Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tajani: Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata, ponovio sam to i Plenkoviću

Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta odgovorio je da ne zna zašto bi reagirali
12. veljače 2019. u 13:44 50 komentara 3135 prikaza
Antonio Tajani
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovio je u utorak kako je govorom na Danu sjećanja u Basovizzi isključivo želio poslati poruku mira i ponovio da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

Zekanović pozvao premijera i predsjednicu da kažu jasan stav o Marakeškom sporazumu HRAST Zekanović: 'Tajani treba reći pogriješio sam i jedino ostavkom to mogu ispraviti'

"Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice, cilj mojih riječi u Basovizzi (...) bilo je slanje poruke mira i dokaza da zahvaljujući Europi Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru, zajedno, bez granica i zapreka, ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti", rekao je Tajani hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

"Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog posezanja – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Tajani i istaknuo da time nije mislio uvrijediti ni Hrvate ni Slovence ni bilo koga drugog. 

Tajani je dodao da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa slovenske i hrvatske

"Žao mi je. Nisam imao takvu namjeru, žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljsko i osvetničko. Svi koji me poznaju dobro znaju moje stavove, bio sam toliko puta i u Hrvatskoj i u Sloveniji, talijanska manjina u tim područjima mora surađivati s hrvatskim vlastima i poštovati njihovu ingerenciju", rekao je.

Nakon sastanka Antonio Tajani i Aleksandar Vučić dali izjavu za medije Silvije Tomašević Tajani iskočio iz kolosijeka, ali dobro je znao što govori

Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta odgovorio je da ne zna zašto bi reagirali s obzirom na to da su čuli  što je jučer rekao tijekom plenarne sjednice.

"Svatko tko me poznaje zna moje stavove. Pozdravio sam obitelji žrtava i izbjeglica, a isto sam učinio i sa žrtvama holokausta, sa svim žrtvama", nastavio je. "Trebamo uvijek biti svjesni onoga što se dogodilo kako bismo živjeli u miru", rekao je Tajani koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji i izazvao burne reakcije. 

Danas ističe da je to bio nesporazum.

"Bio je to nesporazum, kriva interpretacija moje izjave. Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz mog govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije, ne znači da sam imao namjeru pretendirati na teritorij".

Davor Bernardić IZJAVE Bernardić: Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ideja fašizma

Tajani je kazao da je isto što je rekao na plenarnoj sjednici ponovio i u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Ponovit ću ono što sam rekao tijekom plenarne sjednice, ponovio sam to i Plenkoviću. Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata i Slovenaca, samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari. Svi smo počinili pogreške u prošlosti – svi znamo što se dogodilo tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, svaka strana napravila je pogrešku. I svaka strana pretrpjela je žrtve. Njihova žrtva ne smije biti uzaludna nego treba poslužiti kao temelj današnjeg mira. (...) Ratovi predstavljaju prošlost, to je prošlo vrijeme, Europa nam je donijela pozitivan pomak", rekao je Tajani.

Zagreb: Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Reakcija premijera Plenković: I dalje smatramo da je Tajanijeva izjava bila neprihvatljiva
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Da da da..... kako bi oni reagirali da naš premijer na nekoj komemoraciji ili priredbi u Istri kaže:" Živio hrvatski Trst!" Ili da Slovenac izjavi:" Živjela slovenska Gorica!". Istog trenutka bi išla diplomatska nota...

 • PrimoracRi:

  Rečeno , proliveno. Špreha nije na mjestu ,pdpiruje mržnju ,nesnošljivost itd. Trebao bi dotični se malo bolje upoznati sa povješću svojih sunarodnjaka što je učinjeno u Hrvatskoj Istri,Primoju i Dalmaciji prijašnjih vremena. Odmah bi trebao dobiti nogu u gu....icu iz ... prikaži još!z EU jer takvim stvarima od čelnika u EU nije zaje...... Poučeni smo prošlim vremenima ne tako davnim što takve izjave donose ili mogu donijeti.

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  Vi Talijani i da hoćete ne možete uzeti Istru i Dalmaciju. Kako ćete uzeti kad ste dokazano nagori ratnici u povijesti ratovanja, o vašem kukavičluku pisane su knjige, snimani filmovi, vaš kukavičluk je podloga za humoristične TV-serije, a najbolja je ... prikaži još!a je ipak ona priča kad se Pegula iz Velog mista išao predati Talijanima a Talijani nikako nisu htjeli nego se njemu predala cijela bojna, a on njima urla "Ma čoviće, ja se v ama pridajem" ali oni ni čutim ipak su oni Talijani. I tako, Pegula se išao predati, ali se Talijani njemu predali i on ni kriv ni dužan dobio orden da je zarobio čitavu talijansku bojnu.