Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodne katastrofe

Radost življenja u savršenom skladu…sve do katastrofe

potresi u kini (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.10.2012.
u 23:00

Dan borbe protiv prirodnih katastrofa koje su uzrokovane klimatskim promjenama obilježit će se 10. listopada. RH kao dio svijeta isto tako ima određen svojstveni stupanj opasnosti

DUZS - U listopadu obilježavamo Dan borbe protiv prirodnih katastrofa koje su uzrokovane klimatskim promjenama. RH kao dio svijeta isto tako ima određen svojstveni stupanj opasnosti.Ovogodišnji broj ljetnih požara je nadmašio sve dosadašnje rekorde, a nakon toga su se zaredale ekstremne suše diljem cijele zemlje što je uzrokovalo niz nelagodnih životnih okolnosti u kojima su se svi stanovnici RH našli. U rujnu su nas pak pomalo zatekle ekstremne oborine koje su bile poprilično obilne te su isto tako uzrokovale u nekim krajevima istočne Hrvatske, poplave, štete na usjevima i gubitke u gospodarstvu. Područje na kojemu se RH nalazi je dio jugoistočne Europe koje je seizmički aktivno još od davnina. Niz potresa sve od Turske pa do Italije, Rumunjske i Slovenije. Ozbiljnost okolnosti u kojima se nalazimo, upozorava svojim opsežnim programom i nadolazeća Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja će se održati u prosincu ove godine.

Konferencija Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofe je već ove godine održana u Dubrovniku od 1. do 3. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.Ive Josipovića, gdje je sudjelovalo 27 predstavnika zemalja Europe (od kojih je 21 zemlja sudionik nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa). Hrvatska platforma je osnovana kao stalni forum za razmjenu iskustava, razmišljenja, prijedloga i postignuća koja mogu doprinjeti smanjenju rizika od katastrofa. Što se međunarodne razine tiče, taj rizik je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda tj.na razini pojedinih svjetskih regija UN ISDR-a(International Strategy for Disaster Risk Reduction). S obzirom da Hrvatska aktivno sudjeluje u radu Europskog foruma, izabrana je za predsjedatelja Europskog foruma ove godine.Temeljem svog aktivnog sudjelovanja, ove godine je dodijeljeno i prizanje bivšoj ravnateljici Centra “Liče Faraguna”, Sunčani Jokić, koji je specijaliziran za odgoj i osnovno obrazovanje učenika s posebnim potrebama, koji su svojim radionicama promovirali smanjenje rizika od katastrofa u nastavnim programima za ranjive osobe.

U Republici Hrvatskoj, Državna uprava za zaštitu i spašavanje provodi kontinuiranu edukaciju za čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, o zaštiti i spašavanju gdje je velika pažnja poklonjena cilju da se isto znanje i pažnja prenosi i na djecu predškolskog i školskog uzrasta. Činjenica da je plansko djelovanje, udružene snage i jasan cilj edukacije sada udružen kako na lokalnim tako i na svjetskim razinama, je ono što nam pruža sigurnost da ipak i katastrofa može biti proživljenja ukoliko saživimo s činjenicom spoznaje o važnosti svakog sudionika tog sustava, počevši nama samima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije