i pojeftiniti troškovi koje smo do sada imali jer su se za ovaj dio obuke naši vojnici obučavali izvan Hrvatske, istaknuo je Božinović.

Veleposlanik Foley u svojoj je izjavi naglasio da je riječ o donaciji vojne opreme namijenjene za obuku pripadnika OSRH za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, ali da će se oprema isto tako koristiti za potrebe pješaštva, razne vojne vježbe i sl.

– SAD i Hrvatska strateški su partneri i NATO saveznici te u tom smislu želimo Hrvatskoj kao strateškom partneru pomoći u podizanju standarda i opremanja OSRH – rekao je veleposlanik Foley dodavši da je u tu svrhu u zadnjih nekoliko godina Oružanim snagama RH donirano opreme vrijednosti više od 15 milijuna dolara.

– Želio bih također reći da iznimno cijenimo profesionalnost i obučenost hrvatskih vojnika u koju smo se više puta uvjerili kroz iskustva zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama; zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim vježbama, uključeni smo u obuku s vašim vojnicima te kroz navedene aktivnosti i ovaj ugovor još jednom potvrđujemo naše strateško partnerstvo – zaključio je veleposlanik Foley.

Ključne riječi

Komentara 66

OB
-obrisani-
15:41 16.02.2011.

bok Ja bi rađe poklonil ovu našu smrđen-zejovsku-hercegovnarsku vladu Sjevernoj Koreji, Kubi ili serviji...i odmah im propadne država! Kakav rat, kakva nova oružja...to košta! Ovak je jeftinije...

KI
KitKatCrusaders
14:28 18.02.2011.

znam, ali to ste hteli.nije vas niko terao da udjete u NATO i isto tako ne morate da imate vojnike u Afganistanu,jel tako?ne morate da imate ni vojsku.znas li smao koliko voska kosta?koja je to rupa bez dna.jos je i najplodnije tlo za korupciju.

PA
Pajdo
02:01 17.02.2011.

JOj ovaj jovanovic samo ugovore stvara bravo Cetnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije