Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić nakon 12 mjeseci izlazi iz zatvora

U petak, kada iziđe iz kaznionice u Valturi, aktivirat će mu se izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od tri godine
17. lipnja 2014. u 19:15 81 komentara 6105 prikaza
Radimir Čačić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Deset mjeseci prije isteka kazne na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj Radimir Čačić izlazi iz zatvora.

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa na današnjoj je sjednici u kaznionici u Valturi prihvatilo njegovu molbu i već u petak Čačić izlazi na slobodu. Inače od odluke povjerenstva pa do puštanja na slobodu zatvorenika obično prođe dulje vremena.

U HNS-u nema raskola

Kada iziđe iz zatvora, Čačiću će se aktivirati i izrečena mjera zabrane upravljanje motornim vozilima u trajanju od tri godine.

– Jedva čeka uključiti se u javni i politički život – kaže njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

– Bilo je očekivano. Svaka dodatna komplikacija bila bi politička poruka – kaže bivša HNS-ovka Natalija Martinčević, sada predsjednica Udruge inicijative za osnivanje Narodne stranke reformista.

Ovakva odluka povjerenstva bila je očekivana i za još jednog suspendiranog HNS-ovca, Zlatka Koračevića, glavni koordinatora za ustroj reformista.

– To je dobar znak jer govori da politika sve manje utječe na pravosuđe – rekao je Koračević.

Sada će, kaže, njihovi projekti dobiti puni zamah:

– Ako nešto treba ovoj državi, to su snažne reforme, prostor za jačanje gospodarstva i zapošljavanje – naglašava Koračević.

I dok su Čačićevi politički istomišljenici s oduševljenjem dočekali odluku o njegovu prijevremenom izlasku na slobodu, njegova bivša stranačka kolegica Vesna Pusić na pitanje hoće li njezinu stranku ugroziti nova stranka Radimira Čačića, samo je kratko kazala:

– Ratko Čačić nije tema.

Ona tvrdi da u HNS-u nema ni raskola ni potresa i da se ljudi identificiraju sa svojim političkim projektom, a ne s pojedincima.

– Stranka je ozbiljna stvar. Ima puno stranaka koje pred izbore brzo nastanu i jednako brzo nestanu. Stranka zahtijeva infrastrukturu, članstvo, tradiciju, komunikaciju, organizaciju – rekla je Vesna Pusić.

Priopćenjem se danas oglasio i klub zastupnika HNS-a. Oni opovrgavaju nagađanja o prelasku pojedinih saborskih zastupnika HNS-a u Čačićeve reformiste

“HNS ostaje odgovoran koalicijski partner koji će svojim djelovanjem doprinijeti realizaciji programa vladajuće koalicije”, navode.

– Ja sam član HNS-a već 23 godine i to ostajem – kazao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave i saborski zastupnik HNS.

Njegov stranački kolega Goran Beus Richembergh na Facebooku je objavio “da je hrvatska politika sita samozvanih mesija s čarobnim štapićem i instant-rješenjima za sezonsko mršavljenje. Svi su disidentski projekti dosad propali zato što su bili motivirani osobnim interesima i osvetničkim nagonima svojih lidera.”

Međustranačke borbe

Predsjednik Ivo Josipović na novinarski je upit koliko će puštanje Čačića na slobodu utjecati na preslagivanja na političkoj sceni istaknuo je da je očito da je HNS sklon tome, ali da ne može govoriti što će se zaista i dogoditi.

– To je dio međustranačkih borbi i ja se kao predsjednik ne bih u to upuštao – kazao je predsjednik.

Iz PR agencije IMC, čija je vlasnica Čačićeva medijska savjetnica Ankica Mamić, danas je stiglo priopćenje u kojem se navodi da “izdržavanjem kazne zatvora, u trajanju duljem nego što je presudio mađarski sud, završava teško razdoblje u životu Radimira Čačića koji je odgovorno prihvatio sve konzekvencije tragičnog događaja koji je trajno obilježio njegov život.”

>>Radimir Čačić već bi u srijedu mogao biti na slobodi

>>Čačić vidno mršaviji prošetao varaždinskim Korzom pa se vratio u Valturu

>>Čačić naslikao portret svoje savjetnice za medije

>>Kreće li u Hrvatskoj nova politička oluja kad Čačića puste na slobodu?

Radimir Čačić | Autor : Marko Jurinec/PIXSELL Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Elipso