Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opći potop

Razina mora 2050. narast će 30 cm te će Venecija nestati

'VENEZIA - ACQUA ALTA IN PIAZZA SAN MARCO - MALTEMPO - PIOGGIA   VENICE  UNDERWATERPhoto: Milestone Media/PIXSELL'
Milestone Media/PIXSELL
07.04.2013.
u 22:49

Rekordna “aqua alta” izmjerena lani u Veneciji – čak 149 cm iznad razine mora – prekrila je većinu grada turističkog dragulja

Razina Sredozemnog mora, nastave li se klimatske promjene sadašnjim tempom, podići će se u idućih 40 godina za 25 do 30 centimetara. Tako bi 2050. godine na sjevernom Jadranu većina obala gradova uz more mogla biti poplavljena. Tu uznemirujuću informaciju objavio je Antonio Navarra, direktor Euromediteranskog centra za klimatske promjene, u sklopu izvještaja i procjene stanja na Mediteranu na UN-ovoj Svjetskoj konferenciji o klimi i promjenama održanoj u Dohi. Ugledni znanstvenik svjetskoga glasa projekcije stanja predstavio je na primjeru svjetske turističke metropole i grada dragulja Venecije.

Naime, povremeni prodori vode iz lagune – “aqua alta” – sve su češći, a protekle godine zabilježene su rekordne visine vode na najnižim dijelovima grada, npr. na Trgu sv. Marka. Tako je u listopadu prošle godine zabilježen najviši vodostaj u posljednjih 150 godina – čak 149 centimetara iznad razine mora. Još nekoliko puta ove zime Venecija se našla pod vodom, a tome su pridonijele i obilne kiše i snjegovi koji nisu poštedjeli ni samu Serenissimu, a čak je i čuveni karneval ove godine tek simbolično proslavljen jer je grad bio pod vodom.

Dodatni problem Veneciji stvaraju i kruzeri koji uplovljavaju u lagunu i snažnim motorima ruju mekano pješčano tlo te temelji zgrada brže propadaju. Prema projekciji profesora Navarra, za četrdesetak godina većina Venecije bit će pod morem, a poplavljeni će biti i gradovi uz more na zapadnoj obali Istre. U Rijeci će se, pak, more dići do Korza, a u Zadru prekrit će Morske orgulje. Loše se piše i Splitu te Dubrovniku u kojem će more doći do Straduna.

>> Razina mora raste 60 posto brže od UN-ovih procjena

Komentara 2

Avatar dva4u
dva4u
11:00 03.06.2014.

"Razina mora 2050. narast će 30 cm" - neće narasti 2050., nego DO 2050.nepismenih li novinara...

DU
Deleted user
11:44 03.06.2014.

dva4u, svaka čast!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije