Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investitori čekaju

Putinov prijatelj Vladi: Dajte nam našu zemlju na Mljetu

'emilwirtz_nnn_unu_051012'
Foto: ''
1/3
07.10.2012.
u 17:30

Već sedam godina ruska investicija na Mljetu stoji jer se država i općina ne mogu dogovoriti čija su zemljišta koja je općina već prodala kao svoja. Investitorima je zato blokiran račun, a ne mogu ni raditi

Ruski milijarder Vladimir Jevtušenko, jedan od deset najbogatijih Rusa i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, prije sedam godina kupio je preko tvrtki kćeri njegove tvrtke Sistema, Adria Sisteme i Kore Zagreb, dva zemljišta na otoku Mljetu.

Planirao je graditi turistički kompleks vrijedan 109 milijuna eura. Parcele je prodala općina Mljet, a nakon toga umiješala se država osporavajući općini vlasništvo. Uključio se DORH i slučaj je završio na sudu te još nije riješen. Razgovarali smo s Emilom Wirtzom, višim savjetnikom u Sistemi, zaduženim za ulaganja u Europi.

>> Čačić uvjerava: Ako se investicije ne realiziraju, dat ću ostavku

Primorani čekati po strani

Zašto je Sistema odabrala baš Mljet za ulaganje?

Hrvatska ima velik potencijal u turizmu i to smo prepoznali. Imate prekrasnu obalu i neslućene mogućnosti za razvoj turizma. Na Mljetu smo pronašli savršene lokacije, u Pinjevici i Prožuri, za koje je općina Mljet raspisala natječaj za prodaju, a koje su već otprije u prostornim planovima bile ucrtane kao turistička zona pogodna za razvoj turističkih projekata. Kupili smo te dvije parcele na javnim natječajima 2004. i 2005. godine, pošteno smo platili više od 5 milijuna eura te smo izradili vrhunski projekt turističko-hotelskog kompleksa za to područje. No, naša je investicija zapriječena već više od sedam godina, i to ne našom krivnjom. Cijelo to vrijeme primorani smo, na žalost, čekati po strani. U Hrvatsku smo došli u dobroj vjeri i sve što radimo u skladu je s najboljom poslovnom praksom i zakonima. Prije kupnje zemljišta u zemljišnim smo knjigama provjerili vlasništvo i ono je bilo uredno – općina Mljet bila je upisana kao vlasnik. Problem je nastao nakon što smo uplatili novac i htjeli se kao novi vlasnik upisati u vlasništvo. Otad nam je zbog spora između općine Mljet i Hrvatske blokiran novac, a ne možemo se ni upisati kao vlasnik zemljišta.

Jeste li tražili povrat novaca od općine Mljet?

Povukli smo niz inicijativa. Cijeli je slučaj godinama na sudu, i to u nekoliko postupaka, jer postoje tri zainteresirane strane – država i Mljet se spore oko vlasništva, a naša je želja da se upišemo na kupljeno zemljište ili da nam se vrate uplaćena sredstva. Međutim, prošlo je već sedam godina, a mi smo i dalje u bezizlaznom položaju. Tome se čudimo jer bi realizacija naše investicije u državni proračun donijela milijune eura.

Odakle vam strpljenje za dugogodišnje iščekivanje realizacije; što očekujete od projekta?

Strpljenja imamo sve manje, međutim, čini nam se kako je nova vlada predana privlačenju investicija i poboljšanju investicijske klime u zemlji. Pozivamo ih da pokažu tu predanost i poduzmu žurne korake koji bi mogli razriješiti ovu situaciju. Sve tri uključene strane – država, općina Mljet i mi – trebaju u koordinaciji dogovoriti optimalno rješenje koje bi najbrže i najbezbolnije razriješilo ovu situaciju. Svima je u interesu da se slučaj riješi – nama kao investitoru, kojemu su sredstva blokirana već godinama, ali i lokalnoj zajednici i državi s obzirom na dodatne prihode i nova radna mjesta koje bi ulaganje moglo donijeti..

Mislite li da je projekt zaustavljen isključivo zbog pravnih pitanja ili je ulogu odigrala i politika? Jeste li kontaktirali s novom vladom?

Smatram da je svakako nedostajalo usklađenosti između države i lokalnih vlasti, koje su mogle razriješiti ovu situaciju ili čak spriječiti da do nje uopće i dođe. Međutim, mi ovdje ne tražimo nekoga koga bismo okrivili za sve, već jednostavno želimo da se ovaj problem riješi što prije. Trenutačno razgovaramo s novom vladom i očekujemo da ćemo vidjeti konkretne i brze korake koji vode prema razrješenju situacije. Do sada smo ovdje u Hrvatskoj pretrpjeli znatne gubitke. Riječ je o 5,3 milijuna eura koji su nam blokirani već sedam godina, ali i 1,5 milijuna eura ostalih troškova koje smo imali u razvoju projekta, pravnoj pomoći, troškova ureda, plaća, poreza i slično. To ne uključuje izgubljenu dobit koju bismo ostvarili da nam je dopušteno početi realizirati projekt. Istovremeno su i država i lokalna zajednica izgubile mnogo budući da zbog blokade projekta nismo mogli stalno zaposliti 150 ljudi, kako je bilo predviđeno, ali i još nekoliko stotina na gradnji projekta.

Ulažete li još gdje u Hrvatskoj?

Trenutačno ne, a naš će stav o zemlji i ulagačkim prilikama, naravno, ovisiti o našem iskustvu ovdje. Sistema je jedan od najvećih ulagača u svijetu te javna kompanija s brojnim dioničarima. Imamo niz ulaganja u Rusiji, ali i određenim dijelovima Europe i dalje. S obzirom na prepreke s kojima se suočavamo u pokušaju da ostvarimo naše trenutačno ulaganje u Hrvatskoj, naravno da nismo razmatrali druge ulagačke prilike u zemlji.

Samo želimo korektne odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je lobirao kod bivše premijerke Jadranke Kosor. Može li ovaj projekt utjecati na odnos dviju zemalja, Hrvatske i Rusije?

Ruska nam je vlada u ovoj situaciji pružila zaista čvrstu podršku. Osim toga, nastavili su surađivati s nama i vrlo pažljivo prate razvoj događanja. Mi samo želimo korektne odnose i poštovanje prava investitora u zemlji u koju ulažemo. Kada pogledate države koje su najuspješnije u privlačenju stranih investicija, vidite da su sve one osigurale punu zaštitu prava investitora. Zato se nadamo se da će vaša vlada iskoristiti naš primjer i upravo na njegovu rješavanju pokazati svoju odlučnost u poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.

Mljet je najšumovitiji otok, hoće li projektom biti ugrožena njegova vizura ili je prilagođen prirodi?

Naš je projekt u skladu sa svim standardima zaštite okoliša pa ugrožavanje otočne vizure nikada nije ni bio problem. Mljet je predivan i u našem je interesu da takav i ostane budući da je to ključan razlog zbog kojega smo se uopće odlučili na ulaganje.

Komentara 53

SP
spartak
17:35 07.10.2012.

Zar ne bi ta pohlepa bangsterska kapitalistička ostavila barem Mljet na miru i otišla gradit recimo u Italiju? Tko ih je uopće zvao i kako je mogla mljetska općiona to prodati? Je li itko odgavaro za to? Ostavimo mi nešto i budućim generacijama. A ne da spiskamo i to obiteljsko srebro, za tren na državnu administraciju potrošimo te ruske novce i onda zauvijek izgubimo naš najljepši otok. Jer gradnjom velikog hotelskg kompleksa Mljet će biti uništen!

FA
Fantom47
17:53 07.10.2012.

Novac otvara sva vrata, pa osim novca za kupnju zemljišta, treba nezaobići mahere iz vrha vlasti. Onda će se sve riješiti.

OB
-obrisani-
20:33 09.10.2012.

09.10.2012. u 13:48h EndemskaVrsta je napisao/la: E pa mudrijašu,ima nas koji su i protiv toga pisali i napisali xxx komentara,Zato govori u svoje ime i nemoj se obraćati svima.Istina je da je taj projekt štetan,baš kao što je štetan i projekt golfa na Srđu,iza kojeg se krije gradnja ekskluzivnog naselja od 20-tak tisuća glava ,uglavnom cionista iz cijelog svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije