Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni susret

'Obvezujemo se osobno učiniti sve da krenemo prema rješavanju problema'

Kolinda Grabar-Kitarović Aleksandar Vučić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/26
20.06.2016.
u 19:22

– Vjerojatno je jasno da politička pozicija Grabar-Kitarović i Vučića nije ista. On je pobjednik izbora, ona je predsjednica i nema ovlasti. Ja ovo gledam samo kao na jedan zgodan protokol – kazao je Milanović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac kod spomen-obilježja poginulim policajcima i braniteljima 1991. u Dalju i nakon toga započeo je današnji susret s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema službenom protokolu, predsjednica je Vučića dočekala na mostu preko Dunava, nakon čega su otišli obići rodnu kuću znanstvenika Milutina Milankovića. Zatim su se sastali s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koju predvode Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac, Dragan Crnogorac... U popodnevnim satima zajedno su posjetili Tavankut i Suboticu, gdje su obavili razgovore s hrvatskim predstavnicima nacionalne manjine u Srbiji i potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Tijek događaja pratite u nastavku: 

19.20 - Nakon sastanaka održanih u Dalju, Tavankutu i Subotici Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić potpisali su u subotičkoj Gradskoj kući Deklaraciju o uzajamnim odnosima dvije države.

- Ovaj susret je nekoliko mjeseci planiran i do njega nije došlo jer je to netko od nas tražio. U odnosima dvije države niz je pitanja koja ih otežavaju. Neka od njih se godinama ne rješavaju. Jedan od razloga tome je i nedostatak komunikacije, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Dodala je da se kao sukreatorica hrvatske vanjske politike obvezuje učiniti određene korake kako potpisi na Deklaraciji ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru. Istaknula je i kako očekuje i da će potpisana Deklaracija, i bolji i kvalitetniji odnosi dvije države, doprinijeti i rješavanju pitanja nestalih na obje strane. Kao jedan od osnovnih preduvjeta tome vidi političku volju za tim. Odgovarajući na novinarski upit o mogućoj nekoj novoj blokadi srbijanskih pregovora za ulazak u EU, ukoliko se Deklaracija ne bude poštivala, Grabar Kitarović je rekla kako Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju na putu prema EU ali i da će se i dalje insistirati na ispunjavanju kriterija.

- Hrvatska doista želi vidjeti Srbiju u članstvu EU kao i ostale države jer smatramo kako je to preduvjet za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet. Probleme ako ih ima treba rješavati biletaralnim putem ili pak koristiti međunarodne pravne institucije. Vjerujem kako je potpisivanje ove Deklaracije iskorak koji će postaviti temelje za čvršću komunikaciju, rekla je Grabar-Kitarović.

U izjavi novinarima premijer Vučić rekao je kako su danas vođeni iskreni i sadržajni razgovori, koji nisu bili ni malo slatki, te da su i jedni i drugi mogli vidjeti koji su problemi Srba u Hrvatskoj, a koji Hrvata u Srbiji.

- Potpisivanjem ove Deklaracije pokazali smo da želimo da se napi odnosi unaprijeđuju. Dobro bi bilo kada bi mi povremeno ušli u hrvatske cipele, a povremeno oni i naše. Svio problemi neće biti riješeni preko noći ali siguran sam da će za mjesec dana da se vide određeni pomaci. Dobri odnosi Hrvatske i Srbije u kralježnica dobrih odnosa u regionu, rekao je Vučić.

Dodao je kako je već danas izdao nalog budućem gradonačelniku Subotice da se dvije ulice u Tavankutu asfaltriraju kao i da se iz pokrajinskog proračuna uplati određeni iznos za funkcioniranje Hrvatske riječi. Rekao je i ukoliko se neke stvari ne budu mogli riješiti razgovorima da će konačna odluka biti donesena putem međunarodnih pravosudnih insitucija.

- Želimo da se svaki građanin Srbije osjeća kao njen građanin. Srbi u Dalju su tražili od nas da ispunimo sve što je potrebno kako bi to i oni mogli da traže u Hrvatskoj. Vjerujem da od predstavnika vojvođanskih Hrvata nitko nije glasao za moju političku opciju ali i oni znaju da kada nešto obećamo da to i ispunimo. U prošlosti je bilo puno lijepih riječi, obećanja ali je malo toga napravljeno, rekao je Vučić koji nije krio kako će i ove godine oko 5. kolovoza biti bezbroj problema oko različitih izjava.

Na ovaj sad način naši problemi u Srbiji su postali vidljiviji

Tomislav Žigmanov

Zahvalio je i na najavi predsjednice RH kako Hrvatska neće blokirati srbijanske pregovore na putu ka EU te rekao kako će i Hrvatska imati podršku Srbije.

Zadovoljan s potpisanom Deklaracijom je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov koji je rekao kako nakon današnjeg dana očekuje pozitivne pomake.

- Mi četiri godine nismo imali nikakve komunikacije s premijerom Vučićem. Sada smo konačno uspjeli uspostaviti taj link tako da vjerujem da će se neke stvari konačno početi rješavati. Garant svega toga je predsjednica RH kao i drugi svjedoci, rekao je Žigmanov.

Govoreći o položaju Hrvata u Vojvodini rekao je kako je taj od broj od preko 180.000 koliko ih je bilo 1961. godine pao na 57.900. Prema njegovim riječima demografski gubitci Hrvata u Srbiji su veći nego gubitci Srba u Hrvatskoj. Govoreći o problemima istakao je i kako Hrvati u Srbiji nisu u izvršnoj vlasti kao i da postoji niz problema oko financiranja udruga s hrvatskim predznakom, hrvatskih medija u Srbiji, udžbenika za manjinske škole...

- Na ovaj sad način naši problemi u Srbiji su postali vidljiviji, a pozitivno je i kako se oni više ne rješavaju preko medija nego su institucionalizirani. To daje jedno sasvim drugačije svjetlo u tim odnosima, rekao je Žigmanov.  

17.10 - Kolinda Grabar-Kitarović složila se s Vučićem da do susreta nije došlo zato što je to netko od njih tražio, već zato što su oni tako odlučili i zato što se obvezuju i osobno učiniti sve što je njihovoj moći da konačnu krenu ka konkretnom rješavanju pitanja. Pozdravila je izravnu komunikaciju Vučića s Hrvatima u Srbiji.

Predsjednica je rekla da razumije probleme Srba u Hrvatskoj.

– Osobno se obvezujem da ću činiti sve kako bismo promicali ne samo kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja već i kako bismo na lokalnim razinama rješavali konkretna pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju, a koja im život znače – rekla je predsjednica.

17.05 - Aleksandar Vučić rekao je na potpisivanju Deklaracije u Subotici da je obećao podršku Hrvatima u Srbiji te da misli da postoji odlučnost da se riješe bilateralna pitanja koja se godinama nisu rješavala.

– Ako se ne možemo dogovoriti, izaći ćemo pred međunarodne institucije – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da današnji razgovori nisu bili nimalo slatki, da su se bavili suštinskim i strateškim stvarima, a izrazio je i nadu da će njegov i tim predsjednice dobro surađivati.

– To je prije svega važno zbog ljudi koji žive u Srbiji i Hrvatskoj. Ovo smo radili sami, bez ičijeg pritiska – rekao je Vučić.

14.40 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić završili su u ponedjeljak rano poslijepodne svoj posjet Dalju bez davanja izjava za javnost i uputili su se prema mjestu Tavankut u Srbiji.

Grabar-Kitarović i Vučić razgledali su u Dalju stalni postav izložbe u kulturno-znanstvenom centru "Milutin Milanković" o životu i djelu ovoga astronoma, matematičara i klimatologa, a nakon toga u vrtu njegove rodne kuće njemu u čast otkrili spomen bistu autora akademika Nikole Jankovića.

13.30Predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na susret predsjednice i srbijanskog premijera. 

– Vjerojatno je jasno da politička pozicija Grabar-Kitarović i Vučića nije ista. On je pobjednik izbora, ona je predsjednica i nema ovlasti. Ako će to dovesti do poboljšanja odnosa, ja to pozdravljam. No zna se tko vodi posao i tko donosi odluke – to su vlade, premijeri i parlamenti. Ja na ovo gledam samo kao na jedan zgodan protokol – kazao je Zoran Milanović za N1. 

11.20 – Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer započeli su obilazak rodne kuće Milutina Milankovića. Na ulazu u dvorište dvoje državnika dočekala su djeca odjevena u srpsku narodnu nošnju koja su ih poslužila sa soli i pogačom. U izaslanstvu Aleksandra Vučića bio je i bivši premijer i lider SPS-a Ivica Dačić. Predsjednica RH i predsjednik Vlade Republike Srbije razgledat će stalni postav izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića.

10.40 – Predsjednica Kolinda Grabar-KitarovićAleksandar Vučić u 17 sati trebali bi  potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.

U deklaraciji se, između ostalog, ističe unapređenje bilateralne zaštite manjina – srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, što hitnije pristupanje pregovora državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, ubrzanje primjene Sporazuma o sukcesiji te nastavak traganja za nestalim osobama, piše N1.

10.35 – Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Dalj, gdje je položila vijenac palim hrvatskim braniteljima ispred Policijske postaje u Erdutu. 

10.15 – Bivša premijerka Jadranka Kosor, gostujući na N1 televiziji, kazala je kako je današnji dan vrlo neobičan dan za susret Grabar-Kitarović i Vučića.

– Neobično je to što se susret događa između predsjednice Hrvatske i mandatara za sastavljanje Vlade Srbije. Inače se predsjednici sastaju s predsjednicima, a premijeri s premijerima. Ovo je neobičan sastanak kad hrvatska nema Vladu i u trenutku kad očekujemo dramatičnu situaciju u Saboru jer nitko ne zna kako će se postaviti predsjednik Sabora. I sve to događa se prije Dana državnosti – kazala je Kosor. Dodala je i da je susret neobičan zbog proklamirane politike tijekom predsjedničke kampanje u kojoj se isticalo da se neće fokusirati na regije, nego na europske zemlje. – Taj susret može više koristiti Srbiji koja je na europskom putu – zaključila je Kosor. 

10.00 sati – Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović za N1 osvrnuo se na današnji susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Aleksandra Vučića.

– Ovaj susret trebao bi unaprijediti odnose i nadamo se da će iz njega izići na vidjelo neki problemi i poteškoće koje ima hrvatska manjina u Srbiji. Imamo, nažalost, dobre zakone, ali se njihova realizacija ne poštuje. Hrvati u Vojvodini trebali bi dobiti ista prava kao i mi – Srbi u Hrvatskoj. Zakoni su dobri, ali do njihove realizacije teško dolazi – kazao je Stanimirović. 

>>Grabar-Kitarović i Vučić otkrili što očekuju od susreta

Komentara 256

LA
LavH
10:42 20.06.2016.

Da je Milanović išao na ovakav sastanak bio bi srbočetnik, orjunaš, jugonostalgičar... šta će sada reći desničari za kolindu? Tko nas sada gura u "region"?

Avatar soliloquy
soliloquy
10:41 20.06.2016.

Vrlo je neobično da se predsjednica jedne države sastaje s mandatarom za sastavljanje vlade tj. budućim premijerom. Kolinda bi se po svim pravilima trebala družiti s Nikolićem, a Vučić bi trebao pričati s Oreškovićem. Ovo o nekakvoj deklaraciji o kojoj sad čujemo prvi put nije ni vrijedno spomena, to nije nikakav zakonski akt, to je samo pokušaj Kolinde da si popravi imidž za Bruxelles.

DU
Deleted user
10:50 20.06.2016.

gdje su sada klemm i glogoski? hoce li doci razbiti ploce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije