Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA

Ratna mornarica konačno dobila tehniku za protupodmorničku borbu

05.11.2008.
u 17:50

Dvije prinove iz Finske, raketne korvete klase Helsinki, dovršit će potrebne preinake u Remontnom zavodu u Šibeniku za mjesec i pol, a Jadranom će (za)ploviti kao Vukovar i Dubrovnik.

Brodovima je jako zadovoljan zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ante Urlić. Kako i ne bi, kad naša ratna mornarica konačno ima tehniku za protupodmorničku borbu!

– Prva ljubav se ne zaboravlja!

Oprostit ćete mi na pjesničkoj slobodi, ali meni kao protupodmorničaru ovo je stvarno nešto posebno – ustvrdio je Urlić, koji je, kao i zapovjednik Flotile HRM-a, kapetan bojnoga broda Marin Stošić, oduševljen mogućnostima korveta, ali i iznimno povoljnim paketom koji su im Finci prodali za vrlo povoljnih 9,3 milijuna eura.

Dobili smo i mnogo dodatne opreme, koja će se znati iskoristiti.

Tako će topovnjača Dmitar Zvonimir konačno dobiti ciljnički radar, Šibenik (nove) motore, jedino je sudba Krešimira neizvjesna. Brodovi iste klase, samo novi, stajali bi 70-ak milijuna eura pa će se Hrvatska morati snaći i s ovim jedinicama koje su FInci gradili 80-ih.

U njih je hladno i ljeti pa brodovi nemaju klima-uređaje.

Skinut će se postojeća kamuflažna shema koja je (pre)tamna za naše prilike.

Korvete su duge 45 metara, gaz im je 3 metra, a s tri MTU motora pojure i preko 30 čvorova. Prilagodit će i pasivni tegljeni sonar, dizajniran za otkrivanje podmornica u plitkim morima.

Ipak je Baltik malo drugačiji od Jadrana.

Korvete imaju pramčani top Bofors od 57 milimetara te dvocijevni SAKO od 23 milimetra. Rakete RBS 15 nismo dobili. Imamo naše stare, koje su, tvrdi Stošić, i dalje ispravne, no zbog starosti im je (o)pala preciznost. Bila je 92 posto kad su nabavljene, sad je između 60 i 70 posto.

Podmornice ćemo gađati dubinskim bombama. Nije zadnja riječ vojne tehnike, no morat će biti (zasada) dovoljno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije