Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLADNI ODNOSI HRVATSKE I SRBIJE Iako se srbijanski veleposlanik vratio u Zagreb, Tadić retorikom podsjeća na Koštunicu

Pupovac: Rat iznad naših glava o našim glavama

VL
Autor
Jasmina Popović
18.11.2008.
u 18:35

– Ne znam što se kratkoročno može učiniti da se stanje popravi kako šteta ne bi bila veća, ali ništa od ovoga što se sada događa ne ide u prilog unapređivanju odnosa. Dosad nije bilo potrebne smjelosti ni mudrosti za smanjivanje tenzija, a ne znam ni hoće li ova odluka Međunarodnog suda pravde da prihvati nadležnost za suđenje Srbiji za genocid potaknuti usklađivanje ili će biti dodatni motiv za konfrontaciju.

Što se Srba u Hrvatskoj tiče, možemo samo izraziti žaljenje što se, ovaj put pravnim sredstvima, nastavlja rat iznad naših glava, a o našim glavama – komentirao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, trenutačne odnose između Hrvatske i Srbije koje mnogi vide kao hladni rat između dviju država.

Iako su se predsjednik Mesić i Boris Tadić nedavno sreli i razgovarali u Varšavi, čak se i načelno dogovorili o trojnom susretu s mađarskim predsjednikom u proljeće, situacija je daleko od dobre, a odluka Međunarodnog suda pravde u Srbiji pojačava želju da i Srbija tuži Hrvatsku za genocid.

Dio analitičara s hrvatske strane sve češće spominje da se Tadić pretvara u Koštunicu i da popušta radikalizmu svog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića. Smatraju da se svojim posljednjim izjavama na račun Hrvatske Tadić “pere” od ocjena da je previše mlad i da se pokušava iskupiti za svoj benevolentan stav prema odcjepljenju Crne Gore.

Ima, međutim, i onih koji upozoravaju da se nepotrebno dižu tenzije i s jedne i s druge strane i da je kretanje prema EU za obje zemlje vrlo složeno te da se neće honorirati zaoštravanje bez obzira na argumente. – Hladni rat možda je preoštra sintagma, odnosi nisu idealni, ali ne treba zaboraviti da je Srbija vratila veleposlanika u Hrvatsku, da je istoga dana kada je istjerala veleposlanike Makedonije i Crne Gore zbog priznanja Kosova potvrdila agreman za hrvatskog veleposlanika u Beogradu – kaže Večernjakov izvor iz diplomacije ocjenjujući da ima prostora za smirivanje bez obzira na dnevnu politiku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije