Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogrešna dijagnoza

Rekli su da je nalaz uredan, a na kraju je to bio melanom u četvrtom stadiju

Lidija Bljaić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.06.2014.
u 08:41

Lidija Bljaić uklonila je madež za koji su rekli da je bezazlen. Melanom joj je do danas metastazirao na pluća i mozak. Zbog neliječenja sada tuži bolnicu

Da su mi bar krivu nogu odrezali! Da bar imam još deset godina života, to bi bilo fantastično... Ovako, u najboljim godinama, svaki sam dan svjesna da me do kraja života dotjerala nečija pogreška... - govori 46-godišnja Lidija Bljaić zagledana u zelenilo kroz prozor obiteljske kuće na zagrebačkom brijegu Sveti Duh. S druge strane ograde stražnji je ulaz u dvorište Opće bolnice Sveti Duh.

Uredan nalaz

Ondje joj je krivom dijagnozom prije pet godina zapečaćena sudbina. Prije dva tjedna ispostavilo se da joj je melanom metastazirao na mozak, nakon što je prošle godine to bilo s plućima. A počelo je 2009. godine, kada je u bolnici u susjedstvu dala ukloniti madež s leđa.

– Bio je točno na mjestu kopče od grudnjaka, pa kad se pojavila sukrvica, mislila sam da sam ga zakvačila. Otišla sam u bolnicu gdje su ga uklonili u svibnju 2009. godine. Nalaz biopsije bio je uredan, i za mene je ta priča bila završena – priča nam Lidija.

Nije na to mislila ni kad su joj se lani pojavile smetnje na desnoj strani pluća, zbog kojih je u listopadu završila na operaciji na Jordanovcu. Nalaz je tada pokazao metastaze na plućima od melanoma.

– Uputili su me u KBC Sestre milosrdnice kod prof. dr. Mirne Šitum. Pregledala me, tražeći po tijelu uzrok, razgovarale smo pa sam se prisjetila i madeža otprije četiri i pol godine. Čim je čula, zatražila je reviziju biopsije tog tkiva na patologiji u Vinogradskoj. Revizija je pokazala melanom u četvrtom stadiju – priča nam Lidija i pokazuje nalaz s utvrđenim metastatskim melanomom T2aNxM1 Clark IV Breslow III.

– Čak mi je kirurg u Vinogradskoj rekao da je i loš patolog to morao vidjeti, jer nije riječ o početnom stadiju – sjeća se Lidija. Šok je zavladao u njezinoj obitelji, svi su grozničavo tražili moguće liječenje. Vjerovala je da će joj bolnica u susjedstvu pomoći, kad već to nije učinila na vrijeme, da se uključi u neko liječenje, preporučiti joj neki eksperimentalni program...

Angažirala je odvjetnika i on je predložio nagodbu, međutim, nije bilo razumijevanja za nju pa je tužila OB Sv. Duh. U međuvremenu, obiteljsko zlato otišlo je na razne alternativne metode liječenja.

A onda, 15. svibnja ove godine, novi šok. Vozila je auto šaleći se s kćeri na povratku iz kupnje uoči njezina odlaska na dobro plaćen posao u inozemstvo, kad je osjetila utrnuće gornje usne.

– Počela sam nekontrolirano frfljati, sliniti, i pomislila sam da je moždani udar. Kćeri sam rekla da mi je neka dlaka upala u usta i polako vozila do kuće, parkirala i odmah otišla na Hitnu. Portir mi je pomogao – priča Lidija vadeći novi nalaz.

Četiri metastaze na mozgu s okolnim edemom, pokazao je CT u Svetom Duhu.

– To je krenulo. Rekli su mi, stvar je ozbiljna, koliko izdržite. Kolegičin muž otišao je u dva mjeseca – širi ruke Lidija. Djeca, srećom, nisu mala, 25 i 21 godina – kaže ta hrabra i energična Zagrepčanka, ali na njihov spomen zaiskri joj oko.

– Plakali smo prva dva dana, ali sam rekla, dosta smo cmizdrili! Kći je odustala od posla u Norveškoj, a sin je došao iz Njemačke i zajedno smo. Neka liječnik koji je pogriješio pogleda njih u oči. Prodavačica u dućanu dobije otkaz ako je iole otresita prema kupcu, a liječnik koji tako pogriješi i dalje radi – sliježe ramenima Lidija Bljaić.

Bolnica izražava žaljenje

U lipnju ima prvo pripremno ročište po tužbi protiv bolnice, a prije toga konzilij HZZO-a odlučuje hoće li joj odobriti skupi lijek...

– Bolnica ne daje nikakav komentar, osim što izražavamo duboko žaljenje zbog zdravstvenog stanja pacijentice – kratko poručuju iz Svetog Duha

>> Broj oboljelih od karcinoma u EU opada, u nas broj novooboljelih sve veći

Komentara 75

KG
KG002
09:03 02.06.2014.

Meni je isto napravio dr. Stanec u KBC Dubrava.. sva sreća da sam na vrijeme potražila drugo mišljenje... Ne želim pljuvati po našim liječnicima jer nije istina da su svi loši, ali generalno, naše je zdravstvo brod koji tone... Da nisam sama platila MR, CT i privatni pregled kod specijaliste danas bi bila 2 metra ispod zemlje, jer u ovoj državi prije umreš no što dobiješ termin za pregled...

LI
liliZG
09:01 02.06.2014.

ima takvih sa krivim dijagnozama koliko hoćete, ..nažalost... a ovo sa dr. šitum, ..veliki stručnjak ili ne, ne možemo svi završiti kod dr šitum, gdje bi onda došli, nažalost nema ona vremena za sve koji bi kod nje htjeli doćii na pregled, žalosno je samo što nema više stručnjaka kao ona, gdje su li?

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:59 02.06.2014.

Ministre Ostojiću molim te ko Boga pročitaj ovaj tekst....Moja supruga radi u Vinogradskoj i osobno zna prof.dr.Mirnu Šitum... Kaže za nju da je veliki stručnjak.... Šteta da dotična gospođa nije odmah otišla kod Šitum...O Bože moj dragi, iskreno žao mi je gospođe.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije