Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2014. u 12:00

Od nižih cijena nafte profitirat će SAD, Japan, ali i Kina. Sve to moglo bi imati pozitivnog efekta i na Europu

Iako cijena nafte vjerojatno neće doseći onaj povijesni minimum od 25 dolara za barel iz 1986. godine, u 2015. mogli bismo uživati u jeftinijem gorivu. Ušteda na spremniku goriva mnogim potrošačima diljem svijeta ostaviti ponešto više novca u džepu koji bi se mogao potrošiti za kupnju drugih roba, odnosno za povećanje osobne potrošnje. Već sada je izračunato da bi prosječnoj američkoj obitelji od pojeftinjenja benzina u novčanikuiduće godine moglo ostati oko 750 dolara.

Kako će pojeftiniti proizvodi i usluge koji su izravno vezani za cijenu nafte, tih 750 dolara moglo bi vrijediti puno više. Stručnjaci iz Međunarodnog monetarnog fonda izračunali su da zbog pada cijena sirove nafte moraju prepraviti predviđanja rasta američkog BDP-a sa 3,1 na 3,5 posto. Također po prvi puta u povijesti ekonomski stručnjaci predviđaju da će pad cijena energenata imat pozitivne učinke na globalno gospodarstvo. Izračunato je da bi zemlje, koje su glavni svjetski uvoznici nafte mogle uštedjeti oko 500 milijardi dolara, petinu te sume uštedjet će samo SAD.

No po receptu - dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, ima, naravno, i zemlja koje bi ovo pojeftinjenje moglo lagano zaviti u crno. Na vrhu toga popisa je svakako Rusija koja već trpi teške gospodarske posljedice i kojoj vlasititi ekonomski stručnjaci za 2015. najavljuju ozbiljnu recesiju. Na ozbiljno gubitku mogal bi biti siromašna Venezuela i Iran, koji je, kao i Rusija, već pogođen učinkom međunarodnih sankcija.

Sjedinjene države, Japan i Kina sigurno će biti oni koji će najviše profitirati, a ako se Kina stabilizira velike koristi mogla bi imati i Europa. ukratku, pad cijene ovoga nadasve važnog energenta mogao bi biti onaj presudni zamašnjak koji će ove, ali i još neke velike zemlje izbaciti iz recesije.

No cijela ova priča ima i krajnje zanimljiv i vrlo očit politički aspekt. kao da sve govori da je ovo nekakav master plan za bacanje Rusije i Putina na koljena. Toga je svjestan i Puti, pa je u svome govoru o stanju nacije Rusima kazao da dolaze vrl teška vremena u kojima će se zemlja morati osloniti sama na sebe. Takođe, oni koji su se bojali da bi Rusija ove zime, kada temperature padnu dovoljno nisko, mogla zavrnuti plinske ventile koji vode prama Europi, sada vjerojatno mogu odahnuti zato jer su sve šanse da se Rusija prihoda od prodaje plina Europi neće moći odreći. Ukoliko Putin ipak zavrne ventile, biti će to dokaz da je spreman žrtvovati sve kako bi pokazao da Rusija ne ovisi ni o kome. Mogao bi to biti potez ranjene zvijeri koja napadaču želi pokazati da još uvijek posjeduje i snagu i moć da mu naudi. U tom pogledu treba imati na umu da je Rusija u posljednjih nekoliko godina dosta uložila u naftna postrojenja u Iraku i u Iranu, što bi zvijeri mogao biti dodatni poticaj da udari još snažnije.

Zbog obrušavanja cijena nafte sretni bi mogli biti i svi oni koji bi željeli promjenu režima primjerice u Iranu ili u Venezueli. Moglo bi se pokazati da Iran postaje znatno “mekši” i susretljiviji u pregovorima o nuklearnom programu. Mogla bi doći i do svojevrsnog otvaranja iranskog društva prema zapadu, pa i do pokušaja sklapanja nekakvog oblika partnerstva.

Iako veliki proizvođači nafte na Bliskom istoku poput Saudijske Arabije zaprava spadaju među gubitnike, oni su zapravo u cijelom ovom procesu partneri onih koji će profitirati, a istodobno raspolažu bogatstvom koje će im omogućiti da premoste ovaj pad prihoda.

Sposobnost da se brzo i kvalitetno reagira na bilo kakve promjene, odlika je fleksibilnih i inteligentih sustava. Pad cijena nafte zasigurno je jedna od njaznačajnihih promjena koje su se dogodile posljednjih godina. Bez obzira na činjenicu da se radi o procesu koji je dosta dobro isplaniran, pa oni koji su ga planirali imaju prednost, svi koji na vrijeme smisle kako reagirati, moći će iz ovoga izvući neku korist. Treba samo biti brz, dovitljiv i kreativan! Da profitirati bi mogla i ova naša mala Hrvatska, samo je pitanje ima li naše političko vodstvo navedene tri karakteristike.

 

Komentara 15

Avatar Chupacabra
Chupacabra
14:05 09.12.2014.

Uh, Marina što vi sad bacište komšije u depru s ovim člankom...

BA
balic
13:09 09.12.2014.

Rusija tone ,o pa sta onda..tonit ce jos vise. Dok se Putin inati drugi profitiraju. USA prizvodi trenutno najvise i jefiniju naftu tako da su se i Arapski Emirati odlucili smanjit cijenu il manje proizvoodit ..

Avatar bok
bok
12:56 09.12.2014.

uh, sad su se raspisali jugonostalgicari i rusofili na forumima. grozny Grozny

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije