Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SFRJ izvozila djecu? Roditelji: Bebe su odvedene u Švedsku, Dansku...

Roditelji nestale djece tvrde da im je rečeno da su djeca umrla u rodilištima da bi bez njihova znanja bila prodana strancima
13. rujna 2014. u 08:36 86 komentara 26368 prikaza
bebe
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Roditelji čije su bebe nestale iz rodilišta u Srbiji tvrde da su djeca odvedena u Švedsku, Dansku, Norvešku, Francusku, Ameriku i druge zemlje, pišu Novosti. Prema pisanju tog lista, roditelji se u svojoj tvrdnji oslanjaju na činjenicu da su prije toga mnoga djeca iz bivše Jugoslavije legalno usvojena u inozemstvu, ponekad uz korupciju. Tvrde da se, nakon što se taj mehanizam uhodao, prešlo na obmanu roditelja da su im djeca umrla u rodilištima da bi bez njihova znanja bila prodana strancima.

- Mi smo uvjereni da je poslije velikog broja usvajanja djece sedamdesetih godina prošlog stoljeća i poslije toga nastavljen "izvoz beba" - tvrdi Goran Filipović, roditelj iz Beograda.

Zanimljiv je slučaj Andersa Olsena, koji već 42 godine živi u Kopenhagenu, a rodio se 1972. u Slankamenu kao Srđan Milinković. Kada mu je danska majka kazala da su ga kao tromjesečnu bebu kupili za 20.000 maraka od Centra za socijalni rad u Srbiji, Olsen je doputovao u Slankamen i upoznao prave roditelje, a biološka majka rekla mu je da je po dolasku iz rodilišta nasilno odveden od kuće.

- Sumnjam da je u to vrijeme bilo dosta prodaje djece, kao što je slučaj sa mojim bratom - rekla je Olsenova sestra Aleksandra Milinković (44).

>> Amerikanka koju su oteli kao bebu nakon 23 godine pronašla roditelje

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • berava:

    A opce poznata stvar je da gdje god je jedan srpski grob tamo je srbija.Dakle SAO Norveska,SAO Danska su po toj logici srpske zemlje,hahaha.

  • Blizard:

    To je samo jedan od zločina a svi se mogu okarakterisati kao monstruozni u bivšoj Jugoslaviji na koja svi mi iskazujemo svoja negodovanja i osudu . Mladi nam SKOJ-evci i danas pjevaju ....."dobra stara Yuga"!!

  • poshten_chovek225:

    Ljudi treba treci- ali prvo se obracunat sa politicarima i birokracijom inace nema nista od suzbijanja ovakvog ili bilo kakvog kriminala i korupcije - jadni Roditelji a i djeca da ti se smuci i sama pomisao da ti je ili ... prikaži još!li mozda oteto djete i prodano drugoj osobi- nesto sto svako zeli i prizeljkuje i to jos da te obmanjuju da je djete umrlo ili se mrtvo rodilo a bilo do poroda zivo i sve u redu--- Pa ja bi poludio da se meni tako nesto desi ili mojoj djeci - otmica sverc trgovina i prodaja djece neustavnim osobama i kriminalcima bi trebala donjet samo jednu osudu i kaznu -Smrt elektricnom strujom- vjesanjem ili Osjecanjem glave -nikako brzom smrcu -kao streljanjem ili slicno nek se gamat muci prije nego crkne- bas tak dobro sam napiso- crkne- jer to i ti kaj se tim bave i nisu Ljudi