Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u Moskvi

Rat za Kremlj: I Medvedev i Putin žele biti predsjednici

'Russian President Dmitry Medvedev (L) and Prime Minister Vladimir Putin visit the newly built Rosa Khutor ski resort in Krasnaya Polyana near the Black Sea resort of Sochi, southern Russia, on  Febru
'MIKHAIL KLIMENTYEV'
14.04.2011.
u 23:02

Zapad bi na čelu Rusije radije vidio Medvedeva. No Rusi odlučuju tko će biti predsjednik, a oni zasad više vole "macho" Putina

Hoće li dva najmoćnija Rusa, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, udariti jedan na drugoga? Kako sada stvari stoje, hoće, jer obojica glasno razmišljaju o kandidaturi za predsjednika države sljedeće godine. A ulog je ovaj put velik jer novi-stari predsjednik neće biti na čelu Kremlja četiri, već šest godina, što je regulirano novim ustavom. Putin bi možda i pristao da Medvedev odradi još jedan mandat, no svrbe ga prsti jer tko će čekati punih šest godina.

Ima dosta vremena

A utrka je počela već ovaj tjedan. Najprije je Medvedev objavio kako će se uskoro znati tko će od njih dvojice ići za predsjednika, a tko će preuzeti ulogu premijera.

– Konačnu ću odluku donijeti jako brzo jer nam je ostalo malo vremena, izbori su za manje od godinu dana – kazao je Medvedev u razgovoru za kinesku televiziju CCTV. Sebe je predstavio kao zastupnika promjena u zemlji i time je zapravo počeo kampanju. S druge strane, za Putina vremena ima dosta te kaže kako "zbrka" u vezi s izborima nikome ne pomaže. Izbori su tek idućega ožujka, a to je, prema ruskome premijeru, sasvim dovoljno vremena da se njih dvojica o svemu dogovore. Putin je rekao da komešanje oko pitanja tko će se kandidirati na izborima sljedećeg ožujka ometa rad i vlade i predsjednika.

– Do izbora je još cijela godina. A ovo sve oko izbora ne pomaže u organiziranju rutinskog rada – rekao je Putin novinarima.

Mekani Medvedev

– Ako sada pošaljemo pogrešne signale, pola administracije u Kremlju i pola vlade prestat će raditi u očekivanju nekih promjena – rekao je Putin.

No dodao je, što je i ključno, kako ni on ni Medvedev nisu isključili mogućnost da se kandidiraju na izborima.

Funkcija ruskog predsjednika mnogo je moćnija od premijerske dužnosti. Zapad bi na čelu Rusije svakako više htio vidjeti mekanog Medvedeva nego tvrdog "macho" Putina. No ključna će biti potpora Rusa, a oni još uvijek više žele čvrstu ruku nego osobu koja je sklona stalno popuštati Amerikancima.

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
23:16 14.04.2011.

Zapad bi na čelu Rusije radije vidio mutavoga Medvedeva. No Rusi odlučuju tko će biti predsjednik, a oni zasad više vole \"jačega tipa\" Putina . Koji čita zapad kao bukvicu ! Ne kao balkanđije .... Moi bi rado ratovcali ii protiv Gadafija samo da se čuje za nas !

OB
-obrisani-
23:33 14.04.2011.

Medvedev je Askenazi -Kazar a Putin je Rus

AN
Ana33
07:16 15.04.2011.

Bubalo,bubaš gluposti! Čim smrtni neprijatelj Rusije hoće nekog drugog, taj NEMA šanse! Zna se da će Putin biti predsjednik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije