Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korak do slobode

Radimir Čačić već bi u srijedu mogao biti na slobodi

Radimir Čačić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
16.06.2014.
u 10:12

Iako je u molbi zatražio puštanje istog dana kad se donese odluka, iz zatvora može izići najranije u srijedu

Izlazi li Radimir Čačić na uvjetnu slobodu ili će se o njegovoj molbi za prijevremeni izlazak iz zatvora raspravljati na sjednici u rujnu, sutra će u kaznionici u Valturi odlučiti Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa.

Odgojitelj daje ocjenu

Čačićeva molba jedna je od ukupno 42 pristigle molbe zatvorenika koje će se na ovoj sjednici razmatrati. Dan prije povjerenstvo će na sjednici u zatvoru u Puli razmatrati molbe 23 osuđenika koji kaznu izdržavaju u ovom i u zatvoru u Rijeci.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade imat će priliku članovima povjerenstva objasniti zašto smatra da bi ga trebali pustiti na slobodu prije isteka 22-mjesečne kazne, na koju je osuđen u Mađarskoj jer je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Jedan od razloga koje je naveo u molbi jest taj da bi, da je kaznu služio u Mađarskoj, već prije mjesec dana bio slobodan. Tamo je, naime, donesena presuda po kojoj bi nakon polovine dosuđene kazne izišao iz zatvora.

Prije nego što Radimir Čačić uđe na sjednicu, njegov će zatvorski “odgojitelj” peteročlanom povjerenstvu – u kojem su dvoje sudaca Vrhovnog suda, zamjenik državnog odvjetnika, sudac izvršenja te predstavnik Uprave za zatvorski sustav – kazati kakav je bio zatvorenik, tko ga čeka na slobodi te kakav je stav kaznionice o tome treba li mu odobriti uvjetni otpust ili ne. Pitanja zatvoreniku u pravilu postavlja predsjednik povjerenstva, a to je sudac Vrhovnog suda.

Odluka stiže pismeno

Zatvorenici se trude ostaviti što bolji dojam i ponašanjem i izgledom. Dok mlađa zatvorska populacija za sjednicu odijeva komade brendirane odjeće, starija se odlučuje za odijela i kravate.

Nakon što osuđenik iziđe sa sjednice, povjerenstvo donosi odluku o njegovoj molbi. Zatim unutra ulazi sljedeći zatvorenik i postupak se ponavlja. Osuđenici odluku dobivaju pismenim putem u roku od nekoliko dana. Ono što povjerenstvo može učiniti jest uvažiti molbu pa odrediti datum kada osuđenik izlazi, odbiti je i tako zatvorenika onemogućiti da sljedećih godinu dana zatraži uvjetni otpust ili odgoditi raspravu za sljedeću sjednicu.

Za Radimira Čačića izvjesne su prva i treća opcija. Bude li njegova molba riješena pozitivno, iz zatvora bi mogao izići najranije u srijedu, bez obzira na to što je zatražio da ga se pusti isti dan kad odluka bude donesena.

Čedo Prodanović, odvjetnik Radimira Čačića, smatra da Čačićeva molba mora biti pozitivno riješena i kako bi svaka druga odluka značila kršenje njegovih prava.

>> Službenim vozilom išla u posjet Čačiću?

>> Kreće li u Hrvatskoj nova politička oluja kad Čačića puste na slobodu?

Komentara 12

Avatar Carrera
Carrera
10:44 16.06.2014.

znači uskoro slijedi raspad hns-a, e moja vesnice...

Avatar mrado88
mrado88
10:16 16.06.2014.

Jadna Vesnica se trese kao prut od same pomisli da Ratko izlazi......ali i to ima svoje prednosti, nakon njegovog izlaska Vesnica može sa većim kombijem voziti cijelo članstvo HNS-a na skupove.....( štednja i racionalizacija)....

19
1995josip
11:22 16.06.2014.

Neka ga stave za ministra prometa , sada je skužio kako se treba ponašati u prometu , ali to nemože vratiti ono dvoje stadalih ljudi niti vjerujem da se on promijenio , jer da je nebi se više bavio politikom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije