Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žučna rasprava

Ribić i Novosel umalo se potukli jer se ne mogu dogovoriti o štrajku

ribic
Foto: Antonio Bronić/VLM
1/3
09.11.2010.
u 21:15

Glasine o sukobu dvojice sindikalnih čelnika nitko od sudionika nije potvrdio, kažu – bilo je žustro.

Najavljeni plan akcija koje će sindikati poduzeti nakon što je Ustavni sud raspisivanje referenduma ocijenio nepotrebnim nije jedinstvena odluka svih pet sindikalnih lidera. Naprotiv, unio je razdor među njih.

Prosvjedi radi prosvjeda
Prema neslužbenim informacijama koje su procurile, na zajedničkom je sastanku u ponedjeljak neslaganje s radikalnim akcijama – masovni prosvjed, opći štrajk pa peticija za privremene izbore – kulminiralo naguravanjem koje je dovelo gotovo do fizičkog sukoba Vilima Ribića, šefa Matice hrvatskih sindikata, i Mladena Novosela, čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Prema toj priči, razdvojio ih je Krešimir Sever.

Međutim, to službeno nitko od sudionika sastanka, pa ni dvojica navodnih aktera, nije htio potvrditi, a Sever se, što je za njega neuobičajeno, nije javljao na telefon. Ostali priznaju tek da je bilo žustro i žučno, da se razgovaralo povišenim tonovima.

– Razišli smo se na taktičkim pitanjima, različita su mišljenja o razvoju sindikalnih aktivnosti. Neki žele odustati od borbe za referendum, no Matica i HUS tako ne misle, držimo se najavljenog hodograma – kazao je Vilim Ribić i ustvrdio:

– Neki usporavaju sindikalne aktivnosti, namjerno ili zbog svoje nesposobnosti!

Umjesto toga, navodi Ribić, zainteresirani su tek za prosvjede zbog lošeg gospodarskog stanja u zemlji, što bi značilo prosvjedovanje radi prosvjedovanja, bez jasnog cilja. Slično je bilo za prethodnih prosvjeda, primjerice u travnju 2008. pod geslom "Zajedno za veće plaće", kada je u Zagreb stiglo 260 autobusa i na kiši se okupilo pedesetak tisuća ljudi, ali nakon izvikivanja parola i prijetnji – ništa se nije dogodilo. Slično je i s redovitim prvosvibanjskim prosvjedima. Ribić ne može skriti razočaranje ogorčenost, kaže da se ovakvim razvlačenjem i mijenjanjem stavova situacija razvodnjava, umjesto da su taktiku, kako je on htio, razradili još i prije odluke Ustavnog suda.

Mladen Novosel, pak, osim što kategorički tvrdi da fizičkog sukoba nije bilo, kaže i da nije sporan stav SSSH o zahtijevanju referenduma, nego da se ne usuglašavaju o formuliranju referendumskog pitanja.

Povijesna pobjeda
Kad smo o sukobu pitali Damira Jakuša iz URSH, spremno je odvratio da je izišao van doplatiti parkiranje, a koliko zna, bilo je to preglasavanje.

Ozren Matijašević ističe da nema sastanka bez povišenih tonova. Ipak kaže da "nitko nije službeno odustao od zajedničkih akcija" te da će "HUS, ako treba i sam, kao i prije godinu dana, organizirati prosvjede", no pritom ističe da je čvrsto uvjeren kako će se središnjice usuglasiti o zajedničkim akcijama.

– Nemojte me pitati o referendumskom pitanju. Treba izraziti jasnu želju da se zakonom ne može uređivati produljena primjena pravnih pravila, odnosno kolektivnih ugovora. Ako uspijemo uglaviti i radne sudove, fenomenalno, a ako uspijemo smanjiti potreban broj potpisa, bit će to povijesna pobjeda – misli Matijašević.

Sindikati su već najavili svesindikalni sabor oko 20. studenoga, potom prosvjede, štrajk te peticiju za prijevremene izbore.

Komentara 23

OB
-obrisani-
08:19 10.11.2010.

Javili su da su se pomirili, jedan da je skinuo kapu a drugi spustio gaće i izljubili se.

ST
stefj
21:27 09.11.2010.

Ne mogu se usuglasiti oko referendumskog pitanja? Pa zar pitanje nije ono za koje su građani dali potpise? Ovo samo sindikalisti mogu izmisliti...

14
14words
09:44 10.11.2010.

Za takve da se raspisuju referendumi i troše milijuni??\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije