Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak s Grabar-Kitarović i Vučićem

Pupovac: Imali smo vrlo otvoren razgovor, vjerujem da će se naši problemi početi rješavati

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
20.06.2016.
u 15:48

Kao glavne probleme Pupovac je istakao atmosferu opterećenu netolerancijom i govorom mržnje, povijesnom revizionizmu, pokušaju da se ospori pravo Srba u Hrvatskoj na sjećanja na povijesna stradanja u Jasenovcu, uskraćivanjem financijskih sredstava ZVO-u i SNV-u...

-Imali smo vrlo otvoren razgovor u kojem smo iznijeli glavna pitanja koja ovog trenutka opterećuju položaj Srba u Hrvatskoj. Njihove reakcije i odgovori su bili takvi da vjerujemo da će se ti problemi početi rješavati, kako naše tako i hrvatske zajednice u Srbiji, rekao je nakon razgovora s predsjednicom Hrvatske i mandatarom za premijera vlade Srbije Aleksanadrom Vučićem predsjednik SNV-a i jedan od čelnika SDSS-a Milorad Pupovac.

Kao glavne probleme istakao je atmosferu opterećenu netolerancijom i govorom mržnje, povijesnom revizionizmu, pokušaju da se ospori pravo Srba u Hrvatskoj na sjećanja na povijesna stradanja u Jasenovcu, uskraćivanjem financijskih sredstava ZVO-u i SNV-u...

-Nedopustivo je da ministarstvo regionalnog razvoja općinama koje su među 30 najnerazvijenijih, a od toga 18-19 većinske srpske, dodijeli najmanje sredstava, a dodjeljuje onima koji nisu u toj kategoriji. Iznimno je važno da suđenja za ratne zločine budu fer prema svima, jer u posljednje vrijeme primjećujemo jedan pristran odnos kada je o tome riječ. Registracija srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, ćirilično pismo i njegova upotreba ovisi o dobroj volji lokalne uprave, a ne je li to po zakonu ili nije, rekao je Pupovac.

Dodao je i kako je tijekom razgovora pozdravljena činjenica da će i predstavnici Hrvata imati priliku razgovarati o svojem položaju u Srbiji te da su međusobni susret imali u nedjelju popodne kada je u Vukovaru odigrana prijateljska nogometna utakmica Reprezentacije Hrvata iz Srbije i Reprezentacije Srba i Hrvatske. Igrači dvije reprezentacije su na EP u Italiji otputovali istim autobusom i smješteni su u istom hotelu što govori o njihovim međusobnim odnosima,

-Svjedoci smo razgovora vođenih između bivših čelnika Hrvatske i Srbije. Neki od njih bili su uspješni, a vjerujemo da će i ovi biti. Od 2011. nema prave suradnje između Hrvatske i Srbije. Predsjednica i premijer odlučili su s time prekinuti. Kada su hladni odnosi hladno je i nama, a kada zatople, toplo je i nama. Jako je važno da ti odnosi koji su zahlađeni, nerijetko pod tenzijama da se promijene, a onda se može raditi i o otvorenim pitanjima. Predsjednica je rekla da je spremna neke stvari pokrenuti, a nama su bitne u sferi suradnje oko ratnih zločina, regionalnog razvija, prekogranične suradnje i registracije škola, rekao je Pupovac.

>>Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić završili posjet Dalju

Komentara 58

DU
Deleted user
16:53 20.06.2016.

"... uskraćivanjem financijskih sredstava ZVO-u i SNV-u..." To tebe muci gade jedan, fucka se tebi za Srbe u Hrvatskoj!!!

KA
kajinx
16:56 20.06.2016.

Pupovac; netolerancija i govorom mržnje !!! Pupi, počni od sebe i tvojih drugova.

Avatar Peterančan
Peterančan
16:39 20.06.2016.

Puposlave, lažeš ko i obično. Ja imam, ne samo ja, svi mi u Podravini, imamo puno prijatelja Srba, odnosno pravoslavnih Podravaca, zbilja se NIKADA ni jednog trenutka nije ni slučajno razmišljalo o nekoj razlici, o njihovoj nacionalnosti, ni vjeri, jerr su to sve ljudi ko i svatko drugi. Skupa slavimo i njihove i naše blagdane, masa njih je bila u Hrvatskoj vojsci za vrijeme Domovinskog rata, mnogi od njih dragovoljci. Ali tipovi kao ti, tipovi koji su tu Hrvatsku i Hrvate napali oružjem, a u njoj su živjeli i žive, pa bi htjeli veća prava od večine, e druže, nemre. Reci zakaj nitko u Hrvatskoj nema ništ protiv manjinaca Talijana, Čeha, Slovaka, Rusa, Ukrajinaca, Rumunja, itd, itd? ¸Ajd reci zakaj vas, takvu "Božju" rasu ne trpe ni Mađari, ni Rumunji, ni Makedonci, ni Albanci, ni Crnogorci, ni Bugari, ni Vojvođani... ? Ni pravoslavni Podravci? Jel stvarno krivica u njima, ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije