Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA IZJAVA

Tajani: Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata, ponovio sam to i Plenkoviću

Antonio Tajani
Foto: Reuters/PIXSELL
12.02.2019.
u 13:44

Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta odgovorio je da ne zna zašto bi reagirali

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovio je u utorak kako je govorom na Danu sjećanja u Basovizzi isključivo želio poslati poruku mira i ponovio da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

"Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice, cilj mojih riječi u Basovizzi (...) bilo je slanje poruke mira i dokaza da zahvaljujući Europi Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru, zajedno, bez granica i zapreka, ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti", rekao je Tajani hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

"Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog posezanja – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Tajani i istaknuo da time nije mislio uvrijediti ni Hrvate ni Slovence ni bilo koga drugog. 

Tajani je dodao da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa slovenske i hrvatske

"Žao mi je. Nisam imao takvu namjeru, žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljsko i osvetničko. Svi koji me poznaju dobro znaju moje stavove, bio sam toliko puta i u Hrvatskoj i u Sloveniji, talijanska manjina u tim područjima mora surađivati s hrvatskim vlastima i poštovati njihovu ingerenciju", rekao je.

Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta odgovorio je da ne zna zašto bi reagirali s obzirom na to da su čuli  što je jučer rekao tijekom plenarne sjednice.

"Svatko tko me poznaje zna moje stavove. Pozdravio sam obitelji žrtava i izbjeglica, a isto sam učinio i sa žrtvama holokausta, sa svim žrtvama", nastavio je. "Trebamo uvijek biti svjesni onoga što se dogodilo kako bismo živjeli u miru", rekao je Tajani koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji i izazvao burne reakcije. 

Danas ističe da je to bio nesporazum.

"Bio je to nesporazum, kriva interpretacija moje izjave. Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz mog govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije, ne znači da sam imao namjeru pretendirati na teritorij".

Tajani je kazao da je isto što je rekao na plenarnoj sjednici ponovio i u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Ponovit ću ono što sam rekao tijekom plenarne sjednice, ponovio sam to i Plenkoviću. Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata i Slovenaca, samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari. Svi smo počinili pogreške u prošlosti – svi znamo što se dogodilo tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, svaka strana napravila je pogrešku. I svaka strana pretrpjela je žrtve. Njihova žrtva ne smije biti uzaludna nego treba poslužiti kao temelj današnjeg mira. (...) Ratovi predstavljaju prošlost, to je prošlo vrijeme, Europa nam je donijela pozitivan pomak", rekao je Tajani.

Komentara 50

Avatar vila velebita
vila velebita
13:54 12.02.2019.

Da da da..... kako bi oni reagirali da naš premijer na nekoj komemoraciji ili priredbi u Istri kaže:" Živio hrvatski Trst!" Ili da Slovenac izjavi:" Živjela slovenska Gorica!". Istog trenutka bi išla diplomatska nota...

PR
PrimoracRi
14:02 12.02.2019.

Rečeno , proliveno. Špreha nije na mjestu ,pdpiruje mržnju ,nesnošljivost itd. Trebao bi dotični se malo bolje upoznati sa povješću svojih sunarodnjaka što je učinjeno u Hrvatskoj Istri,Primoju i Dalmaciji prijašnjih vremena. Odmah bi trebao dobiti nogu u gu....icu izz EU jer takvim stvarima od čelnika u EU nije zaje...... Poučeni smo prošlim vremenima ne tako davnim što takve izjave donose ili mogu donijeti.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:50 12.02.2019.

Vi Talijani i da hoćete ne možete uzeti Istru i Dalmaciju. Kako ćete uzeti kad ste dokazano nagori ratnici u povijesti ratovanja, o vašem kukavičluku pisane su knjige, snimani filmovi, vaš kukavičluk je podloga za humoristične TV-serije, a najbolja jea je ipak ona priča kad se Pegula iz Velog mista išao predati Talijanima a Talijani nikako nisu htjeli nego se njemu predala cijela bojna, a on njima urla "Ma čoviće, ja se v ama pridajem" ali oni ni čutim ipak su oni Talijani. I tako, Pegula se išao predati, ali se Talijani njemu predali i on ni kriv ni dužan dobio orden da je zarobio čitavu talijansku bojnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije