Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ruski mediji objavili snimke zarobljenih Amerikanaca; Zelenski: Uvodimo vize za Ruse

Foto: Alexander Ermochenko/stringer/Reuters/PIXSELL/Telegram
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.06.2022.
u 00:27

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je spreman otputovati u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pod određenim uvjetima.

Danas je 114. dan rata u Ukrajini. Europska komisija predložila je da Ukrajina i njezina susjeda Moldavija budu kandidati za članstvo u Europskoj uniji. Šefica Komisije EU Ursula von der Leyen rekla je da je odluka donesena uz razumijevanje da Ukrajina provede niz reformi.  Moskva kaže da pomno prati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, posebno u svjetlu povećane obrambene suradnje unutar bloka.  Ukrajinci tvrde da su u petak raketama pogodili ruski tegljač koji je prevozio vojnike, naoružanje i streljivo na okupirani Zmijski otok u regiji Odesa, objavio je regionalni guverner. Rusija se o tome nije očitovala. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

00:20 - Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da Kijev namjerava uvesti vize za Ruse od 1. srpnja.

“Ukrajina uvodi vizni režim za građane Ruske Federacije”, objavio je Zelenskij na svom kanalu na aplikaciji Telegram. 

Rekao je da će novo pravilo stupiti na snagu sljedeći mjesec.


23:50 - Ruske trupe oslobodile su poznatu ukrajinsku liječnicu koja je kamerom snimala događanja u Mariupolju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je puštena na slobodu i da se već nalazi kod kuće.

Julija Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, je na memorijskoj kartici ne većoj od nokta snimila zbivanja u Mariupolju te je kartica prokrijumčarena izvan grada u tamponu. Ubrzo nakon toga su je zarobili Rusi.


22:24 - Ruski mediji su u petak objavili snimke za koje tvrde da prikazuju dvojicu zarobljenih američkih državljana, koji su se kao dobrovoljci borili za Ukrajinu, što predstavlja prvu potvrdu da su zarobljeni.

Novine Izvestija su prikazale videozapis za koji tvrde da je kratak intervju s Andyjem Huynhom, 27-godišnjakom iz američke savezne države Alabame.

Televizijski kanal Russia Today je objavio fotografiju čovjeka kojeg je identificirao kao 39-godišnjeg Alexandera Druekea, također iz Alabame.

Članovi njihovih obitelji su u srijedu rekli da se oni već tjedan dana vode kao nestali u Ukrajini i da se boje da su zarobljeni.

Jedan drugi videozapis od šest sekundi objavljen na komunikacijskom servisu Telegram prikazuje bradatog čovjeka koji s američkim naglaskom govori u kameru: "Moje ime je Alexander Drueke, ja sam protiv rata".

"Ja sam protiv rata", ponovio je na ruskom.

Muškarac za kojeg je Izvestija rekla da je Andy Huynh, u drugom videozapisu od dvije sekunde kaže istu rečenicu na ruskom.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.


20:23 - Ukrajinski Glavni stožer objavio je kako je ukrajinska vojska uspješno vratila kontrolu nad selom Dmitrivka u blizini okupiranog Iziuma u pokrajini Kharkiv. Ruske sile sprečavaju daljnje napredovanje Ukrajinaca prema rusko-ukrajinskoj granici. 


19:26 - "Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastavit ću to činiti, kao i francuski predsjednik", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa. "Morate povući svoje trupe i morate iznaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine", rekao je Scholz da će poručiti Putinu.


19:19 - Guverner pokrajine Luhansk Serhei Haidai na Telegramu je objavio kako je nemoguće evakuirati 568 civila iz Azota zbog borbi koje još traju i granatiranja područja. Među zarobljenima je i 38 djece. 


19:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak izjavio da nema ništa protiv pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji, nakon povijesne odluke Europske komisije da podupre zahtjev Kijeva za kandidatskim statusom.

"Nemam ništa protiv toga. To nije vojni blok. Pravo je svake države da pristupa gospodarskim savezima", odgovorio je Putin u petak na pitanje o mogućnosti ukrajinskog članstva u EU-u.


18:27 - Kemijska tvornica Azot u gradu Sjeverodonecku gotovo je u potpunosti uništena ruskim projektilima, priopćila je ukrajinska vojska u petak zbog čega se strahuje za sudbinu civila sklonjenih u tvornici. "Na području kemijskog diva više nema netaknutih upravnih zgrada", napisao je na Telegramu guverner istočne ukrajinske pokrajine Luhansk Serhij Gajdaj.

Gajdaj je istaknuo da ukrajinske snage nastavljaju pružati otpor ruskim napadačima.


17:31 - Britanski premijer Boris Johnson nenajavljeno je došao u Ukrajinu kako bi razgovarao s predsjednikom Zelenskim. Andrij Jermak, voditelj predsjednikovog ureda, potvrdio je da su dva čelnika razgovarala o nabavi naoružanja, ekonomskoj podršci Ukrajini, te novim sankcijama za Rusiju. Posjet nije najavljen zbog sigurnosnih razloga, a premijer Johnson je po dolasku objavio sliku s Volodimirom Zelenskim uz opis "Dobro je ponovno biti u Kijevu" na Twitteru.


16:34 - Ruski ratni brod dvaput je ušao u danske teritorijalne vode blizu otoka Bornholm u Baltičkom moru u četvrtak, izvijestilo je Dansko obrambeno zapovjedništvo. Korveta je ušla u danske vode sjeverno od malog otoka Christianso, blizu većeg otoka Bornholma, objavile su vlasti u petak a nakon radio poruke danske mornarice, brod je odmah napustio područje.

Ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod zbog incidenta je pozvao ruskog veleposlanika na razgovor.


15:52 - Ruske snage u petak su žestoko granatirale grad Lisičansk na istoku Ukrajine u kojem je smrtno stradalo puno osoba, rekao je guverner Serhij Gajdaj ukrajinskoj javnoj televiziji. Lisičansk je nalazi na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec, nasuprot Sjeverodonecka u kojem se se proteklih tjedana odvijale najbrutalnije ulične borbe od početka ruske invazije u Ukrajini.


14:48 - Rusija je u petak ujutro raketirala grad Mikolajiv na jugu Ukrajine, usmrtivši dvije osobe i ranivši 20, uključujući dijete, objavio je regionalni guverner. U napadu su oštećene četiri stambene zgrade i infrastrukturni objekt, dodao je guverner Vitalij Kim na Telegramu.

Iako su borbe u ovoj regiji manje intenzivne nego u Donbasu svakodnevno se sukobljavaju ukrajinska i ruska vojska, uglavnom uz razmjenu topništva. Mikolajiv ostaje meta moskovskih snaga jer se nalazi na putu prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci, koja je udaljena 130 km.


13:35 - Isporuka ruskog plina u Francusku plinovodom iz Njemačke obustavljena je sredinom tjedna, objavio je u petak francuski operater GRTgaz, a ruski Gazprom najavio je i upola manje isporuke u Italiju i Slovačku zbog kašnjenja servisa opreme.

"Od 15. lipnja GRTgaz bilježi zastoj u fizičkom toku između Francuske i Njemačke. Na početku 2022. iznosio je oko 60 gigavatsati dnevno, što odgovara samo 10 posto kapaciteta interkonekcijske točke", priopćila je francuska kompanija.


13:32 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da za sada ne vidi puno izgleda za dogovor s Rusijom o izvozu žita iz Odese, ali je rekao da se se razgovara o obnovi željezničke pruge od Odese do Dunava u Rumunjskoj kao alternativnom rješenju. Macron je naglasio da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "svaki put kada to bude korisno".

"Moramo razgovarati s Rusijom o prehrambenoj sigurnosti i razgovori mogu biti opravdani izravnim povezivanjem s glavnim tajnikom UN-a da se žito izveze iz Odese", rekao je Macron za BFM TV vraćajući se iz Ukrajine.

"Ali ne vjerujem puno u to jer sam već prije nekoliko tjedana razgovarao s predsjednikom Putinom, a on nije želio prihvatiti UN-ovu rezoluciju o toj temi". 

Nakon što je razgovarao sa svojim kolegama iz Ukrajine, Njemačke, Italije i Rumunjske u Kijevu u četvrtak, Macron je rekao za televiziju TF1 da se razmatra opcije za obnovu pruge od Odese to Dunava u Rumunjskoj. 

"Odesa je nekoliko desetaka kilometara od Rumunjske i moći ćemo preko Rumunjske doći do Dunava i željeznice", rekao je.

"U procesu smo uspostave konekcijske točke preko koje bismo mogli izvoziti to žito puno više i brže nego sada".

Diplomatski izvor objasnio je da bi se žito prebacilo do crnomorske luke Constante odakle bi moglo nastaviti put dalje velikim brodovima. Macron je rekao da će Pariz poslati stručnjake da pomognu Bukureštu u pripremi financijske konstrukcije za tu shemu.

Ukrajina želi povećati izvoz žita na dva milijuna tona na mjesec preko cesta, rijeka i željeznice, ali je i dalje daleko ispod predratne razine od šest milijuna. 


13:15 - Zakazano obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odgođeno je sat vremena nakon cyber napada, priopćio je Kremlj. Putin se trebao obratiti na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da stručnjaci rade na rješavanju problema.


13:03 - Odluka Europske komisije da preporuči davanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Ukrajini pomoći će Kijevu da porazi Rusiju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a Kremlj je objavio da pomno prati ukrajinsku težnju prema članstvu. 

"To je prvi korak na putu prema članstvu u EU-u koji će zasigurno približiti našu pobjedu. Zahvalan sam Ursuli von der Leyen i svim članicama EU-a na povijesnoj odluci“, napisao je Zelenskij na Twitteru. Dodao je da od europskih čelnika očekuje da prihvate preporuku Komisije idući tjedan. 

Osim Ukrajine, Komisija je preporučila i status kandidata za Moldaviju, dok od Gruzije traži da ispuni određene uvjete prije no što dobije isti status. 


13:00 - Moskva kaže da pomno prati nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, posebno u svjetlu povećane obrambene suradnje unutar bloka. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to pitanje "zahtijeva našu pojačanu pozornost, jer smo svi svjesni intenziviranja rasprava u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU-a". "Postoje razne transformacije koje na najpažljiviji način promatramo", dodao je. 

Peskov je rekao novinarima da je cilj ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i dalje "spasiti i osigurati" stanovništvo istočnog područja Donbasa od, kako je rekao, "barbarskih napada" kijevskih snaga.

Rusija je u kontaktu s Turskom po pitanju izvoza žitarica iz Ukrajine, ali s ukrajinske strane ima puno neizvjesnosti, dodao je Peskov.


12:24 - Izvršna komisija Europske unije preporučila je da Ukrajina i njezina susjeda Moldavija budu kandidati za članstvo u Europskoj uniji. Šefica Komisije EU von der Leyen rekla je da je odluka donesena uz razumijevanje da Ukrajina provede niz reformi. "Ukrajina je jasno pokazala težnju zemlje i odlučnost zemlje da živi u skladu s europskim vrijednostima i standardima", rekla je. Više pročitajte OVDJE


11:40 - Rusko ministarstvo obrane za danas je izdalo poduži operativni brifing. Ne spominju prijavljeni napad ukrajinske mornarice na tegljač Spasatel Vasily Bekh iz Crnomorske flote. 

"Visokoprecizne zračne rakete pogodile su 18 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme, kao i 10 vatrenih položaja ukrajinskih topničkih i minobacačkih baterija, operativno-taktičko i vojno zrakoplovstvo pogodilo je 58 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme što je dovelo do smrti 200 ukrajinskih vojnika, uništena su dva lansera protuzračnih raketnih sustava Buk-M1 i Osa-AKM, zajedno sa skladištem streljiva u Lysychansku. Iznad Harkiva je oboren ukrajinski zrakoplov Su-25, a uništeno je 15 ukrajinskih bespilotnih letjelica Još 350 ukrajinskih vojnika ubijeno je od strane raketnih trupa i topništva", stoji u izvješću. Niti jedna tvrdnja nije neovisno provjerena.


11:38 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov odbacio je glasine o zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Više o tome čitajte OVDJE


11:03 - Ukrajinci tvrde da su u petak raketama pogodili ruski tegljač koji je prevozio vojnike, naoružanje i streljivo na okupirani Zmijski otok u regiji Odesa, objavio je regionalni guverner.  Kijev je objavio da je tegljač pogođen dvjema raketama Harpoon čime je prvi put Ukrajina potvridla da je pogodila rusko plovilo raketama zapadne proizvodnje. 

Uprava ukrajinjskih oružanih snaga za ztratepške komunikacije objavila je tu informaciju na Telegramu uz videosnimku. Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnog izvora potvrditi tu snimku.

Regionalni guverener Maksim Marčenko rekao je da je riječ o brodu Vasilij Bek. 

Ukrajinsko pomorsko zapovjedništvo objavilo je da je tegljač imao proturaketni sustav TOR, no da nije uspio zaustaviti napad.  Zapovjedništvo je u objavi na Facebooku napisalo kako je Vasilij Bek bio dio ruske crnomorske flote od 2017. godine. 


10:42 - Treći Amerikanac za kojeg se vjeruje da je nestao u Ukrajini je bivši američki marinac, potvrdila je njegova supruga.

CNN izvještava da se za Gradyija Kurpasija, veterana koji je 20 godina bio u službi pa otišao u mirovinu u studenom 2021., nije čulo od 23. do 24. travnja. Obiteljski prijatelj George Heath rekao je da je Kurpasi stigao u Ukrajinu početkom ožujka i da je zajedno s drugim pripadnicima legije stranih zemalja bio zadužen za popunu promatračnice u blizini Hersona.

“Želio je otići i pomoći ukrajinskom narodu. Nije se zapravo planirao boriti", kazao je. 

Američki State Department priopćio je da su tri Amerikanca možda nestala u Ukrajini.

Alexander Drueke, 39, iz Tuscaloose u Alabami i Andy Huynh, 27, iz Hartsellea u Alabami otišli su u Ukrajinu kao borci dobrovoljci protiv ruskih snaga. Nestali su prije tjedan dana i strahuje se da su zarobljeni, rekli su članovi obitelji.


10:31 - Podaci pokazuju da tisuće milijunaša pokušava napustiti Rusiju, a egzodus tvrtki i oligarha najvjerojatnije će pogoršati dugoročnu štetu rata na rusko gospodarstvo, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. 

"Aplikacije za migraciju sugeriraju da 15 tisuća ruskih milijunaša vjerojatno već pokušava otići“, priopćilo je britansko ministarstvo. 

Na području fronte Rusija pokušava dobiti novi zamah u pokušaju okruženja Sjevjerodonecka napadima s juga, stoji u priopćenju. 

Ukrajinski dužnosnici objavili su da njihove snage izdržavaju usprkos masovnom ruskom bombardiranju u istočnom gradu te da Ukrajina bilježi novi napredak u protuofenzivi na jugu. 


10:27 - Guverner Luganska Serhai Haidai tvrdi da je "nemoguće i fizički opasno" da civili napuste kemijsku tvornicu u Sjevjerodonecku zbog "stalnog granatiranja i borbi". 

- U skloništu je 568 osoba, uključujući 38 djece. Izlazak iz postrojenja moguć je samo uz potpuni prekid vatre - navodi. 

Također, ističe da Sjevjerodoneck nije blokiran te da postoji komunikacija s gradom.


9:36 - Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog tjesnaca do Krima što upućuje na prijetnju da će gađati tu ključnu prometnicu do poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je, kako navodi, službene ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica.

Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti “meta broj jedan“ ako Kijev dobije potrebno oružje. General Marčenk je rekao da je Moskva koristila most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu. Izgradnja mosta od 18 kilometara koštala je milijarde, a od 2018. povezuje Krim s ruskim kopnom.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je da su poduzete sve mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost Krima. Dodao je da je Kremlj svjestan najnovijih prijetnji Kijeva da gađa most.

Moskva je zaprijetila da će bombardirati Kijev ako most bude napadnut.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Marčenkova prijetnja u suprotnosti s obećanjima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim partnerima da neće koristiti oružje dugog dometa za napad na ruski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodiir Zelenski obećao je u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak u Kijevu „Naravno, oslobodit ćemo naš Krim.“

Ruska vojska je taj crnomorski poluotok okupirala 2014. kada je Ukrajina bila ranjiva zbog promjene vlasti i nije mogla pružiti otpor. Nakon toga, održan je međunarodno nepriznat referendum i Krim je pripojen Rusiji.


9:06 - Ukrajinska mornarica je na društvenim mrežama objavila da je pogodila ruski spasilački tegljač Spasatel Vasily Bekh, za koji kaže da je bio u procesu "prevoza streljiva, oružja i osoblja Crnomorske flote na Zmijski otok".

Tvrdnja nije neovisno provjerena, a za sada nema komentara ruske mornarice o statusu broda.


9:00 - Jedna osoba je ubijena jutros nakon što su ruske snage pogodile četiri stambene zgrade u Mikolajivu, rekao je guverner oblasti Vitalij Kim. Još šestero je ozlijeđeno, među kojima i dijete.


8:21 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoju obavještajnu procjenu. 

"Tijekom posljednja 24 sata, ruske snage su vjerojatno nastavile s pokušajima povratka zamaha na osovini Popasna, zbog čega nastoje opkoliti Sjevjerodoneck džep s juga", stoji u izvješću.

Procjena također nudi analizu onoga što britanski obavještajci sugeriraju da je situacija unutar Rusije. Tvrdi se da je "rat ubrzao dugoročnu putanju države prema autoritarizmu" i da je "skepticizam prema ratu vjerojatno posebno jak među ruskom poslovnom elitom i zajednicom oligarha".


8:10 - Europska komisija danas će se sastati kako bi dala mišljenje o kandidaturi Ukrajine za pristupanje u Europsku uniju.


8:00 - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći će tjedan biti domaćin virtualnog summita s najvišim čelnicima iz Rusije, Indije, Brazila i Južne Afrike, što će označiti prvi takav sastanak otkako je započela ukrajinska kriza, prenosi AFP. Kina, Indija i Južna Afrika - suzdržale su se od glasovanja o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Kina i Indija imaju snažne vojne veze s Rusijom i kupuju značajne količine njezine nafte i plina.

Xi je u pozivu u srijedu uvjeravao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da će Kina podržati temeljne interese Moskve u "suverenitetu i sigurnosti" - što je dovelo do toga da je Washington upozorio Peking da riskira da završi "na krivoj strani povijesti".

Južna Afrika, jedna od rijetkih afričkih zemalja koja ima diplomatski utjecaj izvan kontinenta, također je odbila osuditi rusku vojnu akciju, kako bi zaštitila važne gospodarske veze.

Xi će predsjedati virtualnim summitom BRICS-a 23. lipnja, objavila je u petak državna novinska agencija Xinhua, pozivajući se na glasnogovornicu kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Ovogodišnja tema usredotočena je na "poticanje visokokvalitetnih BRICS partnerstava (i) uvođenje nove ere za globalni razvoj", rekla je Hua.


7:15 - Ruske postrojbe učvršćuju rezervne položaje u oblastima Herson i Mikolajiv, vjerojatno kao odgovor na ukrajinske protunapade u regiji, kaže Institut za proučavanje rata (ISW). Herson je ključni lučki grad na rijeci Dnjepar i bio je jedan od prvih koji je pao pod rusku kontrolu nakon invazije.

Ruske snage možda organiziraju napade "lažnom zastavom" po gradu kako bi obeshrabrile civilnu podršku ukrajinskim protuofenzivama. Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo priopćilo je da moskovske snage nastoje destabilizirati javno mnijenje u gradu i krive ukrajinske snage za pokretanje napada na civilnu infrastrukturu.


6:05 - Šef britanskih oružanih snaga rekao je da je Rusija već "strateški izgubila" rat u Ukrajini i da joj je sada "smanjena moć". Admiral Tony Radakin rekao je da Rusija trpi velike gubitke, ponestaje joj vojnika i naprednih projektila i da nikada neće moći preuzeti cijelu Ukrajinu. “Ovo je strašna greška Rusije. Rusija nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom”, rekao je Tony Radakin za PA Media u intervjuu objavljenom u petak.

I dok bi Rusija mogla postići "taktičke uspjehe" u nadolazećim tjednima, rekao je da je svaka tvrdnja da je rat bio uspješan "besmislica".

“Rusija je već strateški izgubila. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti”, rekao je, javlja Guardian. 


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je posjet Kijevu u četvrtak čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske kao "povijesni dan" za njegovu zemlju. "Ukrajina uživa potporu četiri moćne europske države", rekao je u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Europskoj uniji nego ikad od njezine neovisnosti.

Očekuje se da će Europska komisija u petak objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku.

Europa bi mogla napisati novu priču o slobodi i "konačno eliminirati sivu zonu između EU-a i Rusije" zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena, rekao je Zelenski.

Osvrćući se na sirene za zračne napade koje su se oglasile u Kijevu tijekom posjeta europskih čelnika, Zelenski je rekao da je Rusija pokušala stvoriti napetu atmosferu, "ali nitko se nije bojao".


5:45 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je spreman otputovati u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pod određenim uvjetima.

"Mislim da putovanje u Rusiju danas zahtijeva preduvjete, to znači neku gestu predsjednika Putina. Ne bih išao tamo tek tako", rekao je Macron za televiziju TF1 tijekom posjeta glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Rekao je da bi s Putinom razgovarao o humanitarnim pitanjima, zaštiti zatvorenika i sigurnosti opskrbe hranom kako bi se pronašlo rješenje, rekao je Macron. "Neću ništa isključiti, ali uvijek ću to raditi transparentno s ukrajinskim predsjednikom i kad god to ima smisla."

Upitan misli li da bi Ukrajina trebala učiniti teritorijalne ustupke Rusiji, Macron je rekao da o tome odlučuje Kijev. "Mislim da je danas naša dužnost stati na stranu naših vrijednosti, međunarodnog prava, a time i Ukrajine." Potrebna je pomoć kako bi se Ukrajini omogućilo da ustraje, rekao je.

"Ali mi nemamo zadatak umjesto Ukrajinaca odlučivati ​​o uvjetima za završetak ovog rata." U nekom trenutku mora doći ili do vojne pobjede ili pregovora, rekao je Macron, dodajući da će sve odluke o teritorijima i mogućim ustupcima morati donijeti ukrajinsko vodstvo.

Ključne riječi

Komentara 178

CZ
crniorao.zx
09:17 17.06.2022.

Podržavam Ukrajince u borbi protiv fašizma.

DU
Deleted user
06:19 17.06.2022.

"Ovo je povijesni dan za Evropu. Pružamo bezrezervnu podršku ulasku Ukrajine u EU." Samo još da im, kada su se odlučili hrabro braniti, daju i bezrezervnu vojnu podršku u oružju.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:44 17.06.2022.

Ukrajina treba platiti, stručnjake za razvoj vlastitog dalekomentnog oruđa i nakon toga treba proizvesti takvo oruđe.Tada bi mirovni pregovori išli poželjnim (poštenim) smjerom.Dvojezičnost treba uvesti svugdje,gdje su ispunjeni uvjeti, po EU pravilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije