Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKI SCENARIJ

Ruski špijun pokušao se infiltrirati na sud u Haagu: Desetljećima je radio na lažnom identitetu

HAAG
Davor Puklavec/PIXSELL
17.06.2022.
u 08:23

Zapad strahuje da je ukrajinska kriza potaknula GRU i druge ruske agencije da se nepromišljeno ponašaju u svojim špijunskim akcijama.

Ruski špijun pokušao je dobiti pripravništvo na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu uz pomoć lažnog identiteta, priopćile su nizozemske obavještajne službe. Špijun je desetljećima radio na svom lažnom identitetu i predstavljao se kao državljanin Brazila.

Sergej Vladimirovič Čerkasov (36), optužen da je agent ruske vojne obavještajne službe GRU, otišao je u Nizozemsku u travnju misleći da će iznutra dobiti pristup informacijama suda za ratne zločine. Koristio je lažni identitet i predstavljao se kao 33-godišnji Brazilac Viktor Muller Ferreira.

Čerkasova su već ranije otkrili zapadni obavještajci. Kada je stigao u Nizozemsku, zadržali su ga službenici za imigraciju te je vraćen u Brazil. U vrijeme kada je špijun došao u Nizozemsku, ICC je počeo istraživati ratne zločine u Ukrajini. Da je Čerkasov uspio u svom naumu, dobio bi pristup mailu suda i mogao bi kopirati, mijenjati ili uništiti dokumente i dokaze, piše Guardian.

Zapad strahuje da je ukrajinska kriza potaknula GRU i druge ruske agencije da se nepromišljeno ponašaju u svojim špijunskim akcijama.

"To nam pokazuje što Rusi smjeraju, pokušavaju dobiti nezakonit pristup informacijama unutar ICC-a. Ovo kvalificiramo kao prijetnju visoke razine", rekao je Erik Akerboom, glavni ravnatelj nizozemske obavještajne agencije.

ICC nudi 200 praksi godišnje za studente i diplomante u područjima kao što su pravo i socijalna psihologija. Glasnogovornica suda rekla je da su zahvalni na potpori nizozemskih vlasti. "ICC ove prijetnje shvaća vrlo ozbiljno", dodala je.

Nizozemci kažu da Čerkasova sada čekaju sudski postupci u Brazilu. Brazilske vlasti još nisu komentirale slučaj.

Ključne riječi

Komentara 2

TT
tik tak
09:44 17.06.2022.

Ruski ili srpski svejedno...

UG
ugota
09:24 17.06.2022.

Austrisku vladu ruski spijuni kontroliraju Austria je pod kontrolom rusa ruski kapital ima austriske pliticare u dzepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije