Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFTINIJI UDŽBENICI

Rat za nove udžbenike: Trošak ne smije biti viši od 750 kuna, izdavači dižu tužbu

školarci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
06.12.2018.
u 14:23

Propis uključuje, osim maksimalnog troška, i maksimalnu težinu školske torbe

Udžbenici od prvog do četvrtog razreda stajat će 500 kuna, 700 kuna najviši je iznos koji će se izdvajati za udžbenike za pete i šeste razrede osnovnih škola, dok udžbenici za sedme i osme razrede neće smjeti biti skuplji od 750 kuna.

Riječ je o prvi put uvedenom propisu koji definira maksimalni iznos za setove udžbenika, ispisanom u novom Zakonu o udžbenicima, koji je jučer nakon drugog čitanja usvojen na Vladi. Takva maksimalna cijena u usporedbi s trenutačnim cijenama školskih udžbenika, kažu u Ministarstvu obrazovanja, niža je za deset posto.

Zakon je jasan – maksimalna cijena ne može biti probijena niti minimalna može biti umanjena ni ako Vlada u konačnici donese odluku o nabavi udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. Uz gore spomenutu promjenu, novim zakonom država je prvi put definirala i masu udžbenika, odnosno maksimalnu težinu školske torbe. Učenici će od prvog do četvrtog razreda u školskim torbama moći nositi najviše tri kilograma, najveća dopuštena težina svih obveznih udžbenika za 5. i 6. razred iznosila bi pet, a za 7. i 8. razred šest kilograma.

– Ako promatramo težinu torbe, ona će u prosjeku biti 30 posto lakša – kazao je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice Blaženke Divjak.

A lakšu školsku torbu učenici nisu dobili detaljnom analizom nastavnog sadržaja, već činjenicom da su u udžbenicima izbjegnute nerazumljive definicije, grafikoni i nepotrebne slike te je takav sadržaj digitaliziran i pojednostavljen, a učenici bi ga sada trebali usvajati jednostavnije i lakše jer su teške definicije prikazane u videima ili interaktivnim sadržajem koji im razumljivije objašnjava određene pojmove.

Digitalni sadržaj

Novim zakonom ujedno je definirano da radne bilježnice više nisu obvezan sadržaj. U praksi to podrazumijeva, uzimajući u kontekst autonomiju učitelja koju promovira reforma obrazovanja, da nastavnici i profesori sami određuju hoće li se na njihovim predmetima, uz udžbenik, koristiti samo radna bilježnica, radna bilježnica i digitalni sadržaji ili isključivo digitalni sadržaji. Budući da radna bilježnica postaje takozvani drugi sadržaj, cijene radnih bilježnica ne podliježu odredbi o najnižem i najvišem definiranom iznosu koji se odnosi na udžbenike pa tu nakladnici sami definiraju iznose. Iako se svi ponose autonomijom koja nastavniku daje širinu u organiziranju nastave, ta se autonomija ne odnosi na udžbenike.

Tu ostaje kao i do sada – naime, svi nastavnici u jednoj školi morat će se međusobno dogovoriti po kojem će udžbeniku obrađivati svoj predmet jer školske knjige moraju trajati minimalno četiri godine.

Strukovne škole izvan fokusa

– Osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika koji nisu radnog karaktera. Izuzetak su pojedini predmeti u razrednoj nastavi gdje je to neophodno zbog razvoja vještina kod učenika.

Definiraju se i drugi obrazovni materijali koje autonomno biraju nastavnici, odnosno škola, čija cijena ukupno ne može prelaziti 20-40 posto ukupne cijene kompleta, ovisno o razredu. Svi drugi obrazovni materijali nalazit će se u centralnom virtualnom repozitoriju gdje učitelji mogu ostavljati svoje komentare i ocjene, ali se također mogu prijaviti nepravilnosti – objasnili su u Ministarstvu obrazovanja.

No dok se u Vladi lome koplja upravo oko cijene koja je definirana zakonom, ispod radara prošla je velika izmjena koja se odnosi na udžbenike za strukovne škole. Naime, na zadnjoj stranici udžbenika koju će koristiti strukovnjaci oni koji su udžbenik izradili ili pak oni koji su izradu udžbenika sufinancirali moći će objaviti svoju reklamu.

Takvu mogućnost imat će i u digitalnom sadržaju.

– U strukovnim školama i škole i učenici usko će surađivati s poslodavcima i ne vidimo razloga da se poslodavci ne uključe u sufinanciranje, ali i izradu strukovnih udžbenika i u konačnici objave na zadnjoj stranici nešto o svome obrtu ili tvrtki – poručili su iz Ministarstva obrazovanja. Novim zakonom nisu zadovoljni nakladnici – kažu – novi naslovi u upotrebi bi trebali biti već od rujna, a nije se vodilo računa o realnim rokovima potrebnim za tisak i distribuciju udžbenika.

– Ovim zakonskim uređenjem u neravnopravan položaj stavljaju se nakladnici tiskanih materijala u odnosu na nakladnike digitalnih sadržaja, a ostaje nejasno i zašto se spomenute formule odnose samo na osnovnu školu – poručuju nakladnici školskih udžbenika. Te su primjedbe uputili i ministrici obrazovanja.

Komentara 6

DR
Drazen78
15:02 06.12.2018.

Pa jer nisu rekli da ce od iduce skolske godine biti besplatni udzbenici za sve osnovne skole u Hrvstskoj?

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:18 06.12.2018.

S obzirom na jedan od najviših poreza u europi država bi trebala financirati sve udžbenike.

DA
Danijel2
14:51 06.12.2018.

Bezobrazno. Zašto ne omogućuju višekratno korištenje knjiga. Ne može udžbenik biti kao radna bilježnica. Proizlazi da su knjige samo radi izdavača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije