Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Ankari

Erdogan i Putin ne diraju sporne teme, već dogovaraju suradnju

Putin u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2014.
u 19:00

Dogovoreno je da će Rusija i Turska u godinu dana utrostručiti razinu međusobne trgovine na 100 milijardi dolara

Dva možda najautoritarnija lidera današnjice, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Erdogan susreli su se u Ankari kako bi dogovorili jačanje suradnje između njihove dvije zemlje. Moto susreta bio je: Ne govorimo o problemima, govorimo o suradnji. Turska je, naime, drugi po veličini trgovinski partner Rusije, tik iza Njemačke. A cilj je ovu suradnju dodatno ojačati. Dobri odnosi sada su krucijalni, jer obje zemlje, i Turska i Rusija smatraju se svojevrsnim “otpadnicima” međunarodne zajednice. Rusija zbog svoje prilično agresivne politike prema Ukrajini, Tuska zbog svog blagonaklonog gledanja prema islamistima u Siriji.

Iako im se stavovi upravo po ova dva pitanja razlikuju, jer Turska je izuzetno osjetljiva na pitanja podjele bilo koje zemlje zbog bojazni da bi slično mogli pokušati i Kurdi na istoku Turske, dok Rusija zazire od rasta islamizma, na sastanku je dogovoreno utrostručenje međusobne trgovine koja bi sljedeće godine trebala porasti na razinu od 100 milijardi američkih dolara. Koliko god imali različitosti, Turska i Rusija imaju još više sličnosti. Pogotovo kada se analiziraju njihove vođe.

I Putin i Erdogan već su godinama na vlasti, kao premijeri, ali i kao predsjednici svojih država. Obojica su vrlo “tvrdi” i autoritarni, no vrlo omiljeni u svojim zemljama s nesumnjivom podrškom većine stanovništva. Obojica su za svojih mandata države podigli na puno veću razinu nego što su to bile prije, i u gospodarskom i u političkom smislu. Suradnja i povećanje trgovine između Turske i Rusije temeljit će se na cijelom nizu roba i usluga, no veliku većinu činit će ipak energetika. Rusiji je novi dogovor izuzetno dobro došao jer je Moskva, padom cijena nafte, došla u vrlo nezgodan položaj. Samo tijekom jučerašnjeg dana rublja je pala za 5 posto vrijednosti u odnosu na dolar, a tome je kumovala i odluka zemalja OPEC-a da ne smanjuju svoju proizvodnju.

>> Putin u intervjuu demonstrirao zašto ga Times smatra najmoćnijim na svijetu

Komentara 20

PA
pacoje
19:12 01.12.2014.

zapad je izgubio saveznika u blizini rusije,definitivno turska je pred velikim preokretom, to mogu sa 97% da procjenjujem, rusija ce biti ta koja ce sa turskom i sa drugim muslimanskim drzavama u tom regijonu napraviti "tihi, tajni pakt" a bliski istok ce samo zato sto diktatori drze vlasst da bude sa zapadom, ali i tamo ce doci do preokjreta gdje ce diktatori pasti, a narod se okrenuti tamo kud i turska, i ne bi voleo da se dogadjaju mnoge nepravde ali ce svijet da gori,i to zele oni koji vec nekoliko vrijemena spremaju da preuzmu neku moc nad svijetom, a top je izrael

DU
dukidudoje
19:23 01.12.2014.

he he ode turska da se zblizi sa svojima, uzbekistan,turkmenistan,azerbedjan, dagestan,kirgistan,tadjmekistan itd... ako sto da ne, nakon svega i rusija ima pravo da se siri zar ne?

MA
makotako
19:46 01.12.2014.

svemu je kriv cionizam, zapad je podrzao cionizam u palestini, u egiptu je podrzao al sisija koji je na strani isto cionizma, a cionizam diktira zapadom...i tako turska i rusija su primorani na zblizavanja, ali turska ima i interesa tu,jer,jer mnoge drzave su muslimanske a jesu partneri sa rusijom,to je napomenuo i dukidodoje,rusija se isato tako smatra ugrozenom od zapada i cionizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije