Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak ministra

Radovan Fuchs dovodi svoj tim i preuzima vođenje kurikularne

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
09.04.2018.
u 12:07

Nakon što je otpao Matko Glunčić, Plenkovićevo je rješenje ministar obrazovanja iz Vlade J. Kosor

Radovan Fuchs, nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Jadranke Kosor, bit će novi šef Ekspertne radne skupine, tijela čiji je zadatak osuvremenjivanje Nacionalnog okvirnog kurikula i usklađivanje dokumenata obrazovne politike.

U tijelo zbog čijeg se vodstva u Hrvatskoj dva puta prosvjedovalo doći će, kako neslužbeno doznajemo, s vlastitim timom ljudi, koji će mu prije svega biti administrativna podrška. Među prvim zadacima bit će im detaljna analiza dokumenata, ali i analiza jesu li novi sadržaji koji se planiraju uvesti u škole usklađeni s propisanim i zakonskim školskim satnicama ili ih premašuju.

Dužni objašnjenje

Imenovanje Radovana Fuchsa, koji, kako potvrđuju brojni izvori, na toj poziciji neće biti iz interesa (štoviše, po imovinskoj je kartici prije preuzimanja Ministarstva obrazovanja u Kosoričinoj Vladi bio drugi najbogatiji ministar), odgovor je premijera Plenkovića ministrici Blaženki Divjak i njezinu opiranju da na čelnu poziciju ERS-a dođe čovjek koji je na natječaju dobio najviše bodova.

Njegovim imenovanjem očuvala bi se stabilnost Vlade, ali i odaslala jasna poruka ministrici – prava na žalbe i uvjetovanja u koalicijskoj vladi više nema. Fuchs, naime, nije sudjelovao na raspisanom natječaju, a na mjesto voditelja bit će izabran izravno, dok će se natječaj tek sada poništiti.

Glunčić i petero njegovih protukandidata na natječaju ispali su iz igre jer nisu bili po volji ministrici Divjak. Točnije, po volji joj nije bio Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, koji je ostvario najviše bodova, pa je HNS stao uvjeravati da Glunčić ne zadovoljava uvjete iako je prošao u dva kruga natječaja. Kako doznajemo, upravo su članovi HNS-a tada pribjegli uvjeravanju Plenkovića da ERS, barem po Strategiji obrazovanja, ne mora ni imati voditelja. A sve to nakon što je u javnost procurio rezultat javnog natječaja.

Plenkoviću su kazali – može bilo tko biti šef, ali ne i Glunčić. A Plenković je pribjegao rješenju imenovanja Fuchsa.

Reforma se nastavlja

Divjak i Plenković ovih će dana morati i obrazložiti koji su razlozi pada natječaja sada, budući da je dosad trebao biti poništen već dva puta, kako je to pisao Večernji list. Prvi put kada se tražila dodatna dokumentacija, što nije bilo propisano natječajem, i drugi put kada je za trajanja natječaja ministrica javno komentirala da jedan od prijavljenih neće nikako biti izabran, čime je povrijedila dobru praksu javnog natječaja, ali i opovrgnula sve ono za što se zalagala za svoga dolaska u Ministarstvo.

Imenovanjem Fuchsa neće se zaustaviti eksperimentalna provedba reforme koja počinje s novom školskom godinom. Štoviše, reforma u ovoj fazi ne ovisi o članovima i voditelju ERS-a tko god on bio, već je sada za njezinu provedbu itekako odgovorno Ministarstvo obrazovanja.

Komentara 50

OX
oxymoron
12:37 09.04.2018.

Plenkovic je slab vodja i njegovo vrijeme u Hrvatskoj je proslo. Dozvoliti ucjene od minorne stranke bez imalo uporista u glasackom tijelu, a pogotovo od ministrice bez ikakvog kredibiliteta je sramotno...a tu je jos i Pupovac. Samo se mozemo nadati da ce ovaj protuprirodni blud na Markovom trgu sto prije zavrsiti.

MI
Mimizo
12:48 09.04.2018.

idemo na nove izbore i treba nam vođa poput orbana u mađarskoj

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:38 09.04.2018.

hahah matematičar prođe na objavljenom natječaju ,dobije najviše bodova i stranka koja ima 1 % podrške naroda izda naređenje HDZu da demokracija ne vrijedi a poslušni HDZ se pokunjeno povuče u kućicu za pse !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije