Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SNAŽNIJE MEĐUNARODNE KRITIKE

Ruska vojska dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.02.2022.
u 18:20

Trećega dana ruske invazije na Ukrajinu borbe se vode u glavnome gradu Kijevu i ostalim gradovima te prozapadno orijentirane istočnoeuropske zemlje.

Ruska vojska u subotu je dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini, unatoč sve snažnijim međunarodnim kritikama, tvrdeći da je Kijev odbio pregovore.

"Danas su sve postrojbe dobile zapovijed da prošire ofenzive u svim smjerovima, u skladu s planom o napadima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov te dodao da su proruski separatisti na istoku Ukrajine, uz potporu ruske vojske, prijavili vojne "uspjehe".

Kazao je i da su ukrajinski brodovi napali ruske ratne brodove u Crnome moru, dodavši kako je "vrlo vjerojatno" da su ih "navodile" američke bespilotne letjelice.

Njegove tvrdnje nije bilo moguće odmah provjeriti iz neovisnih izvora, kaže agencija AFP. 

VIDEO: Večernjakovi reporteri u Mukačevu razgovarali s Ukrajincem, snimio Boris Ščitar

Trećega dana ruske invazije na Ukrajinu borbe se vode u glavnome gradu Kijevu i ostalim gradovima te prozapadno orijentirane istočnoeuropske zemlje.

Rusija je Ukrajinu napala preko Bjelorusije na sjeveru, preko anektiranog Krima na jugu i s ruskog teritorija na sjeveroistoku i na istoku.

Ukrajinske vlasti u subotu su priopćile da je od početka ruske invazije ubijeno najmanje 198 civila te da je pojačano bombardiranje na Kijev i na ostale ukrajinske gradove, poput Harkiva na istoku zemlje.

Konašenkov je ponovio da ruska vojska ne napada stambene četvrti, no AFP-ovi novinari potvrdili su da su vidjeli više stambenih zgrada i domova oštećenih u napadima diljem zemlje. 

Optužio je ukrajinske vlasti da u sukob "uključuju" i civilno stanovništvo, dijeleći im oružje na nekontroliran način te je dodao da će takvi potezi "neminovno rezultirati nezgodama i ljudskim gubicima".

Ruski napad na Ukrajinu osudile su gotovo sve zemlje svijeta, a Zapad je uveo ekonomske sankcije Moskvi. 

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini iz minute u minuti

VIDEO: Ukrajina: Nismo odbili pregovore, a ultimatume ne prihvaćamo

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gracanica
gracanica
14:52 27.02.2022.

Dosta putko, jbte patak! Idi nazad kuci...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:41 26.02.2022.

Doista sam ugodno iznenađen Ukrajinskom vojnom strategijom, samo hrabro i strpljivo pobjeda je vaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije