Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarske majke

Ruže i svijeće za poginule na Memorijalnom groblju u Vukovaru: 'Umiru nam članovi, a da nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih'

Vukovar, groblje
Foto: Branimir Bradarić
1/6
17.11.2016.
u 12:48

Alvir ističe kako su obitelji nezadovoljne tempom ekshumacija i identifikacija nestalih te ukazala da je zadnja masovna grobnica pronađena 2013. godine u vukovarskom prigradskom naselju Sotin

Dan prije središnjeg događaja obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine članovi udruge Vukovarske majke organizirano su polagali ruže i palili svijeće na grobovima poginulih branitelja i civila na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

– Svih ovih 25 godina mi živimo s tim. Kako je boljelo 1991. godine, tako boli i danas. Teško je živjeti u neizvjesnosti, ali život ide dalje. Dok smo živi, mi ćemo tražiti naše najmilije, a kad umremo, valjda će to netko nastaviti raditi – rekla je predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko.

Kazala je i kako ovu akciju provode već nekoliko godina kada su primijetili da ima grobova na Memorijalnom groblju gdje nema svijeća i cvijeća jer im nema tko zapaliti. Na vukovarskom Memorijalnom groblju pokopano je 926 branitelja i civila s tim da ta brojka nije konačna. Među stradalnicima na Memorijalnom groblju bila je i predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih Ljiljana Alvir koja je istakla kako s ovom akcijom pokazuju i kako poginuli civili i branitelji nisu zaboravljeni te da im se na ovaj način donekle odužuju. Inače, na popisu nestalih i četvrt stoljeća poslije tragedije Vukovara nazali se 291 Vukovarac. Alvir ističe kako su obitelji nezadovoljne tempom ekshumacija i identifikacija nestalih te ukazala da je zadnja masovna grobnica pronađena 2013. godine u vukovarskom prigradskom naselju Sotin.

– To je porazna činjenica. Umiru nam članovi, a da nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih. Ključ rješenja nalazi se u Srbiji, a, kako znamo, odnosi Srbije i Hrvatske su u silaznoj putanji – rekla je Alvir. 

>> Evo koliko je ljudi osuđeno zbog zločina u Vukovaru!

Komentara 2

OK
okus
18:21 17.11.2016.

Pocivali u miru nasi heroji.

LI
liskovaca
14:22 17.11.2016.

zar mislite da je političarima stalo do vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije