Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmirali građane

Koristite Facebook? Policija upozorava: Ne nasjedajte na ovu prijevaru!

laptop
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/2
27.10.2020.
u 12:33

Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare putem ove Facebook stranice, ističu iz policije.

Iz PU Vukovarsko – srijemske izvijestili su kako je policija podnijela kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema navodima policije u razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno. Pojašnjavaju kako je 23-godišnjak na društvenoj mreži "Facebook" sačinio profil naziva "TOOLKITS SETS", kasnije preimenovan u „Makita Sets“, na kojoj oglašava prodaju radnih alata.

Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

- Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare putem ove Facebook stranice. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranice „TOOLKITS SETS“ i „Makita Sets“, te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama, ističu iz policije.

Dodaju da ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice da mole da podneseu prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Ključne riječi

Komentara 3

AM
Axis Mundi
14:53 27.10.2020.

Veliki broj hrvatskih građana stalno kuka i žali se kako nema ovo, ono, kako fali novaca itd. (ostaje nejasno na kome onda zarađuju brojni trgovački centri i još nebrojeno toga - čista nezahvalnost i bahatluk!), kako je onda moguće da uvijek u ovakvim i drugim prijevarama budu skinute veće i velike količine novaca? Novaca ima, ali nas je sram reći, u mentalitetu je da stalno kuka i pravi se da nema. Osim toga, zar je teško otići do dućana i kupiti nešto što nam treba, kad znaš što kupuješ i imaš se kome žaliti ako nešto ne štima s robom? Ali ne, kvocijent naivnosti i komocije daleko nadmašuje kvocijent inteligencije, zato prevarantima često cvijeta biznis.

Avatar Sanius62
Sanius62
13:49 27.10.2020.

I frajer uredno i dalje prodaje na Fejsu...pa kako to da nije iza resetaka i profil. tj stranica ukinuta??

VI
vidum
13:25 27.10.2020.

ne koristim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije