Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Putinov prijatelj Vladi: Dajte nam našu zemlju na Mljetu

Već sedam godina ruska investicija na Mljetu stoji jer se država i općina ne mogu dogovoriti čija su zemljišta koja je općina već prodala kao svoja. Investitorima je zato blokiran račun, a ne mogu ni raditi
07. listopada 2012. u 17:30 53 komentara 128 prikaza
'emilwirtz_nnn_unu_051012'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Ruski milijarder Vladimir Jevtušenko, jedan od deset najbogatijih Rusa i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, prije sedam godina kupio je preko tvrtki kćeri njegove tvrtke Sistema, Adria Sisteme i Kore Zagreb, dva zemljišta na otoku Mljetu.

Planirao je graditi turistički kompleks vrijedan 109 milijuna eura. Parcele je prodala općina Mljet, a nakon toga umiješala se država osporavajući općini vlasništvo. Uključio se DORH i slučaj je završio na sudu te još nije riješen. Razgovarali smo s Emilom Wirtzom, višim savjetnikom u Sistemi, zaduženim za ulaganja u Europi.

>> Čačić uvjerava: Ako se investicije ne realiziraju, dat ću ostavku

Primorani čekati po strani

Zašto je Sistema odabrala baš Mljet za ulaganje?

Hrvatska ima velik potencijal u turizmu i to smo prepoznali. Imate prekrasnu obalu i neslućene mogućnosti za razvoj turizma. Na Mljetu smo pronašli savršene lokacije, u Pinjevici i Prožuri, za koje je općina Mljet raspisala natječaj za prodaju, a koje su već otprije u prostornim planovima bile ucrtane kao turistička zona pogodna za razvoj turističkih projekata. Kupili smo te dvije parcele na javnim natječajima 2004. i 2005. godine, pošteno smo platili više od 5 milijuna eura te smo izradili vrhunski projekt turističko-hotelskog kompleksa za to područje. No, naša je investicija zapriječena već više od sedam godina, i to ne našom krivnjom. Cijelo to vrijeme primorani smo, na žalost, čekati po strani. U Hrvatsku smo došli u dobroj vjeri i sve što radimo u skladu je s najboljom poslovnom praksom i zakonima. Prije kupnje zemljišta u zemljišnim smo knjigama provjerili vlasništvo i ono je bilo uredno – općina Mljet bila je upisana kao vlasnik. Problem je nastao nakon što smo uplatili novac i htjeli se kao novi vlasnik upisati u vlasništvo. Otad nam je zbog spora između općine Mljet i Hrvatske blokiran novac, a ne možemo se ni upisati kao vlasnik zemljišta.

Jeste li tražili povrat novaca od općine Mljet?

Povukli smo niz inicijativa. Cijeli je slučaj godinama na sudu, i to u nekoliko postupaka, jer postoje tri zainteresirane strane – država i Mljet se spore oko vlasništva, a naša je želja da se upišemo na kupljeno zemljište ili da nam se vrate uplaćena sredstva. Međutim, prošlo je već sedam godina, a mi smo i dalje u bezizlaznom položaju. Tome se čudimo jer bi realizacija naše investicije u državni proračun donijela milijune eura.

Odakle vam strpljenje za dugogodišnje iščekivanje realizacije; što očekujete od projekta?

Strpljenja imamo sve manje, međutim, čini nam se kako je nova vlada predana privlačenju investicija i poboljšanju investicijske klime u zemlji. Pozivamo ih da pokažu tu predanost i poduzmu žurne korake koji bi mogli razriješiti ovu situaciju. Sve tri uključene strane – država, općina Mljet i mi – trebaju u koordinaciji dogovoriti optimalno rješenje koje bi najbrže i najbezbolnije razriješilo ovu situaciju. Svima je u interesu da se slučaj riješi – nama kao investitoru, kojemu su sredstva blokirana već godinama, ali i lokalnoj zajednici i državi s obzirom na dodatne prihode i nova radna mjesta koje bi ulaganje moglo donijeti..

Mislite li da je projekt zaustavljen isključivo zbog pravnih pitanja ili je ulogu odigrala i politika? Jeste li kontaktirali s novom vladom?

Smatram da je svakako nedostajalo usklađenosti između države i lokalnih vlasti, koje su mogle razriješiti ovu situaciju ili čak spriječiti da do nje uopće i dođe. Međutim, mi ovdje ne tražimo nekoga koga bismo okrivili za sve, već jednostavno želimo da se ovaj problem riješi što prije. Trenutačno razgovaramo s novom vladom i očekujemo da ćemo vidjeti konkretne i brze korake koji vode prema razrješenju situacije. Do sada smo ovdje u Hrvatskoj pretrpjeli znatne gubitke. Riječ je o 5,3 milijuna eura koji su nam blokirani već sedam godina, ali i 1,5 milijuna eura ostalih troškova koje smo imali u razvoju projekta, pravnoj pomoći, troškova ureda, plaća, poreza i slično. To ne uključuje izgubljenu dobit koju bismo ostvarili da nam je dopušteno početi realizirati projekt. Istovremeno su i država i lokalna zajednica izgubile mnogo budući da zbog blokade projekta nismo mogli stalno zaposliti 150 ljudi, kako je bilo predviđeno, ali i još nekoliko stotina na gradnji projekta.

Ulažete li još gdje u Hrvatskoj?

Trenutačno ne, a naš će stav o zemlji i ulagačkim prilikama, naravno, ovisiti o našem iskustvu ovdje. Sistema je jedan od najvećih ulagača u svijetu te javna kompanija s brojnim dioničarima. Imamo niz ulaganja u Rusiji, ali i određenim dijelovima Europe i dalje. S obzirom na prepreke s kojima se suočavamo u pokušaju da ostvarimo naše trenutačno ulaganje u Hrvatskoj, naravno da nismo razmatrali druge ulagačke prilike u zemlji.

Samo želimo korektne odnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je lobirao kod bivše premijerke Jadranke Kosor. Može li ovaj projekt utjecati na odnos dviju zemalja, Hrvatske i Rusije?

Ruska nam je vlada u ovoj situaciji pružila zaista čvrstu podršku. Osim toga, nastavili su surađivati s nama i vrlo pažljivo prate razvoj događanja. Mi samo želimo korektne odnose i poštovanje prava investitora u zemlji u koju ulažemo. Kada pogledate države koje su najuspješnije u privlačenju stranih investicija, vidite da su sve one osigurale punu zaštitu prava investitora. Zato se nadamo se da će vaša vlada iskoristiti naš primjer i upravo na njegovu rješavanju pokazati svoju odlučnost u poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.

Mljet je najšumovitiji otok, hoće li projektom biti ugrožena njegova vizura ili je prilagođen prirodi?

Naš je projekt u skladu sa svim standardima zaštite okoliša pa ugrožavanje otočne vizure nikada nije ni bio problem. Mljet je predivan i u našem je interesu da takav i ostane budući da je to ključan razlog zbog kojega smo se uopće odlučili na ulaganje.

Udjele imaju u javnim i privatnim kompan

Udjele imaju u javnim i privatnim kompanijama

Sistema je osnovana 1993. i jedna je od deset vodećih kompanija u Rusiji po prihodima te jedna od najvećih investicijskih kompanija u svijetu (njezine su dionice izlistane na Londonskoj burzi i ruskim burzama MICEX i RTS). Na popisu 500 najvećih svjetskih kompanija „Fortune Global 500" našla se na 315. mjestu. Grupacija posjeduje udjele u različitim javnim i privatnim kompanijama, i to u dva različita portfelja. Portfelj osnovne imovine upravlja ulaganjima u zrelim poslovanjima kao što su, primjerice, jedna od najvećih naftnih kompanija u Rusiji Bashneft, vodeći teleoperator na području Rusije i ZND-a MTS te vodeća energetska kompanija Bashkirenergo. Portfelj imovine u razvoju upravlja interesima grupacije u manjim, rastućim kompanijama, kao što su najveći ruski trgovac igračkama Detsky mir, banka MTS-Bank, vodeći privatni davatelj zdravstvenih usluga Medsi, vojnoindustrijska i tehnološka kompanija RTI, turoperator Intourist, medijski holding SMM, indijski teleoperater SSTL, farmaceutska kompanija Binnopharm te savezni operator sustavom GLONASS NIS...

Sve stoji zbog prepucavanja države i lok

Sve stoji zbog prepucavanja države i lokalne vlasti

Godine 2005. podružnica kompanije Sistema, jedne od deset vodećih kompanija u Rusiji po prihodima te jedne od najvećih investicijskih kompanija u svijetu, kupila je zemljište putem javnog natječaja na Mljetu. Kompanija je za zemlju platila puni iznos, no od kupnje do danas, zbog prepucavanja lokalnih vlasti i države, investitoru sve stoji blokirano. Otad do danas Sistema pokušava iznaći rješenje situacije, a svojedobno se u cijelu priču 2010. godine uključio i ruski premijer Vladimir Putin, koji je razgovore o ovom slučaju vodio s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor te je svojevremeno bilo rečeno da će slučaj biti riješen što se, međutim, do danas nije dogodilo. Tako velika investicija do danas, dakle već sedam godina, stoji neriješena.

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • spartak:

  Zar ne bi ta pohlepa bangsterska kapitalistička ostavila barem Mljet na miru i otišla gradit recimo u Italiju? Tko ih je uopće zvao i kako je mogla mljetska općiona to prodati? Je li itko odgavaro za to? Ostavimo mi nešto ... prikaži još! i budućim generacijama. A ne da spiskamo i to obiteljsko srebro, za tren na državnu administraciju potrošimo te ruske novce i onda zauvijek izgubimo naš najljepši otok. Jer gradnjom velikog hotelskg kompleksa Mljet će biti uništen!

 • Fantom47:

  Novac otvara sva vrata, pa osim novca za kupnju zemljišta, treba nezaobići mahere iz vrha vlasti. Onda će se sve riješiti.

 • -obrisani-:

  09.10.2012. u 13:48h EndemskaVrsta je napisao/la: E pa mudrijašu,ima nas koji su i protiv toga pisali i napisali xxx komentara,Zato govori u svoje ime i nemoj se obraćati svima.Istina je da je taj projekt štetan,baš kao što je štetan i ... prikaži još! projekt golfa na Srđu,iza kojeg se krije gradnja ekskluzivnog naselja od 20-tak tisuća glava ,uglavnom cionista iz cijelog svijeta.