Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA

Rusija Srbiji poklanja MiG-ove, tenkove i borbena vozila. Vučić: 'To će dramatično poboljšati sposobnosti naše vojske'

mig 29
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.12.2016.
u 18:34

Srbijanski premijer je dodao kako je sa Šojguom i čelnicima vojne industrije imao vrlo dug sastanak na kojem je ponovio stajalište Srbije "o vojnoj neutralnosti".

Rusija poklanja Srbiji šest korištenih zrakoplova MiG-29 čija će modernizacija stajati između 180 i 230 milijuna eura, izvijestili su u srijedu iz Moskve beogradski mediji, a premijer Aleksandar Vučić ustvrdio da će to "dramatično" osnažiti vojsku Srbije koja neće mijenjati politiku neutralnosti.

– Ako biste računali da takve zrakoplove kupujemo, koštali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon – izjavio je Vučić u Moskvi.

On je o vojnoj suradnji Srbije i Rusije razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Vučić je rekao kako je to "dramatično poboljšalo operativno-funkcionalne sposobnosti srbijanske vojske, do te mjere da kao da nije ista vojska", prenosi portal Sputnjik.

Najavio je da bi ugovor trebao biti potpisan do petka.

– To je nemjerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5 mm (manje topove) – rekao je Vučić.

Srbijanski premijer dodao je kako je sa Šojguom i čelnicima vojne industrije imao vrlo dug sastanak na kojem je ponovio stajalište Srbije "o vojnoj neutralnosti".

– Unaprijedili smo naše vrlo dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje suradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je puno potrebno i željeli bismo sve odjedanput, ali to nije moguće – citira Sputnjik Vučića.

Po njegovim riječima, postoje dvije mogućnosti – prva, da zrakoplovi koji mogu letjeti stignu u ožujku 2017. na remont u Srbiju, a druga je da ostanu u Rusiji i u studenom 2017. dođu potpuno modernizirani.

Taktička vježbe "Slovensko bratstvo"

Šojgu je nedavnu vojnu vježbu BARS (Bratstvo pilota Rusije i Srbije) ocijenio uspješnom i predložio da se održavaju "svake godine".

– U listopadu su u Srbiji uspješno izvedene zajedničke vježbe 'Bars 2016'. Dobar naziv vježbi, trebamo učiniti sve da se te vježbe održavaju svake godine – rekao je Šojgu Vučiću, prenijela je agencija Tass.

Ocijenio je korisnim i zajedničke trilateralne taktičke vježbe "Slovensko bratstvo", u kojima je uz Rusiju i Srbiju sudjelovala i Bjelorusija.

Vučić je u razgovoru sa Šojguom rekao da će suradnja između dviju zemalja u svim područjima, uključujući vojnu, jačati do "vrlo visoke razine", naglasivši da se pozicija Srbije kao neutralne države neće mijenjati, te da je to "već rekao i u Bruxellesu i u Washingtonu".

– Nadam se da možemo unaprijediti našu suradnju, političku, ekonomsku, vojnu, do vrlo visoke razine... Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvijek biti vrlo dobri odnosi i najbolja suradnja – rekao je Vučić.

Srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da će Srbija, s postojeća četiri i nabavom još šest MIG-ova 29 imati "najmoderniju eskadrilu u regiji".

– Srbija će s tih 10 MIG-ova 29 postati respektabilni faktor kada je u pitanju obrana. Osigurat ćemo čuvanje našeg neba na najbolji način –  izjavio je Đorđević novinarima u Moskvi.

Istaknuo je da "u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji" kad je riječ o zrakoplovstvu "jer su to najmoderniji zrakoplovi u regiji".

>> Vučić stigao u Moskvu po šest MiG-ova 29

>> Rusija isporučuje Srbiji MIG-ove, helikoptere... Vučić: Takve borbene mogućnosti nemaju sve države iz bivše Jugoslavije zajedno

Komentara 283

DU
Deleted user
18:47 21.12.2016.

Čede se nešto opasno naoružavaju, ali mi smo bezbrižni, jer znamo koliko nas vole.To se vidi po njihovoj prisutnosti na našim portalima.

BJ
Bjelovar112
18:54 21.12.2016.

nije kod njih opreme nikad falilo ni tjekom domovinskog rata nego ljudstvo im je problem glavni

Avatar pendreck
pendreck
18:45 21.12.2016.

Kladim se da u njihovoj Regiji Rumunji, Bugari i Grci imaju vise i brobenih zrakoplova i tenkova.. Dakle pogresna izjava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije