Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putin zna previše

Ruski analitičar: Putina bi mogla "ušutkati" ruska elita, a mogli bi mu namjestiti i uhićenje

Russian President Putin chairs Security Council meeting in Moscow
SPUTNIK/REUTERS
28.03.2023.
u 10:29

Iako Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane, Mihnenko je istaknuo da bi Putin mogao biti uhićen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste uhićenje kako bi ga zbacile s vlasti.

Vladimira Putina ranije ovog mjeseca Međunarodni kazneni sud (ICC) optužio je za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju, a prije nego što uopće dobije priliku suočiti se s pravdom na sudu u Haagu, mogla bi ga "ušutkati" elita iz njegove zemlje, govori ruski analitičar Vlad Mihnenko. Stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Sveučilištu Oxford za Newsweek je objasnio da bi Putina mogli ušutkati silovici, elitna skupina ruskih poslovnih ljudi i istaknutih političara.

"S obzirom na Putinove široke veze diljem Europe i ono što bi potencijalno mogao reći sucima o korupciji i lukavim poslovima između Moskve i velikih zapadnih prijestolnica, bit će puno poticaja da ga se ušutka pred Haagom", ističe Mihnenko. Dodaje da je uhidbeni nalog ICC-a Putina učinio puno ranjivijim kod kuće. Iako Moskva ne priznaje jurisdikciju ICC-a niti izručuje svoje državljane, Mihnenko je istaknuo da bi Putin mogao biti uhićen i poslan na sud u Haagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite namjeste uhićenje kako bi ga zbacile s vlasti. 

Iako Kremlj pokušava nalog za uhićenje gurnuti pod tepih, Mihnenko smatra, ako Putin riskira posjet državama članicama ICC-a i "upadne u nevolje", da bi to mogao biti rezultat toga što su mu silovici namjestili uhićenje "kako bi ga se riješili" ili kako bi ponovno uspostavili odnos Rusije sa Zapadom. Mihnenko smatra nedavne izjave bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva "prilično izvanrednim".

Medvedev je, naime, upozorio je da bi svaki pokušaj uhićenja Putina na temelju naloga ICC-a predstavljao objavu rata Rusiji. "Uskočio je s tvrdnjom da je 'svetiji od Pape', da je veći ratni huškač od samog Putina, kao da želi pokazati – što god da se dogodi Putinu – ja bih mogao ponovno postati broj jedan, možete mi vjerovati, ultradomoljub, ja ću im pokazati...", rekao je Mihnenko.

"Na istom sastanku s čelnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa pokušao ih je ujedno natjerati da rade više, 'proizvedu 1500 tenkova ove godine ili inače...', citirajući dva Staljinova zastrašujuća telegrama iz Drugog svjetskog rata upućena direktorima tvornica tenkova i aviona, koji su prijetili smrću 'lijenim drugovima' ako ne ispune proizvodne kvote." 

"Dakle, Medvedev nastavlja sa svojim do sada besplodnim pokušajima da pridobije silovike, da izgleda i zvuči izuzetno čvrsto i beskompromisno u suočavanju sa zapadnim neprijateljima Rusije", dodaje Mihnenko.

VIDEO: Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnike, ali daleko od prve linije

 

Komentara 9

HO
homofobic
17:14 28.03.2023.

Za sada je Medunarodni sud Stakora O K R I V I O a optuzit ce ga nakon istraznog postupka kada prikupe dovoljno dokaza! Obzirom da nas autori clanka uvjeravaju da su “novinari” onda bi trebalo biti i skolovani. Madutim u ne razlikovanju termina “okrivljan”, “optuzen”, “osuden”. Izgleda da su “novinari” kupili vrlo losu dilpomu!

BI
billynik
14:25 28.03.2023.

Zar vas nije sram ponavljati te floskule o padu Putina već godinu dana?

PR
predragbabic1
12:40 28.03.2023.

Kada Taylor i Bush budu u Hagu zbog agresije na Irak biće i Putin zbog agresije na Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije