Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izborna utrka

Republikanci i dalje ne znaju koga žele za predsjedničkog kandidata

mitt romney
AFP/PIXSELL
08.02.2012.
u 22:00

Kada bi Mitt Romney odnio sve glasove na svim predizborima do 3. travnja, osigurao bi nominaciju, no to je gotovo nemoguće

Ni nakon predizbora u Coloradu, Missouriju i Minnesoti ni jedan od četiri kandidata Republikanske stranke za predsjedničku utrku ne može se pohvaliti da je stekao ozbiljniju prednost. U te tri države pobijedio je ultrakonzervativni Rick Santorum – odnio je glasove 28 delegata na stranačkoj konvenciji koja je bila pokraj kolovoza. Santorum je samo prije nekoliko dana bio praktički otpisan. No, ovoga puta stvari su nepredvidive i promjenjive pa će se svi kandidati morati pomučiti da skupe glasove 1144 delegata, koliko im je potrebno za predsjedničku nominaciju.

Kalifornija ključ

Vodećem Mittu Romneyu trenutačno treba više od tisuću glasova. Kada bi dobio sve predizbore od sada do 3. travnja, osigurao bi nominaciju, ali šanse da se to dogodi su zaista minimalne, pa je očekivati da će se neizvjesnost oduljiti sve do početka lipnja kada se održavaju predizbori u Kaliforniji, čija bi 172 glasa mogla konačno presuditi tko će biti protivnik Baracku Obami. Značajnu ulogu u ovogodišnjim predizborima imat će i stranački lideri na nacionalnoj razini koji su slobodni dati svoje glasove kandidatu po vlastitu izboru bez obzira na rezultate predizbora u saveznoj državi iz koje dolaze. Stoga će ova četvorica kandidata morati intenzivno lobirati da bi pridobili što više tih glasova. Većina tih stranačkih nacionalnih lidera čekat će da netko od kandidata ostvari neku znatniju prednost.

Tajanstveni Ron Paul

Sve ovo pokazuje da je Republikanska stranka poprilično podijeljena i da će teško moći odlučiti želi li u predsjedničkoj utrci krajnje konzervativnog kandidata poput Santoruma ili Gingricha ili, pak, “umjerenjaka” poput Romneya. U cijeloj toj priči krajnje je zanimljiva osoba Ron Paul, koji dobiva vrlo visoke postotke na predizborima. Prema nekim procjenama, on bi se u jednom trenutku mogao povući iz utrke i postati nezavisni, treći kandidat.

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:08 09.02.2012.

Romney ,Gingrich i Santorum su najobicniji lazljivci i lopovi. Ron Paula, najpostenijag kandidata, ZNAseCIJI mediji svim mogucim nacinima omalovazavaju ,ocrnjuju ili ignoriraju

OL
oleandar
15:36 11.02.2012.

Marsijanac7, daj molim te pogledaj kak stoji politika na Marsu, nemas pojma kaj se tice ove u Americi. Aj, laku noc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije