Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI HLADNI RAT

Putin suspendirao članstvo Rusije u nuklearnom sporazumu

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
04.03.2019.
u 17:26

Rusija je još prošli mjesec najavila povlačenje iz sporazuma kojeg su potpisali Reagan i Gorbačov kojim je došlo do smanjenja napetosti u Europi 1987. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je u ponedjeljak suspendirao sudjelovanje svoje zemlje u Sporazumu o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog 1987. koji brani korištenje raketa s dometom od 500 do 5500 kilometara.

Prema dekretu ruskog predsjednika koji je objavljen na internetskoj stranici Kremlja, sudjelovanje Rusije u INF-u suspendira se "sve dok SAD ne prestane kršiti sporazum ili sve dok sporazum prestane vrijediti".

Putin je također naložio ministarstvu vanjskih poslova da o njegovoj odluci obavijeste sve potpisnike sporazuma. Rusija je prošli mjesec najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a zbog, kako tvrdi Washington, kršenja odredbi sporazuma od strane Moskve.

Rusija odbacuje te optužbe i uzvraća da je na meti SAD-a sam sporazum kojeg Washington želi poništiti. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je izlasask iz INF-a 1. veljače, a naredni dan je to učinila i Moskva.

Potpisivanjem INF-a okončana je europska kriza s balističkim projektilima koja je izbila nakon raspoređivanja u Europi  sovjetskih projektila SS-20 s nuklearnim bojevim glavama.

Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" - panel Politički sustav

Komentara 6

Avatar Floyd1
Floyd1
19:14 04.03.2019.

S novim naoruzanjem taj ugovor nije imao smisla. Rothschild i khazari vec 1000 godina hoce unistiti Rusiju. Zadnji pokusaj s Lenjinom nije uspio, nece ni neki drugi.

MI
midea
18:52 04.03.2019.

Putinu podrška , jedina šansa da Amerika ne poubija cijeli svijet je jaka Rusija , sa Rusijom uvijek , sa Amerikom nikada !

Avatar crvenikartonzbogistine
crvenikartonzbogistine
20:39 04.03.2019.

Oni koji opkoljavaju Rusiju crno im se pise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije