Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI KORONA-INŽENJERING

Rusija prisilila Izrael da dostavi cjepivo neprijatelju Siriji

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with leaders of political parties outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 18:36

Izraelski i arapski mediji tvrde da će Izrael u zamjenu za rusko cjepivo od Sirije dobiti i posmrtne ostatke dvojice izraelskih vojnika nestalih 1982

Koronavirus približio je dva ljuta neprijatelja, Siriju i Izrael. Prema pisanju izraelskih novina “Haaretz”, Tel Aviv je pristao nabaviti stotine tisuća doza ruskog cjepiva Sputnik protiv COVID-19 za opskrbu Sirije ističući da je ruski predsjednik Vladimir Putin diplomatskim inženjeringom osigurao Siriji cjepivo koje je prodao Izraelu. Naime, dogovor o cjepivu pao je nakon što su Sirija i Izrael, uz posredovanje Rusije, dogovorili razmjenu zarobljenika, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je ruskom predsjedniku Putinu na naporima u ovom procesu.

Prema sporazumu, Izrael je pustio dva pastira uhićena “posljednjih tjedana” nakon “prelaska crte razdvajanja”, koja predstavlja sporne granice između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. i anektirao. Njihovo oslobađanje dolazi dan nakon što je Sirijska novinska agencija, SANA, objavila vijest o razmjeni zarobljenika između Sirije i Izraela koja je dopustila puštanje aktivistice Nihala Al-Maqta u zamjenu za Izraelku “koja je zabunom ušla na sirijska područja u regiji Quneitra”. Službeni Damask je demantirao bilo kakav dogovor o cjepivu.

Međutim, izraelski i arapski mediji tvrde da će Izrael u zamjenu za rusko cjepivo od Sirije dobiti i posmrtne ostatke dvojice izraelskih vojnika nestalih 1982. Naime, ruske snage započele su pretragu groblja u blizini palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk u Damasku u Siriji, u pokušaju da pronađu tijela dvojice izraelskih vojnika, Tzvija Feldman i Yehuda Katzwenta. Oni su nestali tijekom bitke u blizini sela Sultan Yaqoub u dolini Beqaa protiv sirijske vojske tijekom izraelskog rata protiv Libanona 1982.

Područje na kojem se provodi potraga proglašeno je zatvorenom vojnom zonom, a u sklopu potrage bit će provedeno i DNK testiranje. Zajedno s ovom dvojicom izraelskih vojnika nestao je i Zachary Baumel, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i vraćeni u Izrael 2019. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:40 25.02.2021.

sirijci jedva čekaju izraelsko cjepivo i djecu s dvije glave nakon što ga prime. ne vjeruj staroj komunjari ni kad ti lizalicu u parku nudi.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
21:29 25.02.2021.

Hah Rusi prisilili Izrael, možeš mislit.. šta se Hasi snilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije