Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Razina mora 2050. narast će 30 cm te će Venecija nestati

Rekordna “aqua alta” izmjerena lani u Veneciji – čak 149 cm iznad razine mora – prekrila je većinu grada turističkog dragulja
07. travnja 2013. u 22:49 2 komentara 942 prikaza
'VENEZIA - ACQUA ALTA IN PIAZZA SAN MARCO - MALTEMPO - PIOGGIA   VENICE  UNDERWATERPhoto: Milestone Media/PIXSELL'
Foto: Milestone Media/PIXSELL

Razina Sredozemnog mora, nastave li se klimatske promjene sadašnjim tempom, podići će se u idućih 40 godina za 25 do 30 centimetara. Tako bi 2050. godine na sjevernom Jadranu većina obala gradova uz more mogla biti poplavljena. Tu uznemirujuću informaciju objavio je Antonio Navarra, direktor Euromediteranskog centra za klimatske promjene, u sklopu izvještaja i procjene stanja na Mediteranu na UN-ovoj Svjetskoj konferenciji o klimi i promjenama održanoj u Dohi. Ugledni znanstvenik svjetskoga glasa projekcije stanja predstavio je na primjeru svjetske turističke metropole i grada dragulja Venecije.

Naime, povremeni prodori vode iz lagune – “aqua alta” – sve su češći, a protekle godine zabilježene su rekordne visine vode na najnižim dijelovima grada, npr. na Trgu sv. Marka. Tako je u listopadu prošle godine zabilježen najviši vodostaj u posljednjih 150 godina – čak 149 centimetara iznad razine mora. Još nekoliko puta ove zime Venecija se našla pod vodom, a tome su pridonijele i obilne kiše i snjegovi koji nisu poštedjeli ni samu Serenissimu, a čak je i čuveni karneval ove godine tek simbolično proslavljen jer je grad bio pod vodom.

Dodatni problem Veneciji stvaraju i kruzeri koji uplovljavaju u lagunu i snažnim motorima ruju mekano pješčano tlo te temelji zgrada brže propadaju. Prema projekciji profesora Navarra, za četrdesetak godina većina Venecije bit će pod morem, a poplavljeni će biti i gradovi uz more na zapadnoj obali Istre. U Rijeci će se, pak, more dići do Korza, a u Zadru prekrit će Morske orgulje. Loše se piše i Splitu te Dubrovniku u kojem će more doći do Straduna.

>> Razina mora raste 60 posto brže od UN-ovih procjena

Jennifer Lopez
Ima 51. godinu
Kakva žena! Jennifer Lopez objavila video u kojem je potpuno gola i pokazala svoju savršenu liniju
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar dva4u
    dva4u:

    "Razina mora 2050. narast će 30 cm" - neće narasti 2050., nego DO 2050.nepismenih li novinara...

  • Deleted user:

    dva4u, svaka čast!!!!!!!