Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNA DOZVOLA EU-A

Rusija istražuje mogućnost kupnje zrakoplova od zapadnih leasing tvrtki

FILE PHOTO: Planes are seen parked at Sheremetyevo International Airport outside Moscow
Foto: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS
1/3
23.12.2022.
u 13:02

Izvor iz ruskog zrakoplovnog sektora rekao je da se o prijedlogu još uvijek raspravlja, ali da neki ruski dužnosnici ne vjeruju da će dobiti odobrenje Europske unije. Dužnosnik EU-a upoznat s raspravama o tom pitanju odbio je komentar.

Ruski zrakoplovni prijevoznici održali su probne razgovore s najmanje jednom velikom zapadnom leasing kompanijom o korištenju državnih sredstava za kupnju više od 400 zrakoplova koji su u Rusiji ostali nakon njezine invazije na Ukrajinu, tvrde upućeni izvori.

Prijedlog, za kojeg treba dozvola EU-a i koji bi testirao prostor za kompromis u gospodarskom ratu između Moskve i Zapada, mogao bi smanjiti račun od više milijardi dolara s kojim se sučeljavaju iznajmljivači i osiguravatelji i omogućiti ruskim zrakoplovnim tvrtkama da osiguraju službeno vlasništvo nad zrakoplovima, uz potencijalno veliki popust.

Izvor iz ruskog zrakoplovnog sektora rekao je da se o prijedlogu još uvijek raspravlja, ali da neki ruski dužnosnici ne vjeruju da će dobiti odobrenje Europske unije. Dužnosnik EU-a upoznat s raspravama o tom pitanju odbio je komentar.

Rusija je prije početka rata u Ukrajini bila glavno tržište za iznajmljivače zrakoplova koji su od Boeinga i Airbusa kupovali mlažnjake i iznajmljivali ih ruskim zrakoplovnim prijevoznicima kojima je to financijski odgovaralo.

No nakon što su zapadne sankcije prisilile iznajmljivače na otkazivanje tih ugovora, Moskva je odbila dopustiti odlazak zrakoplova čime je "zarobila" zrakoplove u vrijednosti gotovo 10 milijardi dolara i potaknula zahtjeve iznajmljivača protiv vlastitih osiguravatelja.

Ruski zračni prijevoznici i dalje upravljaju mnogim zrakoplovima, ali neki već imaju problema s nabavom zamjenskih dijelova.

Pojedinosti razgovora između ruskih zračnih prijevoznika i jednog iznajmljivača pojavile su se u sudskom procesu u Irskoj u kojem veliki iznajmljivači tuže osiguravatelje, uključujući Lloyd's of London, kako bi osigurali isplatu svojih potraživanja.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 4

PU
paul-umpe
12:54 26.12.2022.

pa zar ti rusi nemaju svoje avione.Mislim kao druga sila ma svijetu.oni ne znaju ni peglu napraviti a fabrike oruzija su im jos iz Staljinovog doba.Kakva je to sila sto uvozi oruzije iz S.Koreje i Irana.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
16:54 23.12.2022.

hina?

DU
Deleted user
13:30 23.12.2022.

Samo napredna iranska tehnologija može spasiti ruse od još veće blamaže..... 😃😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije