Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Divjak: Zanimljivo je što upravo Bandić drži lekciju Vladi

Bandićev Klub zastupnika, odnosno Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, u utorak je najavio kako neće podržati državni proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj
21. studenoga 2018. u 13:39 4 komentara 463 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministri Goran Marić i Lovro Kuščević u srijedu su izjavili kako ne vide kao pritisak na vladu zahtjev Kluba zastupnika Milana Bandića da se u proračunu osigura novac za besplatne udžbenike, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala kako onaj koji smanjuje proračun ne može reći da se brine za obrazovanje.

Gordan Jandroković Paket poreznih zakona Jandroković opomenuo Pernara i dodao: Ni kod vas nitko ne razmišlja svojom glavom

Bandićev Klub zastupnika, odnosno Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, u utorak je najavio kako neće podržati državni proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj.

Ministrica Divjak prigovorila je Bandiću da on u gradskom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a od Vlade traži besplatne udžbenike. “Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da brinete za obrazovanje”, kazala je ministrica Divjak referirajući se na proračun Grada Zagreba koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić po kojem Gradski ured za obrazovanje dobiva 50 milijuna kuna manje.

Milan Bandić Iva Boban Valečić Bandić sada ucjenjuje, pa nije uzalud okupljao zastupnike

Dodala je kako je zanimljivo što upravo Bandić drži lekciju Vladi, koja je budžet za obrazovanje povećala.

“Za razliku od nekih koji su se sjetili o tome govoriti, mi sustavno na tome radimo”, rekla je te podsjetila da se priprema novi Zakon o udžbenicima, “koji definitivno regulira tržište udžbenika i rasterećuje kućni budžet”.

Na pitanje je li Bandić to zahtjeva zbog interesa građana ili izdavača, Divjak je novinarima odgovorila “da sami zaključe prema prijašnjim istupima”.

Milan Bandić Gradonačečnikovi "spavači" Kult Peščenice: Zagrebačka općina vjerna Bandiću

Marić i Kuščević zahtjev ne vide kao pritisak na Vladu

Na novinarsko pitanje o tome je li taj zahtjev ucjena Vladi, ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako to nisu ucjene, "već prijedlozi i amandmani na proračun, na koje će Vlada odgovoriti sukladno mogućnostima".

Ministar državne imovine Goran Marić odgovorio je da "u Vladi nema ucjena" te da nije čuo da je Bandić takvo što rekao i da nije pratio cijeli slučaj.

Blaženka Divjak slučaj na braču Divjak: Zabrinuta sam zbog vršnjačkog nasilja u školama

Kuščević je potvrdio kako će Vlada raspraviti o Bandićevom prijedlogu te da će sukladno financijskim mogućnostima, udovoljiti ili neće. Marić je rekao da je siguran kako će prijedlog proračuna u Saboru u ponedjeljak biti izglasan. 

Video:Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji