Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUDET Slavlje mjesnih ribara i pomoraca

Ribarska fešta za kapelicu sv. Nikole

08.12.2008.
u 14:13

VINIŠĆE – U Voluji, prema mišljenju mnogih najljepšoj uvali na obali Vinišća, u Marini, gradi se kapelica posvećena sv. Nikoli, što je bio povod mjesnim ribarima i pomorcima da prvi put organiziraju feštu, koja bi trebala postati tradicionalna. Nakon što je mjesni župnik, don Ivan Simunić, blagoslovio radove na kapelici, Rozario Čapalija, s gotovo pola stoljeća pomorskog staža, bacio je vijenac u more, a zatim je i 40-ak godina stara brodica završila u plamenu.

Sve su oči i nepca bili usmjereni prema zidiću u malom portu, odakle se širio neodoljiv miris brudeta.

U 7 velikih teča krčkalo se gotovo 70 kilograma oborite ribe, a od početne ideje da se proglasi najukusniji brudet, ubrzo se odustalo jer se to pokazalo nemogućim.

– Ne znam čega bi se prije mašio, grdobine, bakalara, sušene tabinje, škarpina i druge mišancije. Znajući ove naše ribare, čini mi se da će svaka teča biti priča za sebe – zaključio je jedan od stotinjak mještana i gostiju, koji su se odazvali pozivu na feštu.

Jednu je teču ipak nadzirala žena, baka Slavka, majka Nena Milasa.

– Neki ne znaju da uz kapulu treba staviti i ljutike, a tajna je u sušenoj tabinji, za koju kažu da je iz našega mora najbliža bakalaru. Tabinja se očisti i rastvori, te dobro posoli i stavi pod piz 24 sata, a zatim kratko zadimi potpaljenim grmom mirte i suši na buri – ispričala je Slavka Milas.

Ipak se najprije ispraznila teča s uvoznim bakalarom, kažu, samo zato što ga čak i ribari rijetko jedu. No, ubrzo se ukazalo i dno goleme teče s grdobinom od 20-ak kilograma, a zatim i ostale četiri, koje su bile jednako ukusne. Uz Nenu Milasa i poznatu ribarsku braću Dalibora i Dragislava Kusturu, brudet su pripremali Mario Bašić, Slavko Sokolov i Ante Alajbeg. Fešta je potrajala do večeri.

– Sada je gotovo sigurno da ćemo se i dogodine naći na istom mjestu, a prije toga još jednom kada završimo kapelicu – poručio je Ivica Pavić, jedan od organizatora.

Vinišće je poznato po ribarskoj i pomorskoj tradiciji, a manje je poznato da je najviše velikih i profesionalnih ribara iz gornjeg dijela naselja, Voluje, Dubrave i drugih zaseoka.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije