Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija

Rublja se urušava, tržište je u kaosu, a recesija je više nego izvjesna

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
17.12.2014.
u 10:22

Uzrok potonuću rublje je povezan s padom cijene nafte na globalnom tržištu čemu je pridonio SAD.

Rublja je potonula ispod 80 za jedan dolar što je rekordno nizak iznos, panika se širi moskovskim financijskim tržištem. Ruska središnja banka jučer je podigla kamate sa 10,5 na rekordnih 17 posto kako bi zaustavila urušavanje rublje. Međutim, bez uspjeha pa je do kraja dana rublja pala 8,2 posto, na 70,22 za dolara. Bio je to najstrmiji pad rublje u posljednjih 16 godina, a valuta je ove godine izgubila čak 54 posto vrijednosti.

Tako se nakon najgoreg dana u devetomjesečnoj ruskoj financijskoj krizi, nastavlja pad, piše Bloomberg.

Pacific Investment Management Co. Suočen je s ogromnim gubicima u ruskim obveznicama; gotovo svaki rubalj registriran u SAD-u je bezvrijedan, brokeri u New Yorku i Londonu govore klijentima da se rubljima više ne trguje.

U najvećem problemu je ruski privatni sektor. Banke će i do 20 posto dignuti kamate na kredite poduzećima, što će potući poduzetnike. Jedna od najvećih ruskih banaka danas je najavila da će najvećem energetskom holdingu dignuti kamate za kredit na 19 posto. Sugovornici najavljuju da će banke u 2015. padati jedna za drugom, a tvrtke odlaziti u bankrot. 

Uzrok potonuću rublje je povezan s padom cijene nafte na globalnom tržištu čemu je pridonio SAD. Rusi su ove godine u rublju upucali 80 milijardi, a samo od OPEC-ove studenačke odluke da ne smanjuje proizvodnju nafte unatoč padu cijene, morali su je financirati s još 6 milijardi dolara. Ostane li cijena nafte oko 60 dolara, Rusiju bi mogla pogoditi najteža recesija od 2009. Rast ruskog BDP-a mogao bi sa 4,7 posto iduće godine pasti na 4,5 posto.

>> Erdogan i Putin ne diraju sporne teme, već dogovaraju suradnju

>> Srozavanjem cijena nafte Amerika dobiva sukobe bez ispaljenog metka

>> Dok Rusija zbog nafte tone, ruke trljaju SAD, Japan, Kina i Europa

Komentara 108

BF
brkonja fra brkati
10:58 17.12.2014.

Ne samo da je u tijeku napad na rublju,nego je počeo napad na tursku liru.To je posljedica zaokreta Turske prema Rusiji u pogledu nedavnog energetskog sporazuma između dvije zemlje.Okrenu li Turci leđa SAD i NATO,nosonje će tek vidjeti što je to globalna glavobolja za njih.

BF
brkonja fra brkati
11:01 17.12.2014.

Nije ovo rat protiv Rusije,nego je to globalni rat NWO i cionista protiv svih gojima koje su na zapadu okupirali. Kao trebali bi svi ginuti za njihov interes iza kojeg stoji bolesna pohlepa i želja za moći.Dosad su cijeli svijet opljačkali bez rada,kao paraziti na temelju štampanja novca bez pokrića.I tome mora doći kraj.Smrt neoliberalnom ciofašizmu,sloboda svim potlačenim narodima u dužničkom ropstvu.

TO
tomzag
10:31 17.12.2014.

Piše Bloomberg. Tu sam prestao čitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije